Κωστας Φύκιρης

Κωστας Φύκιρης

            Την επόμενη Κυριακή (20/8) ο Σύλλογός μας θα περπατήσει στο μονοπάτι που συνδέει το δάσος της Βασιλικής με το Εξωχώρι διασχίζοντας ένα από τα σημαντικότερα φαράγγια του Ταϋγέτου και της Πελοποννήσου. Πρόκειται για το φαράγγι του Βυρού που ξεκινά την πορεία του από τη Βασιλική για να καταλήξει στην Καρδαμύλη και που παλιότερα, κατά τη θερινή περίοδο, αποτελούσε μια σημαντική δίοδο επικοινωνίας των οικισμών της Μάνης με τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου.

            Το μονοπάτι έχει σηματοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια από το Σύλλογό μας σε μια προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης της ιστορικής αυτής διαδρομής με στόχο την ευκολότερη προσπέλαση από πεζοπόρους. Η πορεία θα ξεκινήσει το πρωί της Κυριακής από το δάσος της Βασιλικής από όπου θα προσεγγίσουμε το Βυρό στο ξεκίνημά του. Η αναχώρηση από Καλαμάτα προς Βασιλική, θα γίνει από τα γραφεία μας, το μεσημέρι του Σαββάτου στις 3:00. Θα πραγματοποιηθεί διανυκτέρευση στη περιοχή του Αγ. Δημητρίου στην καλύβα του συλλόγου.

            Η συμμετοχή στην εξόρμηση απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και σχετική εμπειρία. 

·         Ώρες πορείας 7.

·          Βαθμός δυσκολίας (2-3)

            Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία μας (κάθε βράδυ μετά τις 9:00, τηλ. 2721097733) και στα τηλ. 6976830694, 6973855766

Στις 15 και 16 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε από τον Σ.Ε.Ο. Φλώρινας  η 77η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση στο Όρος Βόρας ή Καιμακτσαλάν. Τοόρος Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και βρίσκεται κατά μήκος της ελληνο-γιουγκοσλαβικής μεθορίου ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού ανήκει στο νομό Πέλλας έωςτα όρια του νομού Φλώρινας.. Με μεγάλη χαρά μαζευτήκαμε 9 άτομα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας, στις 15 Ιουλίου και ώρα 11:30 συγκεντρωθήκαμε στα γραφεία του Συλλόγου, φορτώσαμε τα πράγματά μας στο βαν  και ξεκινήσαμε για τον προορισμό μας.

            Το ταξίδι, πολύωρο αλλά διασκεδαστικό, με τις εναλλαγές των τοπίων να μαγνητίζουν το βλέμμα μας. Είχαμε μεγάλη χαρά που θα συναντούσαμε ορειβάτες από όλους τους συλλόγους της χώρας μας. Στόχος των Π.Ο.Σ. είναι η προβολή των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται, η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των συλλόγων που συμμετέχουν και η προώθηση της ορειβασίας.

            Τελικά μετά από εννέα ώρες  φτάσαμε στον προορισμό μας, στους πρόποδες της κορυφής Πιπερίτσας του όρους Βόρας (Καιμακτσαλάν), 7.5 χλμ από το χωριό Σκοπός είναι το «καταφύγιο του Τούρκου» η  τοποθεσία που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση  στα 1150μ υψόμετρο. Η υποδοχή ήταν υπέρ του δέοντος θερμή. Αφού μας υποδέχτηκαν, μας έκαναν μια ξενάγηση στο χώρο, υποδεικνύοντας μας που μπορούσαμε να κατασκηνώσουμε. Αφού επιλέξαμε ένα ειδυλλιακό καταπράσινο σημείο στήσαμε τις σκηνές μας κάτω από τα έλατα  και πήγαμε όλοι μαζί στην τραπεζαρία του καταφυγίου, εν τω μεταξύ κατέφθανε συνέχεια κόσμος από άλλους συλλόγους. Τα κεράσματα άφθονα με τη φασολάδα, τις  ψητές σαρδέλες, τις ελιές, το τυρί, το τσίπουρο, το κρασί και τα νόστιμα ροδάκινα να έχουν την τιμητική τους. Μόλις τελειώσαμε με το φαγητό, ενημερωθήκαμε για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων το οποίο θα ξεκινούσε το Σάββατο κατά τις 7 αργά το απόγευμα. Η συζήτηση γύρω από τον Ταΰγετο και συγκεκριμένα για τις δύο κορυφές μας Χαλασμένο και Προφήτη Ηλία (Πυραμίδα) κέντρισε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.

            Το πρωί του Σαββάτου πήγαμε στο καταφύγιο να πιούμε τσάι και να οργανώσουμε μια εξόρμηση όχι ορειβατική αλλά περιηγητική, στα Λουτρά Πόζαρ και στο Νυμφαίο, στον Αρκτούρο το καταφύγιο της αρκούδας. Αφού κάναμε το μπάνιο μας στα λουτρά, απολαύσαμε την ευεργετική τους ιδιότητα με τις εναλλαγές ζεστού και κρύου νερού, ανάμεσα σε πλήθος κόσμου, ετοιμαστήκαμε και ξεκινήσαμε για το Νυμφαίο. Ο Αρκτούρος είναι μια μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαντολλογική οργάνωση ιδρύθηκε το 1992 και έχει ως στόχο την προστασία της άγρια πανίδας της Ελλάδας. Αφορμή της ίδρυσης του ήταν η ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης στο τότε διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα της αιχμαλωσίας αρκούδων και λύκων. Αφού ενημερωθήκαμε για τη δράση του ξεναγηθήκαμε στο καταφύγιο όπου μπορέσαμε να δούμε και μερικές από τις αρκούδες.

            Το βράδυ μας βρήκε στον χώρο εκδηλώσεων της Π.Ο.Σ. όπου ήταν κατάμεστος από κόσμο, μας σέρβιραν ζεστή φασολάδα και άλλα εδέσματα. Απρόβλεπτη και ξαφνική καταιγίδα χάλασε για λίγο την ροή των εκδηλώσεων. Παρόλα αυτά όταν σταμάτησε το γλέντι ξεκίνησε με παραδοσιακούς οργανοπαίχτες, οι οποίοι ξεσήκωσαν τον κόσμο με τα τραγούδια τους. Το γλέντι κράτησε μέχρι αργά.

            Το πρωί της Κυριακής ετοιμαζόμαστε για την προγραμματισμένη πεζοπορία στην κορυφή Πιπερίτσα. Ο καιρός ήταν συννεφιασμένος και έτοιμος για μια ακόμα βροχή. Παρόλα αυτά ξεκινήσαμε όλοι μαζί σαν μια ομάδα για την κορυφή. Προς μεγάλη μας έκπληξη είδαμε πολλά νέα άτομα και κυρίως νεαρά ζευγάρια με τα παιδάκια τους να συμμετέχουν στην πορεία!! Υπήρχαν 2 εναλλακτικές διαδρομές η πρώτη από το καταφύγιο(1150 μ) μέχρι την πηγή (1500 μ) και επιστροφή και η δεύτερη από το καταφύγιο – πηγή - κορυφή Πιπερίτσας (1999 μ) και επιστροφή. Η πεζοπορία ξεκίνησε από το καταφύγιο μέσα σε ένα δάσος από πανύψηλες  οξιές. Προχωρώντας προς την πηγή  το τοπίο αλλάζει, αποχαιρετάμε τις οξιές και βλέπουμε κέδρους. Αριστερά και δεξιά μας το μονοπάτι κοσμούν πολύχρωμα λουλούδια. Φτάνοντας στην πηγή (1500μ) το τοπίο είναι γεμάτο έλατα!! Σημείο ξεκούρασης για τους ορειβάτες και για να πιούν δροσερό νερό από την πηγή. Μπροστά μας η κορυφή, η ομίχλη την έχει σκεπάσει κάνοντας την ορατότητα δύσκολη. Με την ομίχλη να επικρατεί στην κορυφή, βλέποντας και τον καιρό να κλείνει γύρω μας, με το ψιλοβρόχι που έριχνε και έχοντας την εμπειρία της βραδινής καταιγίδας, πήραμε το μονοπάτι της επιστροφής. Αρκετοί όμως  τολμηροί συνέχισαν για την κορυφή. Η διαδρομή μέχρι Πιπερίτσα (1999μ) είναι σύνολο 5 χιλιόμετρα και από εκεί έχεις θέα την κοιλάδα της Πελαγονίας. Κατηφορίζοντας για το καταφύγιο είχαμε θέα τις 2 τεχνιτές λίμνες της ΔΕΗ μέχρι να ξαναμπούμε στο δάσος με τις οξιές. Φτάνοντας στο σημείο της κατασκήνωσης ήπιαμε τσάι και ξεκουραστήκαμε, ο καιρός άρχιζε να κλείνει από παντού. Αρχίσαμε σιγά σιγά να  μαζεύουμε τα πράγματα μας, τα φορτώσαμε στο βαν και πήγαμε στην τραπεζαρία του καταφυγίου περιμένοντας τους υπόλοιπους που πήγαν στην κορυφή. Έτσι είχαμε το χρόνο να ξανασυζητήσουμε με τους διοργανωτές αλλά και να γευτούμε για ακόμα μια φορά τα φαγητά τους!

            Όταν έφτασαν όλοι από την ομάδας μας στο καταφύγιο ευχαριστήσαμε  τους διοργανωτές για την άψογη φιλοξενία και οργάνωση και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, αφού πρώτα κάναμε μια βόλτα στην πόλη της Φλώρινας. Το ταξίδι μας για την Καλαμάτα ήταν λίγο περιπετειώδεις αφού από την Φλώρινα μέχρι και τον Πύργο Ηλείας η βροχή ήταν ασταμάτητη με κεραυνούς και αστραπές! Τέλος φτάσαμε με ασφάλεια στον προορισμό μας, ύστερα από αρκετές ώρες ταξιδιού!! Αυτό το διήμερο θα μας μείνει αξέχαστο. Αξίζουν συγχαρητήρια ακόμα μια φορά στον ΣΕΟ Φλώρινας για την άψογη διοργάνωση παρά τα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα.

 Η δύναμη των βουνών, ας μας ενώνει στις δύσκολες μέρες που ζούμε.

 Να αγαπάμε τα βουνά, να τα σεβόμαστε και είναι σίγουρο ότι και αυτά θα μας ανταμείβουν πάντα!!

Νικήτας Καλόμαλος

 

          Την περιοχή της Νεμούτας στην Ηλία με τα εντυπωσιακά ρέματα – φαράγγια και τους ακόμη πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες ανακαλύψαμε μερικά χρόνια πριν ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση φίλων μας. Η ομορφιά του τοπίου και η μοναδικότητα των διαδρομών ήταν τέτοια που από τότε περπατάμε στα μονοπάτια της Νεμούτας κάθε χρόνο.

          Έτσι και φέτος, την επόμενη Κυριακή 23/7, θα βρεθούμε και πάλι στην περιοχή για να περπατήσουμε και εξερευνήσουμε μια ακόμη κρυμμένη γωνία του πανέμορφου τόπου. Πρόκειται για τη διαδρομή στο φαράγγι Αλογοθέτη.

          Η αναχώρηση θα γίνει στις 7:30 το πρωί της Κυριακής από τα γραφεία μας.

 Βαθμός δυσκολίας: 1

ώρες πορείας: 5

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία μας (κάθε βράδυ μετά τις 9:00, τηλ. 2721097733) και στα τηλ., 6979104433

 

 

Βίντεο από την καθιερωμένη ετήσια ανάβαση με σκοπό τη συντήρηση της εκκλησίας και του γύρω χώρου.

ΝΕΔΟΝΤΑΣ 6ος 2017

Βίντεο και εικόνες από την καθηερωμένη τα τελευταία χρόνια ετήσια εξόρμηση στον Νέδοντα. (11/6/2017)

            Φωτεινά χαμόγελα, καλοκαιρινή διάθεση, λίγες αποσκευές και το ταξίδι ξεκινά……………

            Παρασκευή 2/6/2017 Η πολυπόθητη μέρα έφτασε, τα βαν είναι έτοιμα, οι δείκτες του ρολογιού δείχνουν 2:30μ.μ. και αναχωρούμε από τα γραφεία του ορειβατικού συλλόγου! Στις 6:30 το πλοίο θα σαλπάρει για ένα όμορφο κυκλαδίτικο νησί, μόλις δύο ώρες από τη Ραφήνα, την Άνδρο!!!Ενώ γύρω στις 9:00 μ.μ. φτάνουμε στο φιλόξενο camping «Άνδρος» όπου μας υποδέχεται ο κύριος Αργύρης. Το πρόγραμμα για όσους επιθυμούν, περιλαμβάνει βραδινή έξοδο στο Γαύριο, ένα γραφικό , ήσυχο χωριό με παραδοσιακές ταβερνούλες και τουριστικά μαγαζάκια, που αναμφίβολα μπορεί να αποτελέσει το ησυχαστήριό σας.

            Σάββατο 3/6/2017 Είναι γύρω στις 6:30 π.μ. και νιώθουμε πια αφιλόξενη την αγκαλιά του Μορφέα… Το φως έχει αντικαταστήσει το σκοτάδι και οι ήχοι των πουλιών δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τον άχαρο ήχο του ξυπνητηριού. Οι ορειβάτες μας είναι έτοιμοι και η πρώτη στάση πραγματοποιείται στο χωριό Αποίκια, όπου βρίσκεται η πηγή του μεταλλικού νερού «Σάριζα», που είναι γνωστό για τις ιαματικές του ιδιότητες. Λίγα μέτρα πιο κάτω κρύβεται ένας μικρός επίγειος παράδεισος, η ρεματιά της «Πυθάρας» ή σύμφωνα με την παράδοση «ο ΝεραΪδότοπος». Τα κρυστάλλινα νερά της σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες, όπου υπάρχει άφθονη υδρόβια ζωή. Αμέσως μετά ξεκινά η πορεία μας. Αφετηρία είναι ένα ορεινό χωριό του νησιού, η Βουρκωτή, που βρίσκεται στις πλαγιές του υψηλότερου όρους της Άνδρου, του Πετάλου, χτισμένη σε υψόμετρο 620 μέτρων. Η διαδρομή υπέροχη και τα ερεθίσματα πολλά!!Στο μεγαλύτερο μέρος υπάρχει πλούσια καταπράσινη βλάστηση, όμορφες σπηλιές που προσδίδουν ένα μυστηριακό τόνο στην εξόρμηση, αρκετά ζώα που βόσκουν απολαμβάνοντας την ηρεμία της φύσης και φυσικά οι μυρωδιές, από τα άνθη και τα λουλούδια. Ύστερα από αρκετές ώρες πορείας και έχοντας διανύσει 16,44χλμ. καταλήγουμε στο Μπατσί, ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι, με αρκετά καλή νυχτερινή ζωή, όπως ανακαλύψαμε. Εκεί απολαμβάνουμε το μπάνιο μας, τον καφέ μας ,το φαγητό μας και κάπως έτσι φτάνει η ώρα να επιστρέψουμε στο camping για να ξεκουραστούμε….

            Κυριακή 4/6/2017 Άλλο ένα πρωινό ξύπνημα στη ζεστή αγκαλιά της φύσης…. Ορισμένοι από τους ορειβάτες μας ξεκινούν την πορεία της Κυριακής από τον όρμο «Κορθίου», που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και απέχει μόλις 22 χλμ. από τη Χώρα. Μετά από δύο ώρες περίπου συναντούν την υπόλοιπη ομάδα ,που ξεκίνησε την πορεία από το «Έξω Βουνί» που βρίσκεται 14χλμ. μακριά από τη Χώρα. Έτσι, όλοι μαζί σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο της Άνδρου, συμβάλλουμε στον καθαρισμό του μονοπατιού. Αξίζει να σημειωθεί η άριστη σηματοδότηση των μονοπατιών, που τα καθιστά βατά και προσβάσιμα για κάθε οδοιπόρο. Φυσικά η πορεία καταλήγει σε μια όμορφη παραλία με αμμουδιά, που βρίσκεται στη Χώρα. Περπατώντας στα σοκάκια της Άνδρου διαπιστώνουμε πως τα κτίσματά της δεν υπακούουν στους τυπικούς κανόνες της Αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, καθώς συνυπάρχουν νεοκλασικά και παραδοσιακά κτίσματα. Στη συνέχεια η ομάδα μας πηγαίνει στην πλατεία «του Αφανούς Ναύτη», όπου παρακολουθούμε εκδήλωση για την απονομή των αγώνων ιστιοπλοΐας. Επιπλέον επισκεπτόμαστε το κάστρο που βρίσκεται πίσω από την πλατεία, το οποίο χτίστηκε το 1207 ενώ καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τους Γερμανούς το 1943. Ακριβώς απέναντι από το ενετικό κάστρο, θαυμάσαμε τον φάρο «Τουρλίτη», τον μοναδικό φάρο που είναι χτισμένος πάνω σε βράχο μέσα στη θάλασσα. Έτσι, γεμάτοι από εμπειρίες, επιστρέψαμε και πάλι στο camping για να ετοιμαστούμε για την βραδινή μας περιπλάνηση στη νυχτερινή ζωή της Άνδρου….

            Δευτέρα 5/6/2017 Ξημερώνοντας η τελευταία μέρα στην Άνδρο… Όλοι είμαστε λίγο διαφορετικοί, ακολουθούμε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Το πρόγραμμα της ημέρας μπορεί να μην περιλαμβάνει πορεία στο βουνό αλλά θα εκμεταλλευτούμε μέχρι και το τελευταίο λεπτό παραμονής μας στο νησί, για να αποκομίσουμε εμπειρίες. Πρώτος σταθμός για σήμερα, το σπήλαιο «Αλαδινού». Πρόκειται για ένα μοναδικό αξιοθέατο που ανακαλύφθηκε το 1932 από τον Ιωάννη Πετρόχειλο, στο οποίο θαυμάζει κανείς τους σταλακτίτες, σταλαγμίτες και τους ελικτίτες, που είναι μοναδικοί στην Ελλάδα. Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε τη Ιερά Μονή της Παναγίας Παναχράντου, όπου αποθησαυρίζεται η κάρα του Αγίου Παντελεήμονα. Από τη μονή μπορεί κανείς να θαυμάσει την υπέροχη θέα προς την κοιλάδα της Μεσαριάς και τη Χώρα της Άνδρου. Φτάνοντας στο βόρειο τμήμα του όρμου Κορθίου, που απέχει 23 χλμ. από την πρωτεύουσα βρισκόμαστε πολύ κοντά σε έναν θρύλο… «Στης Γριάς το Πήδημα». Πρόκειται για μια πολύ όμορφη παραλία, όπου μέσα στη θάλασσα δεσπόζει ένας πανύψηλος βράχος. Εκεί απολαμβάνουμε την πεντακάθαρη θάλασσα, λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το όμορφο κυκλαδίτικο νησί. Όμως η ώρα έχει πια περάσει, πρέπει να επιστρέψουμε στο camping για να ετοιμαστούμε για την αναχώρηση… Το πλοίο απομακρύνεται από το νησί… τίποτα όμως δεν μπορεί να απομακρύνει από το μυαλό μας και την ψυχή μας, όλα όσα αποκομίσαμε από αυτό το ταξίδι!!!!

 

Επιμέλεια: Γωγώ Γιαννουκάκη και η παρέα της Άνδρου

ΑΝΔΡΟΣ

Το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος (2-5/06/17) βρεθήκαμε και περπατήσαμε στο νησί της Άνδρου. Μια εξόρμηση διαφορετική από όσες έχουμε κάνει εως τώρα με βασικό κίνητρο τη γνωριμία με το νησί και το δίκτυο μονοπατιών που έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια.

Η επιστροφή μας βρήκε γεμάτους και γεμάτες με τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις. Εντυπώσεις που έχουν να κάνουν με το πιο άρτιο δίκτυο μονοπατιών που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Γεμάτους με όμορφες εικόνες και στιγμές αλλά και πλουσιότερους σε φίλους και νέες γνωριμίες...

 

            Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν και ακόμη περισσότερα να ειπωθούν για αυτήν την άγνωστη στους πολλούς κορυφή του Ταϋγέτου. Όμως εδώ δεν είναι τίποτε άλλο πάρα ένας χώρος ανάρτησης κάποιων εικόνων από την πρόσφατη εμπειρία μας….

            Το Τραγοβούνι παρ’ ότι αποτελεί μια κορφή του Ταϋγέτου και μάλιστα όχι από τις ψηλότερες, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα ξεχωριστό βουνό. Ένα βουνό κρυμμένο, αθέατο από μακριά… Και αυτό διότι από τη μια πλευρά περιβάλλεται από το τείχος της κεντρικής κορυφογραμμής, τον γνωστό «Πενταδάχτυλο», ενώ από την άλλη μια σειρά χαμηλότερων ορεινών όγκων κρύβουν την όψη του. Τεράστια κάθετα φαράγγια το περιβάλλουν στις τρεις μεριές του αφήνοντας στην τέταρτη ένα διάσελο να δημιουργεί μια υποψία σύνδεσης με τις υπόλοιπες κορυφές. Αυτή η απομόνωση και η θέση του στη καρδιά ακριβώς του Μεσσηνιακού Ταϋγέτου σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη, απόκρημνη όψη του δημιουργούν μια ιδιαίτερη γοητεία και έλξη για αυτούς που έχουν την τύχη να το αντικρύσουν από κοντά και να περπατήσουν σε αυτό…      

            Και ας έρθουμε στις εικόνες και στην πορεία της 21/5/2017 από το σύλλογό μας σε μια ιδιαίτερη κυκλική διάσχιση που ξεκίνησε από την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα για να καταλήξει μετά από 10+ ώρες πάλι σε αυτόν. Μια διαδρομή που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και έκανε ακριβώς το κύκλο τον βουνού διασχίζοντας τα φαράγγια που το περιβάλλουν και τους δυο εγκαταλειμμένους εποχιακούς οικισμούς του Κάτω και Άνω Βελιτσίου. Μια πρόσκαιρη βροχή μας απέτρεψε από το να ανέβουμε και στα 1909 μέτρα της κορυφής… Δεν απέτρεψε όμως την χαρά και την ομορφιά που μας γέμισε η μοναδική αυτή πορεία…  

Ascent Programme 2017

Mountaineering Club of Kalamata

JANUARY 2017

SUNDAY 15: AGRILOS- POLIANI

Route: we begin from the olive oil mill in the square of Poliani.  A route beginning from Tzirorema and ends up to the birthplace of legendary Papafllessas

Hiking Duration: 6-7. Difficulty (1-2)

Leader: Giorgos Exintavelonis, Contact number: 0030 6975875547

 

SUNDAY 22: ANNUAL NEW YEAR’S PIE- CUTTING IN PLATANOVRISI, ARISTOMENI

Like every year after a short hiking, we will enjoy food, New Year’s pie-cutting and a “climbing” party.

Hiking Duration: 2 - 3. Difficulty (1)

Leader: Board of Directors Contact number: 0030 27210 97733, 0030 6977716580, 0030 6944574797

 

THURSDAY 26:GENERAL ASSEMBLY

Our annual general assembly.

Annual Report 2016, discussing the future of the Club

At the Club’s premises at 20.00 p.m

 

SUNDAY 29: MAINALO Ostrakina peak altitude 1981 m.

Ascents from Kardara: Hiking Duration 7-8. Difficulty (6+)

Leader: Giannis Papadopoulos, Contact number:0030 6973744501

From the refuge: Hiking Duration 4-5. Difficulty (5)

Leader: Anta Koutrou, Contact number: 0030 6938273894

  

FEBRUARY 2017

SATURDAY 4 - SUNDAY 5: MOUNT TAYGETUS– PROFITIS ILIAS altitude 2407m.

Our annual winter ascent to the Peak of Mount Taygetus. The ascent will begin from Maganniaris- Mountaineering refuge of the Greek Mountaineering Club (EOS) of Sparta.

 Hiking Duration 7. Difficulty (6)

 Leader: BOARD OF DIRECTORS, Contact number: 0030 27210 97733, 0030 6977716580, 0030 6944574797

 

SATURDAY 11:OLIVE OIL TASTING

A group of certified Olive Oil Tasters will assess the olive oils that our members will bring. An event about olive oil will take place. At the Club’s premises in the evening.

 

SUNDAY 12:STAVROPIGIO- KARDAMYLI

Hiking Duration 4. Difficulty (1)

Leader: Natasa Birou, Contact number: 0030 6979104433

 

SATURDAY 18 - SUNDAY 19PANAITOLIKO altitude 1752 m.

Ascent from the refuge of EOS of Agrinio.

Hiking Duration 8-9. Difficulty (6)

Leader: Giannis Kourampas, Contact number: 0030 6972719232

 

FRIDAY 24 - MONDAY 26: METEORA – KOZIAKAS - PERTOULI

(Three day tour- Shrove Monday) Hiking in the trails of Meteora and ascents in the mountains of Koziakas and Avgo of southern Pindos. Participation in local events.

Ascents and routes with varying degrees of difficulty.

Leader: Valantis Kalogeropoulos, Contact number: 0030 6944311466

 

MARCH 2017

SUNDAY 5: KALATHI

Route: Kato – Ano Verga – Prophet Elias

Hiking Duration: 6. Difficulty (1-2)

Leader: Evangelia Plagianou, Contact number. 0030 27210 97733, 0030 6976283808

 

SATURDAY 11 - SUNDAY 12: PARNONAS altitude1935 m.

Ascent from the refuge.

Hiking Duration 8. Difficulty (5-6+)

Leader: Georgia Lyngri Contact number. 0030 6946052209

 

SUNDAY 19: MONASTERY OF MARDAKI 

Hiking in the paths of the revolution 1821. From Lagou Chani to Monastery of Mardaki and return.Participation in the local events - celebration of the anniversary of 1821.

Hiking Duration 4. Difficulty (1)

Leader:Thymios Alexopoulos, Contact number: 0030 6942553154

FRIDAY 24 –SUNDAY 26: VARDOUSIA

Ascent from Athanasios Diakos Village.

Difdiculty (6 – 7+)

Leader: Giannis Kourampas, Contact number: 0030 6972719232

 

APRIL2017

SUNDAY 2: ANO KARVELI – PROFITIS ELISSAIOS (PROPHET ELISHA)

Hiking to the peak and the church of Prophet Elisha with an amazing view. Return from a different route.

Hiking Duration: 5-6, Difficulty(2)

Leader: Giorgos Stefanouris, Contact number: 0030 6937328781

 

FRIDAY 7 - SUNDAY 9: KISSAVOS altitude 1.978 m.

Hiking routes in the green mountains of Thessaly overlooking the Aegean Sea, the plain of Larissa and Olympus Mountain.

Hiking Duration 7-8. Difficulty (2-3)

Leader: Fotis Georgakopoulos, Contact number: 0030 6982480420

 

HOLY THURSDAY 13 – MONDAY 17: EASTER

MONTENEGRO

This excursion shall take place upon an adequate number of participants.

Leader: Manolis Aloimonos, Contact number: 0030 6944574797

 

SUNDAY 23:AGIOS GEORGIOS– TAYGETUS altitude1.307 m.

Ascent from Agia Paraskevi- return through Artemisia. Participation in the local celebrations. 

Hiking Duration 4, Difficulty (1)

Leader: Angeliki Tzavara, Contact number: 0030 6944393308

 

FRIDAY28 – MONDAY 1/5: AGRAFA

(1st of May holiday) Climbing in the unspoilt area of Agrafa

Hiking Duration: up to 10, Difficulty (3-4)

Leader: Manolis Aloimonos, Contact number: 0030 6944574797

 

 

MAY 2017

SUNDAY 7:  (Trail blazing)

Leader: BOARD OF DIRECTORS Contact number: 0030 27210 97733, 0030 6977716580

 

SATURDAY 13 – SUNDAY 14:ERYMANTHOS altitude. 2223 m.

Crossing Micha to Kalentzi.

Hiking Duration 10. Difficulty (3+)

Leader: Kostas Dimopoulos, Contact number: 0030 6973226924

 

SUNDAY 21:Hiking in Kontovounia- Aristomeni

Hiking Duration: 5-6. Difficulty (1 -2)

Leader: BOARD OF DIRECTORS Contact number: 0030 27210 97733, 0030 6977716580

 

SUNDAY 28:TRAGOVOUNI(Crossing)

Circular climbing crossing of Tragovouni in the most hidden side of Taygetus. From Agios Panteleimonas, Ridomo Canyon, Kapsodematousa, Ano- Kato Velitsi, peak.

Hiking Duration: over 10 hours. Difficulty 3+

Leader: Kostas Kaklidis, Contact number: 00306976830694

 

 

JUNE 2017

FRIDAY 2 - MONDAY 5: ANDROS ISLAND

(Whit Monday holidays) Andros is an island with a rich and well-organized network of paths, which will be explored in combination with other activities.

Hiking Duration: various   Difficulty: (up to 2)

Leader: Kostas Konstantopoulos, Contact number: 00306942233010

 

SUNDAY 11:NEDONTAS CANYON

From Kalamata to Lagou Chani

Hiking Duration 7. Difficulty (2)

Leader: Giannis Kourampas, Contact number: 0030 6972719232

 

SATURDAY 17 - SUNDAY 18: TAYGETUS

Ascent from Vasiliki forest to the peak of Prophet Elias (2407 m)

Maintenance of the church of Prophet Elias and surroundings

Hiking Duration 4. Difficulty (2+)

Leader: BOARD OF DIRECTORS Contact number: 0030 27210 97733, 0030 6977716580

 

FRIDAY 23 - SUNDAY 25: MOUNT OLYMPUS

Our long established summer mission at the mountain of Gods. Ascents from the junction and stream of Nahum and Kazania will take place.

Hiking Duration 8 and 10. Difficulty (3+ and 4+)

Leader: Ntiana Maouni, Contact number: 0030 6944538596

 

 

JULY 2017

FRIDAY 30/6 - SUNDAY 2/7: TAYGETUS (crossing)

Friday: overnight in Vasiliki forest

Saturday: hike to the Chalasmeno gap through the trail, which was recently marked by our Club and climb to the peak (alt.2204 m.) Descent to Kapsodematousa- participation in the local celebrations.

Sunday: hike to the Gorge of Ridomo until Pigadia

Hiking Duration: more than 10. Difficulty 4+

Leader: Kostas Kaklidis, Contact number: Difficulty 6976830694

 

SUNDAY 9: NEDA

Our usual annual hiking and swimming in the cool waters of Neda.

Hiking Duration 6. Difficulty (2)

Leader: BOARD OF DIRECTORS, Contact number: 0030 27210 97733, 0030 6977716580

 

SATURDAY 15 - SUNDAY 16: Participation in the 77th NATIONAL CLIMBING MEETING

The 77th National Climbing Meeting will be held by the Florina Climbers Association, on Mount Vora (Kaimaktsalan) and includes climb to the peak of Piperitsa (alt. 1998 m).

Leader: BOARD OF DIRECTORS Contact number: 0030 27210 97733, 0030 6977716580

 

WEDNESDAY 19 - THURSDAY 20: TAYGETUS

Ascent begins from Vasiliki forest to the peak of Prophet Elias (2407m) due to the name day of Elias.

Hiking Duration 4. Difficulty (2+)

Leader: BOARD OF DIRECTORS Contact number: 0030 27210 97733, 0030 6977716580

 

SUNDAY 23: ALOGOTHETIS CANYON

Another trip to the stunning area of Nemouta following a different route each time. This time we will explore the paths of Alogotheti canyon.

Leader: Natasa Birou, Contact number: 0030 6979104433

 

FRIDAY 28 - SUNDAY 30: ELIKONAS- ARVANITSA FOREST

Ascent to the peak of Paliovouna (alt. 1748 m) Participation in the annual Music Festival of Arvanitsa Forest.

Hiking Duration: 5. Difficulty: 2

Leader: Kostas Konstantopoulos, Contact number: 0030 6942233010

 

Due to the fact that during July and August many of the trips have been combined with events of other clubs that have not been announced yet, we would like to note that some of the dates might be modified.

 

 

AUGUST 2017

SATURDAY 5 - SUNDAY 6: ACHERON River

One of the most beautiful water routes in Greece. The mythical Acheron River - passage to Hades world. In collaboration with mountaineering clubs of Preveza and Arta.

Hiking Duration 6. Difficulty (2)

Leader: Kostas Fykiris, Contact number: 0030 6977716580

 

SATURDAY 12 - SUNDAY 13: TAYGETUS

Night climb to the peak of Taygetus (through Vasiliki forest)

Hiking Duration 4. Difficulty (2+)

Leader: Ilias Giannakopoulos, Contact number: 0030 6936627756

 

SUNDAY 20: VYROS CANYON

Hiking beginning from Vasiliki forest to Exochori, in one of the most important canyons of Taygetus and Peloponnese, in a route marked by our Club.

Hiking Duration 5 - 6. Difficulty (2)

Leader:Giannis GiourgasContact number: 0030 6973855766

 

SUNDAY 27: STROFADES ISLAND

Exploring the probably most isolated archipelago in the Greek area, to the Ionian Sea near to the Gulf of Kyparissia

Hiking Duration 2-3. Difficulty (1)

Leader: Valantis Kalogeropoulos, Contact number: 0030 6944311466

(Alternative: “Proti” Island, Leader: Nikitas Kalomalos, Contact number: 0030 6906713396)

Due to the fact that during July and August many of the trips have been combined with events of other clubs that have not been announced yet, we would like to note that some of the dates might be modified.

 

 

SEPTEMBER 2017

SATURDAY 2 - SUNDAY 3: AEGINA- MOUNT ELANIO

Hiking in the beautiful island of the Saronic Gulf with its rich mythology and some of the most interesting archaeological sites.

Hiking Duration 5-6. Difficulty (1-2)

Leader: Kostas Konstantopoulos, Contact number: 0030 6942233010

 

SUNDAY 10: LOUSIOS RIVER

Hiking in Lousios River. Visit to the Monastery of Prodromos.  

Hiking Duration 5. Difficulty (1-2)

Leader: Anta Koutrou, Contact number: 0030 6938273894

 

FRIDAY 15 - SUNDAY 17: PANTA VREXEI GORGE – KALIAKOUDA

A trip to Evrytania region in the impressive gorge of Panta vrexei (Always Raining), which has taken its name from the water curtain in a part of it, giving the feeling of permanent rain. The trip will be combined with the unique Via Ferrata (Iron path) inside the Black Cave canyon.

Leader: Manolis Alimonos, Contact number: 0030 6944574797

 

SUNDAY 24: AGIOS NIKONAS

We will walk in the limit of Messinian Mani ascending to the peak of Agios Nikonas just above the homonym village

Hiking Duration 4-5. Difficulty (1)

Leader: Thymios Alexopoulos, Contact number: 0030 6942553154

 

 

OCTOBER 2017

SUNDAY 1: (Trail blazing)

Leader: BOARD OF DIRECTORS Contact number: 0030 27210 97733, 0030 6977716580

 

SUNDAY 8: PARNITHA

For the first time we will find ourselves in the beautiful mountain of Attica on a hike overlooking the capital city and the Saronic Gulf.

Hiking Duration 4-5. Difficulty (1)

Leader: Fotis Georgakopoulos, Contact number: 0030 6982480420

 

SUNDAY 15: (trail blazing)

Leader: BOARD OF DIRECTORS,

Contact number: 0030 27210 97733, 0030 6977716580

 

SUNDAY 22: XEROVOUNA TAYGETUS

Ascent to the peak of Xerovouna from Lakonia side in a route passing through a beautiful and not so “usual” for us canyon of Taygetus.

Hiking Duration 8-9. Difficulty (2-3)

Leader: Andreas Alimonos, Contact number: 0030 6942569223

  

FRIDAY 27 - SUNDAY 29: VALIA CALDA

Trip to the National Park of Pindos, in the footsteps of the bears. Ascents to Avgo and Flegga peaks. An excursion that has been persistently asked by our members.

Hiking Duration: up to or more than 10, Difficulty (2 up to 3+)

Leader: Ntiana Maouni, Contact number: 0030 6944538596

  

 

NOVEMBER 2017

SUNDAY 5: NORTHERN TAYGETUS

Hiking in the area of Georgitsi – Agios Nikolaos focusing on collecting mushrooms.

Hiking Duration 4-5. Difficulty (1-2)

Leader: Varvara Katsou- Valsamaki, Contact number: 0030 6972279488

         

SUNDAY 12: MALI PLATEAU

Mount Egaleo with panoramic view to the Gulf of Kyparissia and the Ionian Sea, in combination with the plateau of Mali is a long established destination for our Mountaineering Club.

Hiking Duration: 6. Difficulty (2)

Leader: Kostas Dimopoulos, Contact number: 0030 6973226924

 

SUNDAY 19: MAINALO

Hiking in the trails of Mainalo covering a part of the famous MenalonTrail, which is, according to its creators, one of the few paths in Europe with international certification.

Hiking Duration 6-7. Difficulty (1-2)

Leader: Anta Koutrou, Contact number: 0030 6938273894 

 

 SUNDAY 26: TETRAZIO (1389 m.)

A route back to the beginning of the history of ancient Messinia. Crossing from Stasimo and Kakaletri, ascent to in Prophet Elias and descent to Ano Melpeia.

Hiking Duration 8. Difficulty (2)

Leader: Thymios Alexopoulos Contact number: 0030 6942553154

  

 

DECEMBER2017

SATURDAY 2 - SUNDAY 3: PARNASSOS

Ascents to the peaks of Gerontovrachos and Liakoura. Overnight in the area of the refuge.

Hiking Duration 8-10. Difficulty (3)

Leader: Kostas Fykiris, Contact number: 0030 6977716580

 

SUNDAY 10: SKIRITIDA FOREST

Hiking in Vlachokerasia path in a beautiful breathtaking scenery.

Hiking Duration 4-5 Difficulty (1-2)

Leader: Vana Loura, Contact number: 0030 6949666330

 

SUNDAY 17: BILIOVOS

Hiking in the unique path of Sotirianika in Altomyra and descent (under good weather conditions) to the spectacular Canyon of Ridomo- Koskaraka, return.

Hiking Duration 8. Difficulty (2)

Leader: Despoina Kotsi, Contact number: 0030 6947850611

There is also the possibility for an ascent up to Altomyra and then return.

 Hiking Duration 4 Difficulty (1)

Leader: Nikitas Kalomalos, Contact number: 0030 6906713396