Κωστας Φύκιρης

Κωστας Φύκιρης

Την επόμενη Κυριακή 22 Οκτωβρίου ο σύλλογός μας θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στην κορυφή της Ξεροβούνας στο Βόρειο Ταΰγετο. Η Ξεροβούνα (υψ.: 1952μ) είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές κορυφές του Ταϋγέτου και η ψηλότερη στο βόρειο τμήμα του. Η προσέγγισή μας θα γίνει από την πλευρά της Λακωνίας και θα έχει ως αφετηρία το χωριό Λογγάστρα από όπου θα καλύψουμε μια υψομετρική διαφορά ως την κορυφή της τάξης των 1100μ. Η επιστροφή θα γίνει από τη διαδρομή που καταλήγει στους Σουστιάνους διασχίζοντας το μονοπάτι ψηλά πάνω από το εντυπωσιακό φαράγγι του Κριμπιά.     

Βαθμός δυσκολίας: 3

ώρες πορείας: 9

Η διαδρομή δεν είναι κατάλληλη για αρχάριους.

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία μας (κάθε βράδυ μετά τις 9:00, τηλ. 2721097733) και στο τηλ. 6942569223. Δηλώσεις συμμετοχής το αργότερο μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής 20/10.

Το Σαββατοκύριακο της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί εξόρμηση στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου στη επονομαζόμενη και «ζεστή κοιλάδα» ή Βάλια Κάλντα. Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες ορεινές περιοχές της χώρας μας. Παρθένα δάση, φαράγγια, κορυφές, ποτάμια, αλπικές λίμνες, πανέμορφοι πέτρινοι οικισμοί συνιστούν μερικές από τις εικόνες που θα συναντήσουμε. Και τη συγκεκριμένη περίοδο το σκηνικό είναι χρωματισμένο με όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου, κίτρινο και καφέ. Είναι οι  αποχρώσεις του φθινοπώρου που δημιουργούνται από το παχύ στρώμα των φύλλων που καλύπτει το έδαφος αλλά και αυτών που βρίσκονται ακόμη στα δέντρα. Πρόκειται για μια εξόρμηση που αρκετά από τα μέλη μας έχουν ζητήσει επίμονα την επανάληψή της. Θα γίνουν αναβάσεις σε  κορυφές Αυγό και Φλέγγα.

            Ώρες πορείας: έως και άνω των 10,

            Βαθμοί δυσκολίας (από 2 έως 3+)

            Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Συλλόγου (κάθε βράδυ μετά τις 9:00, τηλ 2721097733) και στο τηλ.: 6944538596

Παρακαλούμε για την έγκαιρη δήλωση συμμετοχής (το αργότερο μέχρι και την Παρασκευή 20-10-17). Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η προκαταβολή 30 ευρώ. Λόγω περιορισμένων θέσεων σε καταφύγιο κτλ. θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

            Μετά από πρόσκληση του φίλου μας και πολύ ενεργού μέλους του συλλόγου Βαλάντη Καλογερόπουλου βρεθήκαμε την περασμένη Κυριακή 1/10/2017 στη Στενωσιά Πυλίας με διπλό στόχο. Ο πρώτος μας σκοπός ήταν να ανακαλύψουμε μια νέα πεζοπορική διαδρομή στη περιοχή και ο δεύτερος να βοηθήσουμε στις εργασίες καθαρισμού και διάνοιξής της. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο από ότι μπορούσαμε να φανταστούμε. Αντικρύσαμε μία από τις πιο όμορφες πεζοπορικές διαδρομές του νομού μας μέσα σε ένα καταπράσινο παρθένο τοπίο με πολλούς καταρράκτες και λιμνούλες. Και όσο αφορά το Βαλάντη το ελάχιστο που μπορούμε να σημειώσουμε εδώ είναι να επιβραβεύσουμε την προσπάθεια του για τη πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει. Μια προσπάθεια που «βάζει στο χάρτη» μια άγνωστη και ανεξερεύνητη από τους πολλούς περιοχή.

            Το βέβαιο είναι ότι θα επιστρέψουμε, τόσο για να βοηθήσουμε στη ολοκλήρωση του καθαρισμού της διαδρομής όσο και για να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερα μέλη και φίλους να γνωρίσουν τον όμορφο αυτό τόπο.

            Ακολουθούν στη συνέχεια εικόνες από την εξόρμηση αυτή.

 

δείτε επίσης: http://humansofkalamata.gr/index.php/kalamata/o-neos-fysikos-paradeisos-tis-messinias-apokalyfthike-sti-stenosia-pylias

Το φαράγγι της Νούπαντης, ξεκινάει από την μονή Βοϊδενίτσας και καταλήγει στη θάλασσα, στη παραλία «Φονέας». Ο Ορειβατικός σχεδόν κάθε χρόνο, έχει στο πρόγραμμα διάσχιση του πιο ενδιαφέροντος τμήματος του φαραγγιού, με εκκίνηση το όμορφο χωριό Σαϊδόνα που βρίσκεται στις παρυφές του Ταϋγέτου σε υψόμετρο 600μ.

            Έτσι και φέτος βρεθήκαμε στις 9:30 το πρωί στην πλατεία του χωριού, όπου είναι και η αφετηρία της διαδρομής μας. Είμαστε περίπου σαράντα άτομα καθώς και η Νεφέλη ( το σκυλάκι του Γιάννη και της Ρίτσας). Ξεκινάμε την πεζοπορία μέσα από κατηφορικό μονοπάτι που στην αρχή διασχίζει τα κτήματα του χωριού και φτάνουμε σε διασταύρωση. Αριστερά το μονοπάτι συνεχίζει για προάστιο, εμείς πάμε δεξιά κατεβαίνοντας προς την κοίτη του χειμάρρου της Νούπαντης. Το μονοπάτι είναι κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο. κινούμαστε συνεχώς σε ένα καταπράσινο τούνελ. Φτάνουμε στην κοίτη και  η πορεία μας από αυτό το σημείο και ύστερα θα είναι συνεχώς μέσα στο φαράγγι. Το πράσινο συνεχίζει να μας συντροφεύει σε όλη μας την πορεία, η διαδρομή στο μεγαλύτερο μέρος της είναι αρκετά βατή, αλλά για να μην είναι και βαρετή η φύση προνόησε και σε τακτά διαστήματα υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες. Μερικές είναι για παιχνίδι, άλλες πιο απαιτητικές. Σε αυτά τα πιο τεχνικά κομμάτια χρησιμοποιούμε τα ορειβατικά σχοινιά που μεταφέρουμε μαζί και έτσι περνάμε όλοι με ασφάλεια. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες είναι νέα μέλη του συλλόγου χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Είναι λοιπόν για όλα αυτά τα νέα άτομα, το πρώτο μάθημα στην έννοια του “RAPEL” ( καταρρίχηση από βράχο με σχοινί και με πιο εξειδικευμένα τεχνικά υλικά) ενώ για τους πιο παλιούς είναι μια καλή ευκαιρία για επανάληψη.
            Σε ένα τμήμα της διαδρομής συναντάμε βάτα και πλούσια θαμνώδη βλάστηση. Καλά πληροφορημένοι, έχουμε φροντίσει να φέρουμε μαζί μας δύο μεγάλες ψαλίδες και έτσι η πορεία μας δεν μένει απροσπέλαστη. Οι πλευρές του φαραγγιού είναι αρκετά ψηλές με μεγάλη κλίση, όπου διαγράφονται όμορφοι βράχινοι σχηματισμοί με ωραία χρώματα. Σε μερικά σημεία το πλάτος του φαραγγιού είναι αρκετά μικρό και εκεί αποκαλύπτεται πιο φανερά το πάλεμα των στοιχείων της φύσης (βράχος-νερό). Η πορεία μας ολοκληρώνεται ύστερα από 4+ ώρες, με τους συμμετέχοντες να είναι όλοι ευχαριστημένοι, αν και κάποιοι λίγο κουρασμένοι.

            Στην επιτυχία της εξόρμησης συνέβαλλε η σωστή κατανομή των πιο πεπειραμένων μελών κατά μήκος της πορείας, οι οποίοι βοηθούν καίρια προκειμένου να αισθανθούν όλοι οι πεζοπόροι μεγαλύτερη ασφάλεια. Το φινάλε γίνεται στα δροσερά νερά του Φονέα. Γυρνάμε έχοντας όλοι σαν ανάμνηση ωραίες εμπειρίες, εικόνες, και τον εξαγνισμό που νοιώσαμε βουτώντας στη γαλάζια θάλασσα όπου με μιάς έφυγαν μαζί η σκόνη, ο ιδρώτας και η κούραση.

Υ.Γ Προς τους ντόπιους: Παιδιά, το φαράγγι και όλη η Φύση που το αποτελεί, αξίζουν να διατηρούνται καθαρότερα.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΜΠΑΣ
    ΜΕΛΟΣ ΕΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Καλή παρέα, φύση, περιπέτεια. Η διήμερη εξόρμηση με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας τα είχε όλα. Διανυκτέρευση με σκηνές στο δάσος της Βασιλικής και νυχτερινή ανάβαση προς τον Προφήτη Ηλία, την υψηλότερη κορυφή του Ταϋγέτου, ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της εξόρμησης που πραγματοποίησε ο Σύλλογος την 12 και 13 Αυγούστου.

            Σάββατο μεσημέρι, έξω από τα γραφεία του Συλλόγου στην Καλαμάτα. Συγκεντρώνουμε τα πράγματα μας, επιβιβαζόμαστε στα αυτοκίνητα και ξεκινάμε. Κατευθυνόμαστε προς Καρδαμύλη όπου στρίβουμε αριστερά και μέσα από ελαιώνες συνεχίζουμε προς το βουνό. Περνάμε το γραφικό Εξωχώρι με τους παραδοσιακούς μανιάτικους πύργους και συνεχίζουμε σε δασικό δρόμο προς το Δάσος της Βασιλικής. Στα αριστερά μας βρίσκεται το φαράγγι του Βυρού και μπροστά μας υψώνεται επιβλητικός ο Ταΰγετος. Στο βάθος διακρίνεται η αλπική κορυφογραμμή που καταλήγει στην κορυφή του. Καθώς ανεβαίνουμε τον ελικοειδή χωματόδρομο το τοπίο είναι μοναδικό. Μπροστά μας απότομες ψηλές κορυφές καλυμμένες με έλατα που προκαλούν δέος και πίσω μας η εκπληκτική θέα προς τον κόλπο της Καρδαμύλης που κόβει την ανάσα. Φθάνοντας στην κορυφή μπαίνουμε στο Δάσος της Βασιλικής όπου συνεχίζουμε την πορεία μας προς το καταφύγιο ανάγκης του Συλλόγου. Μετά από λίγο φθάνουμε στον «Μπάρμπα Λια» , όπως λέγεται το καταφύγιο, στα 1500 μέτρα υψόμετρο σε ένα όμορφο ξέφωτο στην καρδιά του δάσους. Βγάζουμε τα πράγματα μας και στήνουμε τις σκηνές μας. Είναι ήδη αργά το απόγευμα και μπορούμε να απολαύσουμε τη δροσερή αύρα του βουνού με χαλαρό περίπατο. Το σούρουπο μας βρίσκει μαζεμένους έξω από το καταφύγιο να δοκιμάζουμε διάφορες νοστιμιές που ετοίμασαν οι γυναίκες της παρέας με λίγο κρασί και τσίπουρο.

Μετά από έναν ολιγόωρο ύπνο, συγκεντρωνόμαστε για να ξεκινήσουμε την ανάβαση. Ανάβουμε τους φακούς μας και ο ένας πίσω από τον άλλον μπαίνουμε στο μονοπάτι. Από πάνω μας ο καθαρός νυχτερινός ουρανός με όλα τα αστέρια. Το πρώτο κομμάτι της διαδρομής είναι έντονα ανηφορικό μέσα από πυκνό δάσος και καθαρό μονοπάτι. Μια μικρή στάση στην πηγή Μουσγιά και συνεχίζουμε στο αλπικό πλέον τοπίο. Ανεβαίνουμε στο διάσελο Πατιστό και κατευθυνόμαστε προς την κορυφή του Αη Γιώργη στα 2000 μέτρα. Από εκεί ακολουθούμε το μονοπάτι κατά μήκος της κορυφογραμμής προς τον Προφήτη Ηλία. Στα αριστερά μας έχουμε θέα όλο τον μεσσηνιακό κόλπο και δεξιά μας όλο τον λακωνικό κάμπο. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι αρκετά τεχνικό με απότομες εναλλαγές στην κλίση και σκληρό τερέν, ενώ ο δυνατός αέρας μας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Παρόλα αυτά προχωρώντας με προσοχή και με τη σωστή καθοδήγηση από τους οδηγούς του Συλλόγου, όλοι φθάνουν στην κορυφή. Μετά από 3μιση ώρες δύσκολης πορείας βρισκόμαστε στα 2400 μέτρα, στην κορυφή του Ταϋγέτου, την κατάλληλη ώρα για να απολαύσουμε την ανατολή του ηλίου. Ο ορίζοντας είναι πεντακάθαρος και η θέα μοναδική. Βόρεια απλώνεται όλη η οροσειρά του Ταϋγέτου μέχρι τα βουνά της Αρκαδίας. Νότια όλη η υπόλοιπη οροσειρά μέχρι το ακρωτήρι Ταίναρο, ενώ στο βάθος μπορούμε να διακρίνουμε τα Κύθηρα ακόμη και τα Λευκά Όρη της Κρήτης. Ανατολικά η Σπάρτη και όλος ο λακωνικός κάμπος, ενώ δυτικά μας φαίνεται ο μεσσηνιακός κόλπος και όλη η περιοχή της Πύλου. Το φανταστικό αυτό σκηνικό ολοκληρώνεται με την ανατολή του ηλίου κατά την οποία καθώς ο ήλιος υψώνεται, η σκιά της κορυφής στα δυτικά σχηματίζει ένα ισοσκελές τρίγωνο προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

Μετά τις απαραίτητες φωτογραφίες, αποχαιρετούμε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και εν μέσω παγωμένων ισχυρών ανέμων ξεκινάμε την κατάβαση μας. Πίσω στο καταφύγιο χαλαρώνουμε σε κλίμα ικανοποίησης. Όλοι οι συμμετέχοντες ανέβηκαν και επέστρεψαν με επιτυχία. Απόγευμα πλέον, γεμάτοι καθαρό βουνίσιο αέρα και με άλλη μια εμπειρία στο σακίδιο μας, παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής για Καλαμάτα.         

 

κείμενο: Στέφανος Κότσιαρης

φωτογραφίες: Γιώργος Στεφανούρης

 

Στις 15 και 16 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε από τον Σ.Ε.Ο. Φλώρινας  η 77η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση στο Όρος Βόρας ή Καιμακτσαλάν. Τοόρος Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και βρίσκεται κατά μήκος της ελληνο-γιουγκοσλαβικής μεθορίου ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού ανήκει στο νομό Πέλλας έωςτα όρια του νομού Φλώρινας.. Με μεγάλη χαρά μαζευτήκαμε 9 άτομα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας, στις 15 Ιουλίου και ώρα 11:30 συγκεντρωθήκαμε στα γραφεία του Συλλόγου, φορτώσαμε τα πράγματά μας στο βαν  και ξεκινήσαμε για τον προορισμό μας.

            Το ταξίδι, πολύωρο αλλά διασκεδαστικό, με τις εναλλαγές των τοπίων να μαγνητίζουν το βλέμμα μας. Είχαμε μεγάλη χαρά που θα συναντούσαμε ορειβάτες από όλους τους συλλόγους της χώρας μας. Στόχος των Π.Ο.Σ. είναι η προβολή των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται, η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των συλλόγων που συμμετέχουν και η προώθηση της ορειβασίας.

            Τελικά μετά από εννέα ώρες  φτάσαμε στον προορισμό μας, στους πρόποδες της κορυφής Πιπερίτσας του όρους Βόρας (Καιμακτσαλάν), 7.5 χλμ από το χωριό Σκοπός είναι το «καταφύγιο του Τούρκου» η  τοποθεσία που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση  στα 1150μ υψόμετρο. Η υποδοχή ήταν υπέρ του δέοντος θερμή. Αφού μας υποδέχτηκαν, μας έκαναν μια ξενάγηση στο χώρο, υποδεικνύοντας μας που μπορούσαμε να κατασκηνώσουμε. Αφού επιλέξαμε ένα ειδυλλιακό καταπράσινο σημείο στήσαμε τις σκηνές μας κάτω από τα έλατα  και πήγαμε όλοι μαζί στην τραπεζαρία του καταφυγίου, εν τω μεταξύ κατέφθανε συνέχεια κόσμος από άλλους συλλόγους. Τα κεράσματα άφθονα με τη φασολάδα, τις  ψητές σαρδέλες, τις ελιές, το τυρί, το τσίπουρο, το κρασί και τα νόστιμα ροδάκινα να έχουν την τιμητική τους. Μόλις τελειώσαμε με το φαγητό, ενημερωθήκαμε για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων το οποίο θα ξεκινούσε το Σάββατο κατά τις 7 αργά το απόγευμα. Η συζήτηση γύρω από τον Ταΰγετο και συγκεκριμένα για τις δύο κορυφές μας Χαλασμένο και Προφήτη Ηλία (Πυραμίδα) κέντρισε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.

            Το πρωί του Σαββάτου πήγαμε στο καταφύγιο να πιούμε τσάι και να οργανώσουμε μια εξόρμηση όχι ορειβατική αλλά περιηγητική, στα Λουτρά Πόζαρ και στο Νυμφαίο, στον Αρκτούρο το καταφύγιο της αρκούδας. Αφού κάναμε το μπάνιο μας στα λουτρά, απολαύσαμε την ευεργετική τους ιδιότητα με τις εναλλαγές ζεστού και κρύου νερού, ανάμεσα σε πλήθος κόσμου, ετοιμαστήκαμε και ξεκινήσαμε για το Νυμφαίο. Ο Αρκτούρος είναι μια μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαντολλογική οργάνωση ιδρύθηκε το 1992 και έχει ως στόχο την προστασία της άγρια πανίδας της Ελλάδας. Αφορμή της ίδρυσης του ήταν η ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης στο τότε διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα της αιχμαλωσίας αρκούδων και λύκων. Αφού ενημερωθήκαμε για τη δράση του ξεναγηθήκαμε στο καταφύγιο όπου μπορέσαμε να δούμε και μερικές από τις αρκούδες.

            Το βράδυ μας βρήκε στον χώρο εκδηλώσεων της Π.Ο.Σ. όπου ήταν κατάμεστος από κόσμο, μας σέρβιραν ζεστή φασολάδα και άλλα εδέσματα. Απρόβλεπτη και ξαφνική καταιγίδα χάλασε για λίγο την ροή των εκδηλώσεων. Παρόλα αυτά όταν σταμάτησε το γλέντι ξεκίνησε με παραδοσιακούς οργανοπαίχτες, οι οποίοι ξεσήκωσαν τον κόσμο με τα τραγούδια τους. Το γλέντι κράτησε μέχρι αργά.

            Το πρωί της Κυριακής ετοιμαζόμαστε για την προγραμματισμένη πεζοπορία στην κορυφή Πιπερίτσα. Ο καιρός ήταν συννεφιασμένος και έτοιμος για μια ακόμα βροχή. Παρόλα αυτά ξεκινήσαμε όλοι μαζί σαν μια ομάδα για την κορυφή. Προς μεγάλη μας έκπληξη είδαμε πολλά νέα άτομα και κυρίως νεαρά ζευγάρια με τα παιδάκια τους να συμμετέχουν στην πορεία!! Υπήρχαν 2 εναλλακτικές διαδρομές η πρώτη από το καταφύγιο(1150 μ) μέχρι την πηγή (1500 μ) και επιστροφή και η δεύτερη από το καταφύγιο – πηγή - κορυφή Πιπερίτσας (1999 μ) και επιστροφή. Η πεζοπορία ξεκίνησε από το καταφύγιο μέσα σε ένα δάσος από πανύψηλες  οξιές. Προχωρώντας προς την πηγή  το τοπίο αλλάζει, αποχαιρετάμε τις οξιές και βλέπουμε κέδρους. Αριστερά και δεξιά μας το μονοπάτι κοσμούν πολύχρωμα λουλούδια. Φτάνοντας στην πηγή (1500μ) το τοπίο είναι γεμάτο έλατα!! Σημείο ξεκούρασης για τους ορειβάτες και για να πιούν δροσερό νερό από την πηγή. Μπροστά μας η κορυφή, η ομίχλη την έχει σκεπάσει κάνοντας την ορατότητα δύσκολη. Με την ομίχλη να επικρατεί στην κορυφή, βλέποντας και τον καιρό να κλείνει γύρω μας, με το ψιλοβρόχι που έριχνε και έχοντας την εμπειρία της βραδινής καταιγίδας, πήραμε το μονοπάτι της επιστροφής. Αρκετοί όμως  τολμηροί συνέχισαν για την κορυφή. Η διαδρομή μέχρι Πιπερίτσα (1999μ) είναι σύνολο 5 χιλιόμετρα και από εκεί έχεις θέα την κοιλάδα της Πελαγονίας. Κατηφορίζοντας για το καταφύγιο είχαμε θέα τις 2 τεχνιτές λίμνες της ΔΕΗ μέχρι να ξαναμπούμε στο δάσος με τις οξιές. Φτάνοντας στο σημείο της κατασκήνωσης ήπιαμε τσάι και ξεκουραστήκαμε, ο καιρός άρχιζε να κλείνει από παντού. Αρχίσαμε σιγά σιγά να  μαζεύουμε τα πράγματα μας, τα φορτώσαμε στο βαν και πήγαμε στην τραπεζαρία του καταφυγίου περιμένοντας τους υπόλοιπους που πήγαν στην κορυφή. Έτσι είχαμε το χρόνο να ξανασυζητήσουμε με τους διοργανωτές αλλά και να γευτούμε για ακόμα μια φορά τα φαγητά τους!

            Όταν έφτασαν όλοι από την ομάδας μας στο καταφύγιο ευχαριστήσαμε  τους διοργανωτές για την άψογη φιλοξενία και οργάνωση και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, αφού πρώτα κάναμε μια βόλτα στην πόλη της Φλώρινας. Το ταξίδι μας για την Καλαμάτα ήταν λίγο περιπετειώδεις αφού από την Φλώρινα μέχρι και τον Πύργο Ηλείας η βροχή ήταν ασταμάτητη με κεραυνούς και αστραπές! Τέλος φτάσαμε με ασφάλεια στον προορισμό μας, ύστερα από αρκετές ώρες ταξιδιού!! Αυτό το διήμερο θα μας μείνει αξέχαστο. Αξίζουν συγχαρητήρια ακόμα μια φορά στον ΣΕΟ Φλώρινας για την άψογη διοργάνωση παρά τα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα.

 Η δύναμη των βουνών, ας μας ενώνει στις δύσκολες μέρες που ζούμε.

 Να αγαπάμε τα βουνά, να τα σεβόμαστε και είναι σίγουρο ότι και αυτά θα μας ανταμείβουν πάντα!!

Νικήτας Καλόμαλος

 

          Την περιοχή της Νεμούτας στην Ηλία με τα εντυπωσιακά ρέματα – φαράγγια και τους ακόμη πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες ανακαλύψαμε μερικά χρόνια πριν ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση φίλων μας. Η ομορφιά του τοπίου και η μοναδικότητα των διαδρομών ήταν τέτοια που από τότε περπατάμε στα μονοπάτια της Νεμούτας κάθε χρόνο.

          Έτσι και φέτος, την επόμενη Κυριακή 23/7, θα βρεθούμε και πάλι στην περιοχή για να περπατήσουμε και εξερευνήσουμε μια ακόμη κρυμμένη γωνία του πανέμορφου τόπου. Πρόκειται για τη διαδρομή στο φαράγγι Αλογοθέτη.

          Η αναχώρηση θα γίνει στις 7:30 το πρωί της Κυριακής από τα γραφεία μας.

 Βαθμός δυσκολίας: 1

ώρες πορείας: 5

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία μας (κάθε βράδυ μετά τις 9:00, τηλ. 2721097733) και στα τηλ., 6979104433

 

 

Βίντεο από την καθιερωμένη ετήσια ανάβαση με σκοπό τη συντήρηση της εκκλησίας και του γύρω χώρου.

ΝΕΔΟΝΤΑΣ 6ος 2017

Βίντεο και εικόνες από την καθηερωμένη τα τελευταία χρόνια ετήσια εξόρμηση στον Νέδοντα. (11/6/2017)