Κωστας Φύκιρης

Κωστας Φύκιρης

Καλντερίμι Μπίλιοβος: Πεζοπορική διαδρομή από Σωτηριάνικα σε Αλτομυρά

 

Λίγα λόγια για το Μπίλιοβο

Μια από τις ομορφότερες γωνιές της Μεσσηνίας είναι το περίφημο «Μπίλιοβο», το λιθόστρωτο καλντερίμι που συνδέει τα χωριά Σωτηριάνικα και Αλτομιρά. Χωρίς καμία διάθεση τοπικισμού και έχοντας περπατήσει στα περισσότερα βουνά της Ελλάδας θα το κατατάσσαμε ανάμεσα στα καλύτερα καλντερίμια στον Ελλαδικό χώρο.

Το σωζόμενο σήμερα τμήμα του έχει μήκος 3000μ και με 83 στροφές (από τις οποίες οι 78 είναι 180°) ανεβαίνει από τα Σωτηριάνικα (υψ. 300μ) στα Αλτομιρά (υψ. 800μ) καλύπτοντας μια υψομετρική διαφορά 500μ. Το καλντερίμι σε ορισμένα τμήματα αναρριχάται πάνω στο βράχο και κατά ένα μεγάλό του κομμάτι κινείται παράλληλα και μέσα σε ρέμα μεγάλης κλίσης. Μετά τα πρώτα 500μ μπαίνει σε δάσος και όσο το υψόμετρο αυξάνεται η θέα που απολαμβάνει ο πεζοπόρος προς τα χωριά της Μάνης και τον Μεσσηνιακό κόλπο γίνεται ακόμη ποιο εντυπωσιακή. Αποτελεί τμήμα ενός μεγάλου δικτύου καλντεριμιών και μονοπατιών που χρησιμοποιούνταν μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα για την επικοινωνία των χωριών της Μάνης και του Ταϋγέτου.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1904 και όποιος γνωρίζει από πέτρα θα το χαρακτήριζε ως σημαντικό επίτευγμα της λαϊκής τεχνικής και αρχιτεκτονικής. 30 από τις στροφές του είναι κατασκευασμένες σε κλίση εδάφους πάνω από 80%. Από τις λίγες πληροφορίες που συγκεντρώσαμε βρίσκουμε ότι την χάραξη των 40 στροφών έκανε ο Μηχανικός της εποχής εκείνης Παναγιώτης Αφεντάκης ενώ την κατασκευή είχαν αναλάβει τα αδέλφια Νικόλαος και Στασινός Σταυριανέας από τα Σωτηριάνικα. Εργάσθηκαν πολλοί άνθρωποι από τα γύρω χωριά και κυρίως από τα Αλτομιρά που είχαν μαστόρους γνωστούς στο λάξευμα της πέτρας. Η πέτρα ήταν το βασικό δομικό υλικό και χρησιμοποιήθηκε τόσο για το χτίσιμο των τοίχων αντιστήριξης (που σε ορισμένα σημεία ξεπερνά τα 4 μέτρα) όσο και για το στρώσιμο του δρόμου. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για το λάξευμά της ήταν το σφυρί και το καλέμι. Το υπόλοιπο τμήμα της δεν δόθηκε σε εργολάβο. Κατασκευάστηκε με προσωπική εργασία των κατοίκων των Αλτομιρών. Από μια ημερομηνία που βρίσκουμε σκαλισμένη σε μια πέτρα συμπεραίνουμε πως το έργο τελείωσε το 1928.

Πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού μετά από συνεργασία με τον ορειβατικό (Ε.Ο.Σ.) σύλλογο Καλαμάτας.

 

 Η πεζοπορική διαδρομή

 

Βαθμός δυσκολίας διαδρομής:

 

εύκολη

Μήκος διαδρομής:

 

4790 μ

Χρονική διάρκεια:

 

1 ώρα 30 λεπτά

Καθαρός χρόνος

1 ώρα 50 λεπτά

Εκτιμώμενος χρόνος με στάσεις

Υψομετρικό προφίλ διαδρομής:

Αφετηρία:

315μ

Τέρμα:

800μ

Υψομ. Διαφορά:

485μ

 

 

Ελάχιστο υψόμετρο:

315μ

Μέγιστο υψόμετρο

870μ

 

Έδαφος:

 

Η διαδρομή ξεκινά σε ασφαλτόδρομο ο οποίος κατά τμήματα είναι στρωμένος με τσιμέντο ή γίνεται χωματόδρομος. Ακολουθεί το κυρίως και μεγαλύτερο τμήμα επάνω σε καλντερίμι. Σε κάποια τμήματα το καλντερίμι θέλει αποκατάσταση, είναι όμως εύκολα προσπελάσιμο. Το τελευταίο κομμάτι περιλαμβάνει και χωματόδρομο. 

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Σημείο

: 101

Αφετηρία της διαδρομής ο οικισμός Σωτηριάνικα σε απόσταση περίπου 20 λεπτών νότια της Καλαμάτας στη διαδρομή για Μάνη. Από το κέντρο του χωριού κινούμαστε δυτικά στο δρόμο όπου υπάρχει σχετική σήμανση: «προς καλντερίμι Μπίλιοβο». Κατηφορίζουμε σε ασφάλτινη οδό και περνάμε το πρώτο γεφυράκι. Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο ακολουθώντας την πορεία που δείχνει η πινακίδα «προς Ναό Αγ. Νικολάου». Περνάμε δεύτερο γεφυράκι και η κατεύθυνσή μας γίνεται νοτιοδυτική. Σε λίγο αφήνουμε στα αριστερά μας εντυπωσιακό παλιό πέτρινο πηγάδι.

 

Χρόνος

: 0 ώρες 00 λεπτά

Απόσταση

: 0 μ

Υψόμετρο

: 315 μ

Έδαφος

: άσφ.

Σημείο

: 104

Ο δρόμος μας βγάζει σε διασταύρωση. Ακολουθούμε την αριστερή διακλάδωση όπου υπάρχει και σχετική πινακίδα.  Κινούμαστε σε τσιμεντόδρομο ο οποίος εναλλάσσεται με χωματόδρομο. Σε επόμενη διασταύρωση υπάρχει ξύλινη πινακίδα σε ελιά που μας δείχνει την πορεία μας ευθεία. Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο εως το τέλος του προσπερνώντας στα δεξιά μας εισόδους χτημάτων. Η πορεία εως τώρα είναι μέσα σε ελαιώνες. Στη περίοδο Νοέμβριο – Ιανουάριο ο πεζοπόρος θα βρεθεί ανάμεσα σε ανθρώπους που μαζεύουν ελιές, η πιο χαρακτηριστική καλλιέργεια της Μεσσηνίας

 

Χρόνος

: 0 ώρες 06 λεπτά

Απόσταση

: 495 μ

Υψόμετρο

: 304 μ

Έδαφος

: άσφ.

Σημείο

: 105

Στο τέλος του δρόμου που ακολουθούσαμε συναντάμε στα δεξιά μας την αρχή του καλντεριμιού. Μπαίνουμε στο καλντερίμι και κινούμαστε σε αυτό σε σχεδόν επίπεδη πορεία. Το λιθόστρωτο εναλλάσσεται με χωμάτινο μονοπάτι.  

Χρόνος

: 0 ώρες 12 λεπτά

Απόσταση

: 1000 μ

Υψόμετρο

: 335 μ

Έδαφος

: μον.

Σημείο

: 106

Το μονοπάτι συναντά χωματόδρομο που έρχεται από δεξιά μας μέσα από χτήμα ο οποίος κινείται για μερικά μέτρα παράλληλα στο καλντερίμι εως ότου στρίβει και το κόβει κάθετα (σημείο 107) 

Χρόνος

: 0 ώρες 19 λεπτά

Απόσταση

: 1.420 μ

Υψόμετρο

: 362 μ

Έδαφος

: μον.

Σημείο

: 107

Εδώ υπάρχει ξύλινη πινακίδα σε δέντρο που μας δείχνει την πορεία μας. Από εδώ και στο εξής και για το μεγαλύτερο διάστημα της πορείας μας κινούμαστε αποκλειστικά πάνω στο καλντερίμι που στο πρώτο του αυτό τμήμα είναι ανηφορικό με συνεχείς στροφές. Ανεβαίνοντας η θέα γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακή. Μια θέα που περιλαμβάνει τα χωριά της μεσσηνιακής Μάνης, το φαράγγι του Ριντόμου και τον Μεσσηνιακό κόλπο.

Χρόνος

: 0 ώρες 21 λεπτά

Απόσταση

: 1.515 μ

Υψόμετρο

: 372 μ

Έδαφος

: καλντερ.

Σημείο

: 108

Βρισκόμαστε στο σημείο που τελειώνει το πρώτο ανηφορικό κομμάτι σε περιοχή κάτω από τη σκιά των πεύκων. Το καλντερίμι αλλάζει πορεία και μπαίνει μέσα στο βουνό ακολουθώντας αρχικά μια ευθεία επίπεδη διαδρομή. Αν μέχρι τώρα το καλντερίμι μας έχει εντυπωσιάσει με το χτίσιμό του και τον τρόπο που ανεβαίνει στο βουνό αυτό που ακολουθεί στη συνέχεια προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη και θαυμασμό, ιδιαίτερα σε αυτόν που περπατά εδώ για πρώτη φορά. Με μεγάλες ευθείες που εναλλάσσονται με στροφές 180Ο σκαρφαλώνει και καταλαμβάνει ολόκληρη την πλαγιά του βουνού. Τα τοιχία αντιστήριξης έχουν ύψος αρκετών μέτρων. Το τμήμα αυτό δικαιολογεί απόλυτα τον πρόσφατο χαρακτηρισμό του Μπίλιοβου ως μνημείου από το υπουργείο Πολιτισμού μετά από συνεργασία με τον ΕΟΣ Καλαμάτας. 

   

Χρόνος

: 0 ώρες 33 λεπτά

Απόσταση

: 1960 μ

Υψόμετρο

: 494 μ

Έδαφος

: καλντερ.

Σημείο

: 109

Η ανηφορική πορεία συνεχίζεται και στο σημείο αυτό το καλντερίμι διασταυρώνεται με ρέμα. Ακολουθεί στη συνέχεια πορεία παράλληλη στο ρέμα και με πιο ομαλή κλίση. Στο τελευταίο τμήμα του σωζόμενου λιθόστρωτου, το καλντερίμι βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση και χρειάζεται αποκατάσταση. Επίσης χρειάζονται αποκατάσταση 2 με 3 σημεία από τα τμήματα που έχουμε ήδη διανύσει. Ωστόσο δεν παρουσιάζονται προβλήματα προσπέλασης από τον πεζοπόρο.

Στο τέλος το καλντερίμι χάνεται. Με λίγη προσπάθεια βρίσκουμε τον χωματόδρομο που βρίσκεται ευθεία μπροστά μας και λίγο ψηλότερα. Τον ακολουθούμε στα δεξιά με κατεύθυνση ανατολική.

 

Χρόνος

: 0 ώρες 49 λεπτά

Απόσταση

: 2.645 μ

Υψόμετρο

: 635 μ

Έδαφος

: καλντερ.

Σημείο

: 110

Στη διασταύρωση που συναντάμε επιλέγουμε τον αριστερό και πιο κεντρικό χωματόδρομο που σε λίγα λεπτά μας οδηγεί στο

Χρόνος

: 1 ώρα 16 λεπτά

Απόσταση

: 3.885 μ

Υψόμετρο

: 845 μ

Έδαφος

: χωματ.

Σημείο

: 111

κεντρικό δρόμο που έρχεται από Σωτηριάνικα. Ο δρόμος αυτός πρόσφατα ασφαλτοστρώθηκε. Απέναντι μας βλέπουμε ένα μοναδικό πανόραμα κάποιων από των πιο όμορφων και κρυμμένων κορυφών του Ταϋγέτου με το Χαλασμένο και το Κοκκινοβούνι να ξεχωρίζουν.

Η άσφαλτος οδηγεί επίσης στα Αλτομυρά. Εμείς συνεχίζουμε ευθεία απέναντι και λίγο δεξιά μέσα στα χωράφια. Μπροστά μας βλέπουμε τον οικισμό. Στα αριστερά μας υπάρχουν υπολείμματα του καλντεριμιού στο οποίο για ένα τμήμα ξαναπερπατάμε πάνω του. Στο χωματόδρομο που συναντάμε στρίβουμε αριστερά και καταλήγουμε στο τέλος της πορείας μας.

 

Χρόνος

: 1 ώρα 21 λεπτά

Απόσταση

: 4.305 μ

Υψόμετρο

: 840 μ

Έδαφος

: μον., χωμ.

Σημείο

: 112

Το τέρμα της διαδρομής. Σημείο με πηγές, εντυπωσιακή βλάστηση από πανύψηλα πλατάνια και διαμορφωμένο χώρο πλατείας. Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.

Επιβάλλεται για όσους φτάσουν εδώ να περιηγηθούν στα δρομάκια των Αλτομυρών που ξεκινούν μερικές δεκάδες μέτρα αργότερα. Η ομορφιά και η μοναδικότητα του σχεδόν εγκαταλειμμένου οικισμοί θα τους αποζημιώσει με το παραπάνω.

Χρόνος

: 1 ώρα 30 λεπτά

Απόσταση

: 4.790 μ

Υψόμετρο

: 800 μ

Έδαφος

: χωμ.

 

Οι χρόνοι που έχουν σημειωθεί είναι καθαροί χρόνοι πεζοπορίας. Δεν περιλαμβάνονται χρόνοι για στάσεις. (συνήθως υπολογίζονται περίπου 10 - 15 λεπτά στάση ανά ώρα πορείας)

Έτος καταγραφής 2015 σε συνεργασία με τις εκδόσεις Nakas/Road

Φύκιρης Κων/νος

Τοπογράφος Μηχανικός

 

 
Την επόμενη Κυριακή 5/8/18 ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Πρέβεζας τη διάσχιση του ποταμού Αχέροντα.

            Τρεις ήταν κατά τους Αρχαίους Έλληνες οι πύλες του Κάτω Κόσμου: το ακρωτήριο Ταίναρο, τα ύδατα της Στύγας και ο Αχέροντας ποταμός. Τρεις χώροι που έχουν ταυτιστεί με συγκεκριμένες γεωγραφικές τοποθεσίες. Και, βέβαια, η αναφορά στο μύθο αποτελεί εχέγγυο για τη μοναδικότητα και ομορφιά της διαδρομής. Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες τοποθετούσαν τους ιερούς τους χώρους στα πιο ιδιαίτερα τοπία. Κι αν τις δυο πρώτες «πύλες», που βρίσκονται στην Πελοπόννησο, έχουμε επισκεφτεί αρκετές φορές, στον Αχέροντα ο σύλλογός μας έχει ταξιδέψει μόνο μια φορά στο παρελθόν.

            Πεζοπορία δίπλα και μέσα στο ποτάμι, κολύμπι αλλά και …λασπόλουτρα (προαιρετικά) περιλαμβάνει η συγκεκριμένη διαδρομή που, με βάση την εμπειρία μας, αποτελεί μία από τις ομορφότερες διασχίσεις ποταμών στην Ελλάδα. Μια διαδρομή που έχει αρκετά κοινά στοιχεία με τη Νέδα, .. μόνο που εδώ το υδάτινό στοιχείο είναι σε μεγαλύτερη αφθονία.

            Η διάσχιση του ποταμού Αχέροντα θα γίνει  από το Τρίκαστρο (Πύλες Άδη) ως τη Γλυκή  (πηγές) μαζί με τον Ορειβατικό Σύλλογο Πρέβεζας όπου και θα ακολουθήσουμε το πρόγραμμά του. Οι κολυμβητικές γνώσεις είναι απαραίτητες.

Συνολική διάρκεια 6-7 ώρες.

Βαθμός δυσκολίας 2.

            Η αναχώρηση από Καλαμάτα θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου 4/8 στις 3:00 με προορισμό την Πρέβεζα όπου και θα διανυκτερεύσουμε. Η διανυκτέρευση θα γίνει σε υπαίθριο χώρο. Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας κατά τις ώρες 21:00-22:30 μ.μ. και στα τηλέφωνα 27210-97733 & 6977716580.

            Απαραίτητος Εξοπλισμός: εξοπλισμός διανυκτέρευσης, ειδικά αθλητικά πέδιλα (κλειστά μπροστά για να προστατεύουν τα δάχτυλα) ή αθλητικά παπούτσια, μαγιό, καπέλο, αντιηλιακό, γυαλιά ηλίου, έξτρα ρούχα, δεύτερα παπούτσια.

            Δηλώσεις συμμετοχής έως Πέμπτη 2 Αυγούστου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για τη συμμετοχή απαιτείται προκαταβολή 10 ευρώ.

 

            Η εξόρμηση για τον Όλυμπο είχε προγραμματιστεί για τις 22 Ιουνίου. Οι συμμετοχές είχαν ξεπεράσει τις 30 και όλοι ανυπομονούσαν για την ανάβαση. Ποιός δε θέλει άλλωστε να ανέβει στο βουνό που κατοικούσαν οι Ολύμπιοι θεοί; Δυστυχώς όμως, ο Ιούνιος μπήκε φορώντας το κουστούμι του Σεπτέμβρη και οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις ανάγκασαν όσους είχαν δηλώσει συμμετοχή να συναντηθούν στα γραφεία του συλλόγου για να αποφασίσουν αν θα πραγματοποιηθεί η εξόρμηση ή όχι. Παρά τις κάποιες αντιδράσεις, τελικά αποφασίστηκε να επιχειρηθεί η ανάβαση.

             Η Παρασκευή ξημέρωσε και παρά τις προβλέψεις για κακοκαιρία 15 μαζεύτηκαν στα γραφεία του συλλόγου για να ξεκινήσουν το ταξίδι για το βουνό των θεών. Έτσι, ξεκινήσαμε από την Καλαμάτα νωρίς το μεσημέρι οπλισμένοι με ανυπομονησία και αποφασιστικότητα για την ανάβαση στον Όλυμπο. Το ταξίδι κράτησε 8 ώρες και ύστερα από μία σύντομη στάση στο όμορφο Λιτόχωρο, φτάσαμε στη θέση Πριόνια, όπου και κατασκηνώσαμε για να περάσουμε τη νύκτα.

            Το επόμενο πρωί το εγερτήριο πραγματοποιήθηκε στις 5. Όλα τα μέλη της ομάδας, αφού μάζεψαν τις σκηνές τους και είχαν ένα πρωινό για να πάρουν δυνάμεις, ετοιμάστηκαν για την πολύωρη πεζοπορία που θα ακολουθούσε. Η ανάβαση ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν τις 6, με μία πεζοπορία μέσα από το πανέμορφο και πυκνό δάσος του Ολύμπου, με τις βουνοκορφές στο βάθος να προκαλούν δέος αλλά και θέληση για περπατήσεις προς τα πάνω. Ύστερα από 2 ώρες περπάτημα μέσα στο δάσος, ήρθε η ώρα για την πρώτη μας στάση στο καταφύγιο του Ζολώτα. Εκεί συναντήσαμε και άλλους ορειβάτες, οι οποίοι κάνανε στάση για έναν καφέ η για λίγο φαγητό απολαμβάνοντας την πανέμορφη θέα.

            Εκείνη τη μέρα λάμβανε χώρα και ο αγώνας δρόμου του Ολύμπου. Όσο κάναμε την στάση μας στο καταφύγιο, οι συμμετέχοντες του αγώνα άρχισαν να καταφθάνουν στο καταφύγιο για να πάρουν νερό και σνακ για να γεμίσουν ενέργεια και να συνεχίσουν την πορεία τους για τον τερματισμό, έχοντας τονωθεί  το ηθικό τους  από το χειροκρότημα των ανθρώπων που βρισκόταν στο καταφύγιο.

            Αφού ανακτήσαμε τις δυνάμεις μας, ξεκινήσαμε τη διαδρομή για το καταφύγιο του Αποστολίδη οπού θα ήταν και η βάση μας. Στο μονοπάτι που περπατούσαμε συναντούσαμε πολλούς δρομείς και ανταλλάσαμε ευχές για καλή ανάβαση και καλό τερματισμό αντιστοίχως. Επειδή ανησυχούσαμε για  τυχών παρεμπόδιση των δρομέων από την παρουσία μας στο μονοπάτι,  αλλάξαμε διαδρομή ακολουθώντας το μονοπάτι με την ονομασία Κοφτό. Δε χρειάζονται παρά λίγα λεπτά σε αυτό το μονοπάτι, για να καταλάβει κάποιος τους λόγους για τους οποίους του δόθηκε αυτό το όνομα . Η μεγάλη κλίση έδινε έναν παραπάνω βαθμό δυσκολίας όμως το άγριο τοπίο της Αλπικής ζώνης αλλά και η προσμονή να δούμε το Μύτικα μας έδινε κίνητρο να συνεχίσουμε. Πράγματι, μετά από περίπου 2 ώρες πορεία, αντικρίσαμε το σπίτι των θεών. Η απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου  μας έκανε να ξεχάσουμε την όποια κούραση είχαμε και μας έδωσε επιπλέον κίνητρο για να φτάσουμε στην κορυφή. Λίγα λεπτά αργότερα φτάσαμε στο καταφύγιο οπού είχαμε το μεσημεριανό μας και μία ώρα ύπνου για να γεμίσουμε της μπαταρίες μας.

            Αφού ξύπνησε και το τελευταίο μέλος της ομάδας, ήρθε η ώρα της μεγάλης απόφασης: Θα επιχειρούσαμε την ανάβαση στην κορυφή ή όχι; Ο καιρός ήταν κλειστός και σύννεφα είχαν περικυκλώσει το Μύτικα. Ήμασταν όμως όλοι αποφασισμένοι και αφού προμηθευτήκαμε τα απαραίτητα  κράνη, ξεκινήσαμε. Σύντομα φτάσαμε στη βάση του Λουκιού, από όπου και θα άρχιζε η ανάβαση. Η απότομη κλίση αλλά και η ιδέα ότι ουσιαστικά θα έπρεπε να κάνουμε αναρρίχηση προκάλεσε ένα αίσθημα ανασφάλειας στους πρωτάρηδες της αποστολής, όμως το γεγονός ότι βρισκόμασταν αρκετά κοντά στην κορυφή καθώς και η παρουσία πιο έμπειρων μελών του συλλόγου έδιωξε τις όποιες αμφιβολίες. Η ανάβαση ξεκίνησε, και με αργά και προσεκτικά βήματα σε 40 λεπτά βρισκόμασταν κορυφή.

            Φτάνοντας στην κορυφή ένα αίσθημα ολοκλήρωσης αλλά και ανακούφισης που όλα πήγαν καλά, επικρατούσε. Η πυκνή ομίχλη μας έκρυβε τη φανταστική θέα αλλά δεν μας ένοιαζε. Ύστερα από τις απαραίτητες φωτογραφίες και τα τηλέφωνα στους οικείους, ότι όλα πήγαν καλά, και αφού υπογράψαμε το βιβλίο με τα ονόματα όσων τα έχουν καταφέρει μέχρι την κορυφή, ξεκινήσαμε για την κατάβαση από την Κακόσκαλα. Hδιαδρομή από την Κακόσκαλα ήταν λίγο πιο βατή αλλά εξίσου όμορφη με το Λούκι.

            Hομίχλη έδινε μια απόκοσμη αίσθηση βγαλμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Στέφεν Κίνγκ αλλά και έκανε και την διαδρομή πιο ενδιαφέρουσα. Μετά από μία ώρα επιστρέψαμε στο καταφύγιο. Εκεί, μας περίμεναν ζεστά ροφήματα άλλα και το βραδινό μας. Δεν χρειάστηκε παρά λίγη ώρα για να γίνουμε μία παρέα με όλους τους ορειβάτες που διανυκτέρευαν στο καταφύγιο και να ξεκινήσουμε τα τραγούδια και το χορό. Έτσι ολοκληρώθηκε μια γεμάτη μέρα.

            Το επόμενο πρωί αφού φάγαμε το πρωινό μας, αποχαιρετήσαμε το Μύτικα και αρχίσαμε την κατάβαση. Στη διαδρομή κυριαρχούσε η συζήτηση για το λούκι του Μύτικα καθώς είχε προκαλέσει πολύ μεγάλη εντύπωση σε όλους μας και ειδικά στους πρωτάρηδες του Ολύμπου. Μετά από λίγες ώρες και αφού κάναμε και μια στάση στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, φτάσαμε στα Πριόνια. Να σημειωθεί ότι τόσο στη διάρκεια της ανάβασης άλλα και της κατάβασης  είχαμε την συντροφιά μιας σκυλίτσας η οποία ήθελε να έχει το ρόλο του οδηγού μας.

            Αφού μαζευτήκαμε και φορτώσαμε τον εξοπλισμό μας στο βανάκι, ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής. Πρώτη στάση το Λιτόχωρο για μεσημεριανό. Κάνοντας τη βόλτα μας  στην κεντρική πλατεία πετύχαμε και την τελετή απονομής μεταλλείων για τον αγώνα Ολύμπου την οποία και παρακολουθήσαμε. Συνεχίσαμε το ταξίδι μας και πραγματοποιήσαμε τη δεύτερή μας στάση στις θερμές πηγές των Θερμοπυλών. Το ζεστό νερό πρόσφερε ανακούφιση στα καταπονημένα μας πόδια, ενώ ο καταρράκτης που βρισκόταν εκεί ομόρφαινε το τοπίο και πρόσφερε ένα ζεστό φυσικό μασάζ σε όποιον καθόταν από κάτω.

            Το ταξίδι μας ολοκληρώθηκε κατά τις 11 το βράδυ, όταν και φτάσαμε στα γραφεία του συλλόγου. Εκεί αφού πήρε ο καθένας τα πράγματα του, πριν χωριστούμε, δώσαμε μια καληνύχτα αλλά και την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε σε μία εξόρμηση του συλλόγου καθώς και την πλέον διαδεδομένη ευχή των ορειβατών: «Και ψηλότερα !!!»

 

 

Μάριος Μασουρίδης

Όταν αναλαμβάνεις μια αρχηγία νιώθεις πως το έδαφος πάνω στο οποίο πάταγε μέχρι τώρα η ασφάλειά σου, διαλύεται στα εξ ων συνετέθη. Είσαι εκείνος που φέρει την ευθύνη και για την τελευταία λεπτομέρεια της ομάδας σε ό,τι αφορά την οργάνωση, την ασφάλεια, την ικανοποίηση των συμμετεχόντων, την ορθή εκτίμηση της πορείας και των αντοχών.

Παρασκευή 20 Απριλίου ώρα 16.30: Στα γραφεία του Συλλόγου, δύο βανάκια έτοιμα να αναχωρήσουν με προορισμό την Κεντρική Εύβοια, μέρη τα οποία για πρώτη φορά θα εξερευνούσαν μέλη του Συλλόγου. Καθοδόν προς την Αθήνα και λίγο πριν την Κόρινθο, το ένα βανάκι παρουσίασε βλάβη η οποία ενέτεινε εντός μου τον συναισθηματικό ανεμοστρόβιλο για την εξέλιξη της εξόρμησης. Να επιστρέψουμε όλοι πίσω ή να συνεχίσει το έτερο βανάκι; Αχτίδες στη συννεφιά μου ήταν η παρότρυνση της «ατυχούς» ομάδας να συνεχίσουμε την πορεία μας και να υποστηρίξουμε μέχρι τέλους το εγχείρημα στα άγνωστα μονοπάτια. Ψυχολογικά μουδιασμένοι με το απρόοπτο συμβάν φτάσαμε αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Platanenhof, όπου μας περίμενε ο Johan, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος, ενός φιλόξενου χώρου που εν μέσω νυκτός, υγρασίας και σωματικής εξάντλησης, αποτέλεσε σημείο αγαλλίασης και ηρεμίας. Ο Μορφέας βρήκε απάγκιο στη ροή του ποταμιού κι έτσι γλυκά μας παρέσυρε μαζί του. Ο τελευταίος προβολέας έσβησε και μια νέα μέρα έμελε να ξημερώσει στο Platanenhof.

Σάββατο 21 Απριλίου ώρα 07.00: Δροσερό ξύπνημα δίπλα στο ποτάμι,  ζωηρά χρώματα, τα άλογα πρωταγωνιστές στο κάδρο της φύσης και η ομάδα έτοιμη να αδράξει την ημέρα! Παρέα με την Εύα και τον Δημήτρη, που μένουν στην Κύμη ξεκινήσαμε για το μονοπάτι της Καζάρμας, το οποίο οι ίδιοι μαζί με 2-3 ακόμη άτομα κατάφεραν να ανοίξουν σε διάστημα τεσσάρων χρόνων. Με πολύ μεράκι, επιμονή και κόπο η διαδρομή αποζημιώνει με το παραπάνω το εγχείρημα των παιδιών. Το κλίμα στην ομάδα ανάλαφρο, ευδιάθετοι όλοι απολαμβάνουμε το πράσινο, την εαρινή ενδυμασία του τοπίου που λειτουργεί καταλυτικά στην ψυχολογία μας. Προορισμός η κορυφή Ορτάρι, που σύμφωνα με πληροφορίες από συλλόγους της Εύβοιας, πρόκειται για την υψηλότερη ορθοπλαγιά στην Ευρώπη που ξεκινάει από θάλασσα. Φτάνοντας στην κορυφή, ο καιρός έχει «κλείσει», όμως τα παιδιά επιμένουν ότι αξίζει να περιμένουμε για να δούμε την θέα. Λίγα λεπτά αργότερα έρχεται η επιβεβαίωση, γιατί η περιοχή της Κύμης αποκαλείται το μπαλκόνι του Αιγαίου!... επιφωνήματα ενθουσιασμού, διστακτικά βήματα με αίσθηση φόβου προς το γκρεμό και μπροστά μας απλώνεται αυτό το καθάριο, απέραντο γαλάζιο που τόσο αγαπώ και με τα χέρια ψηλά, με ανάσα βαθιά ένα άρωμα λήθης με πλημμυρίζει που στιγμιαία σε κάνει να ξεχνάς ποιος είσαι. Κι αν ακίνητος στέκεσαι και βήμα δεν κάνεις, νιώθεις πως διανύεις χιλιόμετρα αιθερικά, μια μέθεξη πνευματική, μαγεία!

Από το σημείο που βρισκόμαστε φαίνονται η Σκύρος, η Αλόννησος, η Σκόπελος, η Σκιάθος, ενώ μας είπαν ότι σε διαύγεια μπορεί να δει κανείς το Άγιο Όρος, τη Χίο, τη Μυτιλήνη. Αριστερά μας όλη η ακτογραμμή της Χιλιαδούς και η παραλία Θαψά, δεξιά μας η μεγάλη παραλία της Κύμης, το Στόμιο. Μείναμε αρκετή ώρα, ανανεώσαμε τα κύτταρά μας, απαθανατίσαμε τη στιγμή και ακολουθήσαμε μια κυκλική στην ουσία διαδρομή με την Κύμη να δεσπόζει στο τοπίο με φόντο την θάλασσα καθ’ όλη την διάρκεια της επιστροφής. Στην παραλία της Κύμης οι πιο τολμηροί έκαναν μια βουτιά στα δροσερά νερά, ενώ άλλοι απόλαυσαν ένα ουζάκι δίπλα στο κύμα. Το βραδάκι μας βρήκε στο «Φυγούλι», ταβέρνα με θέα όλη την Κύμη, φαγητό εξαιρετικό σε γεύση και ποσότητα, ώστε να ανακτήσουμε δυνάμεις για την επόμενη μέρα.

Κυριακή 22 Απριλίου: Στην παρέα μας ήρθε και η Μαρία, με την ωραία αύρα της, η οποία έμαθε για την παρουσία μας εκεί και μας συνόδευσε στον Μύλο του Σαντά. Σύντομη πικάντικη εξιστόρηση από τον Δημήτρη για το «… πως το τρίβουν το αλεύρι!». Νεράιδες και ξωτικά, αέρινες αόρατες μορφές ζούσαν και ζουν σε τέτοια μέρη, αν η ψυχή σου αντέχει να τα «δει». Η πορεία είναι πολύ εύκολη, ευχάριστη και άκρως εαρινή. Φτάνουμε στον προφήτη Ηλία όπου κάνουμε στάση να απολαύσουμε και πάλι την θέα. Διασχίζουμε το χωριό Ανδρωνιάνοι, αρχοντικό με λίγους μόνιμους κατοίκους και μαθαίνουμε την ιστορία του συνομιλώντας παράλληλα με ντόπιους. Περνάμε από το εγκαταλελειμμένο χωριό Χαροκόπο και καταλήγουμε στην κεντρική πλατεία της Κύμης όπου απολαμβάνουμε δροσερό ίσκιο και τι άλλο; Την θέα.!

Επιστροφή στο Platanenhof, όπου αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι ένας χώρος πανέμορφος, διαμορφωμένος με σεβασμό στη φύση, κατάλληλος για κάθε ηλικία, με λεπτομέρειες αισθητικής που σε κάνουν να νιώθεις άνετα και όμορφα από την πρώτη στιγμή! Οι ιδιοκτήτες Lottiκαι Johanάριστοι στη φιλοξενία τους και είναι σίγουρο ότι είτε με το σύλλογο είτε μεμονωμένα θα επιστρέψουμε σύντομα!.. Τελευταία στάση ήταν στην Χαλκίδα, όπου αποτελεί σημείο κατατεθέν για Κυριακάτικη μονοήμερη από τις γύρω περιοχές και πρωτίστως από την πρωτεύουσα. Επιστρέφοντας στην Καλαμάτα, η αίσθηση ήταν θετική και ελπίζω να βρεθούμε στα ίδια και σε περισσότερα μέρη στο μέλλον στην περιοχή αυτή της Εύβοιας.

Θα ήθελα προσωπικά να εκφράσω την χαρά και την ευγνωμοσύνη μου στην Εύα και τον Δημήτρη, που με τη διάθεσή και τον χρόνο τους συνέβαλαν στην όμορφη εξέλιξη της εξόρμησής μας!

«…Φόρτσα στο πεντάλι, να `ρθουνε κι οι άλλοι πάμε για ορθοπεταλιές και ορθοπλαγιές!»

Με Αγάπη και Φως,

Έλενα Ηλιάδου

Στο τέλος του άρθρου μπορείτε να κατεβάσετε το πλήρες πρόγραμμα εξορμήσεων του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας για το 2018 σε μορφή pdf

Πατήστε στο όνομα του μήνα για να δείτε το πρόγραμμα για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα 

 

Ιανουάριος  Φεβρουάριος  Μάρτιος  Απρίλιος  Μάϊος  Ιούνιος  Ιούλιος  Αύγουστος  Σεπτέμβριος  Οκτώβριος  Νοέμβριος  Δεκέμβριος

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018

 

ΣΑΒΒΑΤΟ - KYPIAKH 06-07: ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

 

ΠΕΜΠΤΗ 11: ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Η καθιερωμένη ετήσια Γενική Συνέλευση. Απολογισμός 2017, Απαλλαγή Δ.Σ., ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ: εκλογή νέου Δ.Σ. για την περίοδο 2018-2019

Στα γραφεία του Συλλόγου στις 8:00 το βράδυ.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ 13-14: ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

 

KYPIAKH 28:  ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Στο Αριοχώρι. Θα προηγηθεί πεζοπορία στην Ι.Μ. Ελληνικά και στο χώρο της Αρχαίας Θουρίας. Θα ακολουθήσει το φαγητό, η κοπή πίτας και το ορειβατικό γλέντι.

Ώρες πορείας: 2. Βαθμός δυσκολίας (1)

Αρχηγός: Δ.Σ. τηλ.: 27210 97733.

Πάνω

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 - KYPIAKH 4: ΤΑΫΓΕΤΟΣ – ΠΡ. ΗΛΙΑΣ υψόμ.: 2407μ.

Η καθιερωμένη ετήσια χειμερινή ανάβαση στην κορυφή του Ταϋγέτου.

Η ανάβαση θα γίνει από Μαγγανιάρη – Ορειβατικό Καταφύγιο ΕΟΣ Σπάρτης.

 Ώρες πορείας 7. Βαθμός δυσκολίας (6)

Αρχηγός: Στεφανούρης Γιώργος, τηλ: 6937328781.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 10: ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Θα αξιολογηθούν από πιστοποιημένη ομάδα γευσιγνωστών ελαιόλαδα, που θα φέρουν τα μέλη του συλλόγου. Θα ακολουθήσει εκδήλωση με θέμα το ελαιόλαδο. 

Στα γραφεία του Συλλόγου από το απόγευμα.

 

KYPIAKH 11: ΑΝΩ ΚΑΡΒΕΛΙ – ΠΡ. ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ

Πεζοπορία στην κορυφή και στο εκκλησάκι του Πρ. Ελισσαίου με την εκπληκτική θέα. Ώρες πορείας: , Βαθμός δυσκολίας ()

Αρχηγός:, τηλ:

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 – ΔΕΥΤΕΡΑ 25: ΟΛΥΜΠΟΣ

(Τριήμερο Καθαρής Δευτέρας) – Μαθήματα ορεινής διάσωσης. Ανάλογα με συνθήκες ανάβαση σε Μύτικα.

 

KYPIAKH 25: ΜΑΙΝΑΛΟ, κορυφή: Αϊντίνης, υψόμ. 1849 μ.

Διαδρομή από πρ. Ηλία σε κορυφή – κατάβαση σε Κάψια.

Ώρες πορείας 7. Βαθμός δυσκολίας (2)

Αρχηγός: Κουραμπάς Γιάννης, τηλ.: 6972719232

Πάνω

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

 

 

KYPIAKH 04: ΧΕΛΜΟΣ

Ανάβαση από χιονοδρομικό.

Ώρες πορείας: 8. Βαθμός δυσκολίας (5)

Αρχηγός: Στεφανούρης Γιώργος, τηλ.: 6937328781

 

KYPIAKH 11:  ΚΑΛΑΘΙ

Διαδρομή: Κάτω – Άνω Βέργα – Πρ. Ηλίας.

Ώρες πορείας: 6. Βαθμός δυσκολίας (1-2)

Αρχηγός: Κότση Δέσποινα τηλ: 6947850611, 27210 97733.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 18: Ι.Μ.ΜΑΡΔΑΚΙΟΥ 

Πεζοπορία στα μονοπάτια της επανάστασης του 21. Από Λαγού Χάνι έως  Ι.Μ. Μαρδακίου και επιστροφή. Συμμετοχή στα δρώμενα – εορτασμός της επετείου του 1821.

Ώρες πορείας: 4. Βαθμός δυσκολίας (1)

Αρχηγός:Κακλίδης Κώστας, τηλ: 6976830694

 

ΣΑΒΑΤΟ 24 - ΚΥΡΙΑΚΗ 25: ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΣ

Ίσως η ωραιότερη και πιο απαιτητική διαδρομή στον Ταΰγετο. Διάσχιση της κεντρικής κορυφογραμμής από Τσάρκο εως κορυφή. Εκκίνηση πορείας από Αναβρυτή και τερματισμός στο Μαγγανιάρη.

Ώρες πορείας: πάνω από 10. Βαθμός δυσκολίας (6+)

Αρχηγός: Δ.Σ. , τηλ: 2721097733 (κάθε βράδυ μετά τις 9:00)

Πάνω

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 01: Ντουρντουβάνα, υψόμετρο 2109 μ.

Ανάβαση με θέα στην πανέμορφη λίμνη Δόξας.

Ώρες πορείας: 8. Βαθμός δυσκολίας (3)

Αρχηγός: Μπουρίκας Γιώργος, τηλ: 6974225568

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 – ΚΥΡΙΑΚΗ 15: ΑΝΝΙΝΑ & ΜΑΥΡΟΥΒΟΥΝΑ

Ανάβαση στις κορυφές που οριοθετούν το δάσος της Βασιλικής με πανοραμική θέα του Ταϋγέτου και του ακρωτηρίου της Μάνης. 

Ώρες πορείας: 4 και 3 . Βαθμός δυσκολίας (2)

Αρχηγός: Φύκιρης Κώστας, τηλ: 6977716580

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20  – ΚΥΡΙΑΚΗ 22: ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Ένα μεγάλο πλήθος μονοπατιών σε μια όμορφη αλλά και άγνωστη για μας περιοχή της Ελλάδας.

Ώρες πορείας: εως 7 . Βαθμός δυσκολίας (1-2)

Αρχηγός: Έλενα Ηλιάδου, τηλ: 6933222186

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 : ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ

Πληροφορίες στα γραφεία του Συλλόγου (κάθε βράδυ μετά τις 9:00, τηλ. 2721097733) και στα τηλ.: 6937328781 6977716580.

Πάνω

 

ΜΑΙΟΣ 2018

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 06 : ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ

Πληροφορίες στα γραφεία του Συλλόγου (κάθε βράδυ μετά τις 9:00, τηλ. 2721097733) και στα τηλ.: 6937328781 6977716580.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 - KYPIAKH 13: ΡΙΝΤΟΜΟ ΔΙΑΣΧΙΣΗ

Η πιο ολοκληρωμένη και πλήρης διάσχιση του μεγαλύτερου φαραγγιού της Πελοποννήσου. Πορεία: Αναβρυτή – Τσάρκος – Καψοδεματούσα – Κοσκάρακα – παραλία Σάνταβας.

Ώρες πορείας 10+. Βαθμός δυσκολίας (4+)

Αρχηγός: Στεφανούρης Γιώργος, τηλ.: 6937328781

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 : ΜΠΙΛΙΟΒΟΣ

Πεζοπορία στο πανέμορφο καλντερίμι κόσμημα της Μεσσηνιακής γης.

Ώρες πορείας: 5 . Βαθμός δυσκολίας (1)

Αρχηγός: Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης & Καλόμαλος Νικήτας , τηλ: 6983505205

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 - ΔΕΥΤΕΡΑ 28: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΗΠΕΙΡΟΣ

Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στα βουνά της Πίνδου. Διαδρομές σε Περιστέρι, Κακαρδίτσα κλπ.

Ώρες πορείας: 9 . Βαθμός δυσκολίας (3-4)

Αρχηγός: Κακλίδης Κώστας & Στεφανούρης Γιώργος ., τηλ.: 6976830694, 6937328781.

Πάνω

 

ΙΟΥΝΙΟΣ 2018

 

 

KYPIAKH 03:ΦΑΡΑΓΓΙ ΝΕΔΟΝΤΑ

Η κλασική πλέον διάσχιση από Καλαμάτα έως Λαγού Χάνι

Ώρες πορείας 7. Βαθμός δυσκολίας (2)

Αρχηγός: Μπίρου Νατάσσα, τηλ: 6979104433

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 09 - KYPIAKH 10: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟ «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΝΑΓΚΗΣ»

Εργασίες συντήρησης στο «καταφύγιο ανάγκης» στο δάσος της Βασιλικής & πεζοπορία από τον Άγιο Δημήτριο στους Πενταυλούς

Ώρες πορείας: 3. Βαθμός δυσκολίας: (1+)

Αρχηγός: Κακλίδης Κώστας, τηλ.: 27210 97733

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 - KYPIAKH 17: ΤΑΫΓΕΤΟΣ

Ανάβαση από Βασιλική σε κορυφή Πρ. Ηλία (2407μ)

Συντήρηση εκκλησίας Πρ. Ηλία και γύρω χώρου

Ώρες πορείας: 4. Βαθμός δυσκολίας: (2+)

Αρχηγός: Δ.Σ. τηλ.: 27210 97733, 6977716580

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 - ΚΥΡΙΑΚΗ 24:ΟΛΥΜΠΟΣ

Η καθιερωμένη εξόρμηση στο βουνό των Θεών. Θα πραγματοποιηθούν δύο διαφορετικές αναβάσεις, σύμφωνα με τη δυναμικότητα της κάθε ομάδας. Η μεταφορά από Καλαμάτα στο Λιτόχωρο θα γίνει με πούλμαν.

Ώρες πορείας: 8 και 10, Βαθμοί δυσκολίας: (3+ και 4+)

Αρχηγός: Κουραμπάς Γιάννης, τηλ: 6972719232

Πάνω

 

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 2018

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 30/6 – ΚΥΡΙΑΚΗ 01ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ

Πληροφορίες στα γραφεία του Συλλόγου (κάθε βράδυ μετά τις 9:00, τηλ. 2721097733) και στα τηλ.: 6937328781, 6977716580.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 08ΝΕΔΑ

Η καθιερωμένη μας ετήσια πορεία και κολύμπι στα δροσερά νερά της Νέδας.

Ώρες πορείας: 6. βαθμός δυσκολίας (2)

Αρχηγός: Εξηνταβελώνης Γιώργος &  ΔΣ, τηλ.: 6937328781, 6977271643

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 15ΣΤΕΝΩΣΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Μια νέα πρόσφατα διανοιγμένη διαδρομή στη Μεσσηνία στο φαράγγι της Στενωσιάς σε ένα πανέμορφο τοπίο με καταρράκτες και πλούσια βλάστηση.  

Ώρες πορείας: 5. Βαθμός δυσκολίας (1+)

Αρχηγός: Καλογερόπουλος Βαλάντης, τηλ: 6944311466

 

ΠΕΜΠΤΗ 19 – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20: ΤΑΫΓΕΤΟΣ - ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑΣ υψομ. : 2407 μ.

Ανάβαση από το δάσος της Βασιλικής σε κορυφή Πρ. Ηλία (2407μ.) ενόψει της εορτής του Αϊλιά.

Ώρες πορείας : 5-6        Βαθμός δυσκολίας : (2+)

 

Αρχηγός : ΔΣ, τηλ.: 27210-97733

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 - KYPIAKH 22: Συμμετοχή στην 78η Π.Ο.Σ

Η καθιερωμένη γιορτή και συνάντηση των ορειβατών της Ελλάδας. Φέτος πραγματοποιείτε  στο Κερκέτιο Όρος (Κόζιακας) από τον Σ.Ο.Χ. Τρικάλων.

Αρχηγός: Δ.Σ. τηλ.: 27210 97733, 6977716580

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27: ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΜΕ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ

Ώρες πορείας : 6 ,       Βαθμός δυσκολίας : (2+)

Αρχηγός : Στεφανούρης Γιώργος, τηλ.: 6937328781 & Κότση Δέσποινα, τηλ.: 6947850611 , 27210-97733

 

KYPIAKH 29: ΝΕΜΟΥΤΑ

Μια ακόμη εξόρμηση στην εκπληκτική περιοχή της Νεμούτας σε μια νέα διαδρομή.

Ώρες πορείας:6-7 . βαθμός δυσκολίας (1-2)

Αρχηγός: Μπίρου Νατάσα, τηλ.: 6979104433

Πάνω

 

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 - KYPIAKH 5: ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ ποταμός

Μια από τις ωραιότερες υδάτινες διαδρομές της Ελλάδας. Στο μυθικό ποτάμι του Αχέροντα – πέρασμα στον κόσμο του Άδη.

Ώρες πορείας: 7. βαθμός δυσκολίας (2)

Αρχηγός: Φύκιρης Κώστας , τηλ.: 6977716580

 

KYPIAKH 12: ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Πεζοπορία στα δροσερά νερά του Αρκαδικού ποταμού.

Ώρες πορείας 3,  Βαθμός δυσκολίας (1)

Αρχηγός:  Αλεξόπουλος Θύμιος, τηλ. 6942553154

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 : ΦΑΡΟΣ ΜΕΛΑΓΚΑΒΙ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

Βαθμός Δυσκολίας: 1+, Ώρες Πορείας: 3 +/-

Αρχηγός: Στεφανούρης Γιώργος, τηλ: 6937328781

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 - KYPIAKH 26: ΤΑΫΓΕΤΟΣ

Νυχτερινή ανάβαση στην κορυφή του Ταϋγέτου (από Βασιλική)

Ώρες πορείας 4. Βαθμός δυσκολίας (2+)

Αρχηγός: Γιαννακόπουλος Ηλίας, τηλ.: 6936627756

Πάνω

 

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05 - ΔΕΥΤΕΡΑ 07: ΤΖΙΑ

Ένα τριήμερο στο νησί της Κέας σε έναν προορισμό που αποτελεί παράδεισο για τους περιπατητές.

Ώρες πορείας: 6-7. Βαθμός δυσκολίας: (1-2 )

Αρχηγός: Αλεξόπουλος Θύμιος, τηλ: 6942553154

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 - ΚΥΡΙΑΚΗ 16: ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Ορειβατική Διάσχιση Τζουμέρκων.

Ώρες πορείας: πάνω από 10. Βαθμός δυσκολίας: (4+)

Αρχηγός: Γιαννακόπουλος Ηλίας, τηλ: 6995253557

 

KYPIAKH 23: Νήσος ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ

Στο ιστορικό νησί του Ναυαρίνου σε ένα χώρο που έχουν διαδραματιστεί μερίκα από τα σημαντικότερα γεγονότα τόσο της σύγχρονής όσο και παλιότερης ιστορίας μας

Ώρες πορείας: 4-5 . Βαθμός δυσκολίας (1-2+)

Αρχηγός: Δημόπουλος Κώστας, τηλ: 6973226924

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 30: ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ

Πληροφορίες στα γραφεία του Συλλόγου (κάθε βράδυ μετά τις 9:00, τηλ. 2721097733) και στα τηλ.: 6937328781 6977716580.

Πάνω

 

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018

 

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 : ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ

Πληροφορίες στα γραφεία του Συλλόγου (κάθε βράδυ μετά τις 9:00, τηλ. 2721097733) και στα τηλ.: 6937328781 6977716580.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 - KYPIAKH 21: ΓΚΙΩΝΑ

Πλάκα Συκιάς, μονοπάτι Καραγιάννη: στη μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων

Ώρες πορείας: πάνω από 10. Βαθμός δυσκολίας (4+)

Αρχηγός: Γιαννακόπουλος Ηλίας, τηλ.: 6995253557

 

KYPIAKH 28: ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΜΑΝΗ

Διαδρομή: Καρδαμύλη- Εξωχώρι

Ώρες πορείας: 4. Βαθμός δυσκολίας (1)

Αρχηγός: Στεφανέας Πέτρος , τηλ.: 6979349226

Πάνω

 

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018

 

 

KYPIAKH 4: ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ

Μια πεζοπορία με επίκεντρο τη συλλογή μανιταριών. Στη διαδρομή: Άγιος Νικόλαος – Άγιος Παντελεήμονας – Γεωργίτσι.

Ώρες πορείας: 5. Βαθμός δυσκολίας (1)

Αρχηγός: Κάτσου – Βαλσαμάκη Βαρβάρα, τηλ.: 6973226924, 6972279488

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 - KYPIAKΗ 11: ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ

Δυτικά Βαρδούσια από Αρτοτίνα και ανάβαση στην κορυφή Πυραμίδα από διάσελο Κάτω Ψηλού - Πυραμίδας.Εξόρμηση σε ένα από τα πιο σημαντικά ορεινά συγκροτήματα της χώρας..

Ώρες πορείας: 10. Βαθμός δυσκολίας (4+)

Αρχηγός: Γιαννακόπουλος Ηλίας, τηλ.: 6995253557

 

KYPIAKH 18: ΠΕΛΕΝΙΤΣΑ

Πεζοπορία στην κορυφογραμμή της Πελενίτσας του μεσσηνιακού Ταϋγέτου. Μια διαδρομή με μοναδική θέα προς τον Ταΰγετο, τα χωριά, τα φαράγγια του αλλά και ολόκληρη τη Μεσσηνία.

Ώρες πορείας: 7-8 . Βαθμός δυσκολίας (2-3)

Αρχηγός: Κουραμπάς Γιάννης, τηλ.: 6972719232

 

KYPIAKH 25: Δάσος ΦΟΛΟΗΣ

Πεζοπορία στο πανέμορφο δρυοδάσος της Φολόης, στους νότιους πρόποδες της οροσειράς του Ερύμανθου, 25 μόλις χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία.

Ώρες πορείας: 5. Βαθμός δυσκολίας (1-2)

Αρχηγός: Κότση Δέσποινα, τηλ.: 6947850611

Πάνω

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/11 – ΚΥΡΙΑΚΗ 02: ΤΟΜΑΡΟΣ - ΜΙΤΣΙΚΕΛΙ

Εξόρμηση για πρώτη φορά σε δυο νέες περιοχές για το σύλλογό μας στο νομό Ιωαννίνων

Ώρες πορείας: διάφορες. Βαθμός δυσκολίας: (έως 3 )

Αρχηγός: Κωνσταντόπουλος Κώστας, τηλ: 6942233010

 

KYPIAKH 9: ΠΑΡΝΗΘΑ

Στο όμορφο βουνό της Αττικής με πλήθος πεζοπορικών διαδρομών.

Ώρες πορείας 6-7:. Βαθμός δυσκολίας (1-2)

Αρχηγός: Κουραμπάς Γιάννης & Μπίρου Νατάσσα, τηλ.:  6972719232, 6979104433

 

KYPIAKH 16: ΛΥΚΑΙΟΝ

Πεζοπορία στις απαρχές τις ιστορίας και μυθολογίας στο ιερό βουνό των Αρκάδων. Βουνό γενέτειρα του Διά και χώρος ίδρυσης της πρώτης πόλης του κόσμου. 

Ώρες πορείας: 6 . Βαθμός δυσκολίας (1)

Αρχηγός: Κωνσταντόπουλος Κώστας, τηλ: 6942233010

Πάνω

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογός Καλαμάτας ιδρύθηκε το 1993 με σκοπό την ορειβατική δραστηριότητα, την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος τη διάδοση της αγάπης και του σεβασμού προς τη φύση και ιδιαίτερα την φύση των βουνών μας.

                Σύμφωνα με το καταστατικό μας είμαστε αθλητικό σωματείο με εθελοντικό χαρακτήρα. Προωθούμε και διαδίδουμε την ορειβασία γενικότερα και ειδικότερα την πεζοπορία, την αναρρίχηση και τη χιονοδρομία.

                Στις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντά μας περιλαμβάνεται κάθε μορφή του ορειβατικού παιχνιδιού και προσπαθούμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις άπειρες εκφάνσεις που το παιχνίδι αυτό μπορεί να πάρει.

                Αναφέρουμε μερικές από αυτές: πεζοπορία, χειμερινή ορειβασία, αναρρίχηση, απλό και ορειβατικό σκι, ορειβατικές αποστολές μεγάλου υψόμετρου, ποδηλασία και ορεινή ποδηλασία, τρέξιμο απλό και τρέξιμο βουνού, Canyoning, σπηλαιολογία κτλ.

                Από το έτος ίδρυσής μας εως σήμερα διοργανώνουμε σε εβδομαδιαία βάση πεζοπορίες και αναβάσεις στο σύνολο του Ελληνικού ορεινού χώρου.  

                Διοργανώνουμε τα τελευταία χρόνια σχολές ορειβασίας (αναρρίχησης, χειμερινού βουνού). Προβαίνουμε σε δράσεις προστασίας, καταγραφής, καθαρισμού, ανάδειξης των μονοπατιών της περιοχής μας.

                Διοργανώνουμε αρκετές εκδηλώσεις κάθε χρόνο με θέμα τις δραστηριότητές μας. Έχουμε δημιουργήσει σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα την ορειβασία και τον ορεινό χώρο.  

                Ως μέλη της πολιτικής προστασίας έχουμε αρκετές φορές συμμετάσχει σε δράσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με αποκορύφωμα τις πυρκαγιές του Ταϋγέτου το 2007. Προβαίνουμε σε ενέργειες με στόχο την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος.  

                Από το 2003 εως σήμερα διοργανώνουμε ορειβατικές αποστολές στα υψηλότερα ορεινά συγκροτήματα στον κόσμο.

Αναφέρουμε ενδεικτικά τις εξής:

  • Καύκασος, κορυφή Ελμπρούζ (υψ. 5642μ) έτος 2003
  • Άλπεις: κορυφή Μόντε Ρόζα (4634μ) έτος 2003, κορυφή Λευκό Όρος (4800μ) έτος 2005 και 2009, κορυφή Μάττερχορν (4478μ) έτος 2009
  • Αραράτ (5100μ) έτος 2005
  • Άνδεις κορυφή Ακονκάγκουα (6967μ) έτη 2005 και 2009
  • Παμίρ Ιμαλάια κορυφή Λένιν (7134μ) έτος 2006
  • Νεπάλ Ιμαλάια κορυφή IslandPeak (6100m) 2008    

Όμως πέρα από τη δράση μας ο Σύλλογος μας λειτουργεί ως μια μεγάλη παρέα. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε καινούργια ιδέα και βασική μας επιδίωξη είναι η ανανέωση και η εξέλιξη.

Βασική μας επιδίωξη είναι να μεταδώσουμε την αγάπη μας για το βουνό και τη φύση στους συνανθρώπους μας. Ίσως καταφέρουμε σε κάποιους από αυτούς να αποκαλυφθεί ένας νέος υπέροχος κόσμος.

Πρόκειται για έναν κόσμο γεμάτο θαύματα, πρόκειται για την αποκάλυψη της ορεινής φύσης και την ανακάλυψη μια πηγής άντλησης δύναμης, ενέργειας και χαράς.

Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου για την περίοδο 2018-2019 είναι η εξής:

Πρόεδρος: Φύκιρης Κωνσταντίνος (6977716580)

Αντιπρόεδρος: Μαούνη Ντιάνα (6944538596)

Γραμματέας: Γιαννακόπουλος Ηλίας (6995253557)

Ταμίας: Κωνσταντόπουλος Κωνσταντίνος (6942233010)

Έφορος Ορειβασίας: Στεφανούρης Γιώργος (6937328781)

Έφορος Υλικού: Κότση Δέσποινα (6947850611)

Μέλος:Αλοίμονος Μανώλης (6944574797)

Η τελευταία εξόρμηση του ΕΟΣ ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο (2-12-17), αργά το πρωί. Μια μικρή ομάδα με 7 ενθουσιώδη μέλη μπήκε στο βανάκι του συλλόγου και πήρε το δρόμο προς την Κεντρική Ελλάδα. Οι σκηνές, οι υπνόσακοι, τα μπατόν και κάποια τρόφιμα αποτελούσαν το σημαντικότερο μέρος του εξοπλισμού, καθώς το σχέδιο προέβλεπε κατασκήνωση κάπου στον Παρνασσό. Η γαλλική, η αγγλική και η ελληνική γλώσσα εναλλάσσονταν καθ 'όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, λόγω της παρουσίας δύο ξένων προσώπων που ήταν ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτα από την ομάδα. Καθ’ οδόν, πλησιάζοντας στην Αθήνα ήταν εμφανείς οι εικόνες από τις πλημμύρες και η αποκατάστασή τους ήταν άμεση.  

            Η πρώτη στάση της ορειβατικής ομάδας ήταν στην όμορφη πόλη της Αράχωβας. Καταπληκτικό τοπίο που συνδυάζει την αστική γοητεία με τη φύση – ζεστά, άνετα και ελκυστικά καταστήματα, εστιατόρια, αρτοποιεία και καφετέριες με φόντο τα εντυπωσιακά βουνά. Το ρολόι και η γέφυρα αποτελούν τα σύμβολα της πόλης που χαρακτηρίζουν την μορφή της. Όλοι οι δρόμοι και τα παράθυρα των καταστημάτων διέχεαν το πνεύμα των Χριστουγέννων. Η πεζοπορική ομάδα επισκέφθηκε το αρχαιολογικό μουσείο, όπου έγιναν αναφορές σε ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με την ελληνική επανάσταση από το 1826, ενώ είδαμε και μια έκθεση με παραδοσιακές χειροτεχνίες. Μετά από αυτή την ευχάριστη επαφή με την τοπική ιστορία και την τέχνη της χώρας, η ομάδα απόλαυσε μια ζεστή σοκολάτα/ καφέ/ μπύρα σε μια από τις ζεστές καφετέριες συζητώντας για βουνά, εκδρομές και περιπέτειες. Η επόμενη στάση ήταν μια ψησταριά, όπου οι χορτοφάγοι της ομάδας μπόρεσαν να απολαύσουν τυρόψωμο. Ένα καταπληκτικό περιοδικό με όμορφες φωτογραφίες και ιστορίες πλούσιες για τα μέρη της περιοχής και για τους αρχαίους χρόνους που μας αποκάλυψε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο και μας έκανε ως αναγνώστες να ταξιδέψουμε στους Δελφούς και το Ιερό Μαντείο.

            Αργότερα, ήμασταν όλοι στο αυτοκίνητο και έπρεπε να βρούμε ένα καλό μέρος για να περάσουμε τη νύχτα στις σκηνές. Στο δρόμο μας υπήρχαν τοποθεσίες με έντονη βροχή, στη συνέχεια σκοτεινή ομίχλη και στη συνέχεια θυελλώδη άνεμο. Ήταν αρκετά δύσκολο να βρούμε το δρόμο, αφού τα σημάδια είχαν πέσει στο έδαφος και δεν ήταν ευανάγνωστα στην ομίχλη. Στο τέλος όμως η ομάδα φάνηκε τυχερή και βρήκε το τέλειο κτίριο για να κάνει «κατάληψη» (να τακτοποιηθεί). Ήταν ένα μέρος που χρησιμοποιούνταν για σκι, όπου οι σκηνές ήταν απολύτως προστατευμένες από τις έντονες καιρικές συνθήκες. Ή σχεδόν... Επειδή ο άνεμος ήταν τόσο έντονος όλη τη νύχτα που ακόμα και αν έμπαινε από μια πλευρά, οι σκηνές κινούνταν με τέτοιο τρόπο που έδιναν την εντύπωση ότι θα φύγουν μακριά ...

            Ξημέρωσε η νέα μέρα και η ομάδα ήταν έτοιμη για την ανάβαση. Η σκοτεινή ομίχλη ήταν ακόμα εκεί και ο άνεμος δεν ήταν πολύ ήπιος δημιουργώντας έτσι έναν δισταγμό αν θα μπορούσαμε να ανέβουμε στην κορυφή του Παρνασσού - Λιάκουρα (2457 μ). Ο καλύτερος τρόπος για να το μάθουμε ήταν να το επιχειρήσουμε! Έτσι οι φανταστικοί 7 ξεκίνησαν το δρόμο τους. Όταν το εντυπωσιακό τοπίο κρύβεται πίσω από την ομίχλη, η πεζοπορία δεν είναι πολύ ευχάριστη, αλλά καθώς 4 εποχές αλλάζουν εύκολα στα βουνά αξίζει πάντα να συνεχίζουμε περιμένοντας ενδεχομένως για πιο καθαρή θέα. Και συνέβη! Η ηλιοφάνεια διείσδυσε τα σύννεφα και φανερώθηκαν τα όμορφα ωχρά βουνά. Η τέλεια χρονική στιγμή για μερικές φωτογραφίες! Λίγες ώρες αργότερα οι συνοδοιπόροι ήταν ήδη στην κορυφή του βουνού, δίνοντας μάχη με τον έντονο άνεμο και προσπαθώντας να απαθανατίσουν τη στιγμή σε φωτογραφίες. Καπέλα πετούσαν,  άνθρωποι έπεφταν κάτω από την χιονισμένη καταιγίδα, αλλά η αδρεναλίνη και η ικανοποίηση ήταν σε υψηλά επίπεδα.

            Ξαφνικά μια ωραία συνάντηση με κάποιον σε ένα καταφύγιο ήρθε ως δώρο στους ορειβάτες. Φωτιά, τσάι βουνού και μερικά σνακ δημιούργησαν μια όμορφη κουβέντα. Η πεζοπορία βρισκόταν ήδη στο τέλος της. Το ταξίδι στο αυτοκίνητο ήταν όμορφο με ωραία μουσική και  τους κουρασμένους ταξιδιώτες. Άλλη μια στάση για καφέ στην Αμφίκλεια, όπου το θερμόμετρο έδειχνε πάνω από 20 βαθμούς, που ήταν αρκετά υψηλή θερμοκρασία μετά την καταιγίδα στην κορυφή του Παρνασσού λίγες ώρες νωρίτερα. Η περιπετειώδης ομάδα επέστρεψε ασφαλής και ανανεωμένη στην Καλαμάτα την Κυριακή το απόγευμα έτοιμη να ξεκινήσει τη νέα εβδομάδα και ανυπόμονη για την επόμενη συνάντηση της Κυριακής με τα βουνά!  

            “Ο Παρνασσός είναι ένα βουνό ασβεστόλιθου στην κεντρική Ελλάδα πάνω από τους Δελφούς, βόρεια του κόλπου της Κορίνθου και προσφέρει γραφική θέα με τους γύρω ελαιώνες και την εξοχή. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, αυτό το βουνό ήταν το ιερό βουνό του Διονύσου και των Διονυσιακών μυστηρίων. Ήταν επίσης ιερό βουνό του Απόλλωνα και των Νυμφών και ήταν το σπίτι των Μουσών. Λέγεται ότι το όνομα προέρχεται από το parnassas, το κτητικό επίθετο της λουβιακής λέξης parna (πάρνα-) που σημαίνει σπίτι ή συγκεκριμένα ναός, έτσι το όνομα ουσιαστικά σημαίνει το βουνό του σπιτιού του θεού..”, Βικιπαίδεια

Mirella Ka

 

 

Parnassus Adventure with EOS

                The latest adventure of EOS started last Saturday (2/12/17), in the late morning. A modest team of 7 enthusiasts got in the club van and took the way for Central Ellada. Tents, sleeping backs, batons and some food was important part of the equipment, because the plan included camping somewhere in Parnassus. French, English and Greek languages were alternating all along the trip, because of the presence of two international representatives, very welcomed by the local group. On the way, nearby Athens traces from the floods were obvious and reconstructions were happening on full steam.

                The first stop of the mountaineering group was in the beautiful city of Arahova. Amazing landscape combining urban charm with nature - all the cozy and attractive shops, restaurants, bakeries and cafeterias and the spectacular mountains in the background. The clock and the bridge are these one symbols of the city that gives its sure-footed identical vision. Christmas spirit was everywhere in the streets and on the shop windows. The hiking team took a visiting tour in the archeological museum, where interesting facts about the Greek revolution from 1826 were mentioned and an exhibition of the traditional handicrafts was shown. After this pleasant meeting with local history and art from national scale, the team went for a hot chocolate/coffee/beer in one of the cozy cafeteria and nice chats about mountains, trips and adventures took place there. The next stop was gyro bar, where the vegetarian part of the group could enjoy their cheese bread. An amazing magazine with beautiful photos and enriching stories about the places around and about ancient times revealed a completely different world and made the readers travelling to Delhi and the Sacred Oracle, for instance.

                Later on, everyone was back in the car and then the task was to find a good place for spending the night in the tents. On the way, there were parts with heavy rain, then obscure fog, then stormy wind. It was difficult to find the way, signs were fallen to the ground and were not readable in the fog. But after all the group faced the best of luck and found the perfect building to squat (settle in). That was some inactive ski station, where the tents were perfectly protected from the severe weather conditions. Or almost perfectly… Because the wind was so furious all night long that even if it could enter just from one of the sides, tents were moving in a way it was giving the impression they will be blown away.

                Anyway, the new day started and the team was ready to climb. The obscure fog was still there and the wind was not very gentle, so in the air was spread some hesitation if the Peak of Parnassus Mount - Liakoura (2457 m.) could be climbed. The best way to know that is to try doing it! So the fantastic 7 started their trail. Trekking surrounded by fog when the spectacular scenery is hidden is not very satisfying, but as 4 seasons easily change for a while in mountains it’s always worth to continue and expect for some clear view. And it happened! Sunshine penetrated the clouds and beautiful ocher mountains appeared. Perfect timing to take the opportunity for some photos! Some hours later the trekking partners were already on the top of the mountains fighting with the huge wind and trying to memorize by camera the moment. Hats were flying, people were falling down by the snowy storm but the adrenaline and satisfaction were on high level.

                Suddenly a nice meeting with someone who opened a shelter happened like a present for the climbers. Fire, mountain tea and some snacks were conducting the nice chat. In a while the trekking part of the trip was already going to its end. The trip in the car was cozy with nice music and tired travelers inside. Another coffee stop in Amfikleia, where the thermometer was showing more than 20 degrees, which was quite big amplitude from the Parnassus peak’s storm from some hours earlier. The adventurous team returned safe and refreshed to Kalamata on Sunday evening ready to start the new week and impatient for the next Sunday’s meeting with the mountains!

                “Mount Parnassus (/pɑːrˈnæsəs/; Greek: Παρνασσός, Parnassos) is a mountain of limestone in central Greece that towers above Delphi, north of the Gulf of Corinth, and offers scenic views of the surrounding olive groves and countryside. According to Greek mythology, this mountain was sacred to Dionysus and the Dionysian mysteries; it was also sacred to Apollo and the Corycian nymphs, and it was the home of the Muses. The mountain was also favored by the Dorians. It is suggested that the name derives from parnassas, the possessive adjective of the Luwian word parna meaning house, or specifically temple, so the name effectively means the mountain of the house of the god.”, Wikipedia

 

Mirella Ka

Μετά από μια Παρασκευή πρωί που η ώρα στη δουλειά δε περνούσε με τίποτα επιτέλους ήρθε η ώρα για την επιβίβαση στο λεωφορείο. Τα πρόσωπα  χαμογελαστά και έτοιμα για εξόρμηση στην αγκαλιά της βόρειας Ελλάδας. Οι ώρες πολλές και γέμιζαν με ανέκδοτα και γέλια. Μετά από πολλές ευθείες και ακόμα περισσότερες στροφές, και αφού έξω είχε για τα καλά νυχτώσει, φτάσαμε στο καταφύγιο. Σίγουρα δεν ήταν αυτό που περίμενα μιας και επρόκειτο για ένα ζεστό και όμορφο κτίριο που έφερνε πιο πολύ σε καφέ - ξενοδοχείο παρά σε κατάλυμα ανάγκης. Φανταστείτε την απογοήτευσή μου όταν μου είπαν πως δεν είχε θέση για εμάς τους 6 τελευταίους και πως θα μας πήγαιναν σε κάποιο σπίτι στο διπλανό χωριό... Φορτώσαμε τα πράγματά μας λοιπόν και με την κούραση στους ώμους μπήκαμε στο αυτοκίνητο. Μετά από 3 χιλιόμετρα καταλάβαμε το πόσο προνομιούχοι ήμασταν εμείς οι τελευταίοι. Το σπίτι ήταν υπέροχο, ξύλινο και μέσα στη μαγευτική Βοβούσα Ιωαννίνων. Μετά από λίγα τσιπουράκια στην κουζίνα βγάλαμε τα όργανα και οι κιθαριές και οι πενιές μας έστειλαν σιγά σιγά για ύπνο.

                Βάρβαρο όμως το ξύπνημα το πρωί. Μετά από ένα σύντομο όμως δυνατό πρωινό κινήσαμε να βρούμε τους υπόλοιπους για την πρώτη ορειβατική μέρα της απόδρασης προς την κορυφή Φλέγγα. Η διαδρομή γιο το σημείο εκκίνησης μας επιφύλασσε όμορφη θέα στη τεχνητή λίμνη του Αώου. Και κάπου εκεί το περπάτημα ξεκινά, με μικρές ανηφορίτσες μέσα από το οδικό δίκτυο. Ο καιρός χειροτέρευε όμως και το ψιλόβροχο δεν άργησε να φέρει τη βροχή. Κάπου εκεί συγκεντρωθήκαμε όλοι στο στεγασμένο προαύλιο χώρο του καταφυγίου του Μαυροβουνίου όπου η Αρχηγός της εξόρμησης μας ενημέρωσε πως θα πρέπει λόγω συνδυασμού ομίχλης-κακοκαιρίας και για την ασφάλεια της ομάδας να γυρίσουμε πίσω. Μια σοφή απόφαση μιας και δεν ήταν όλα τα μέλη έμπειρα και καλά εξοπλισμένα για τις καιρικές συνθήκες. Βέβαια κατά την κάθοδο προς το λεωφορείο μας επισκέφθηκε το χιόνι κι έτσι απολαύσαμε τη διαδρομή με τις νιφάδες να δροσίζουν τα πρόσωπά μας.

                Κι έτσι η ορειβατική μέρα μετετράπη σε τουριστική. Στο πανέμορφο Μέτσοβο που βρεθήκαμε οι καφετέριες ήταν γεμάτες. Όλοι με τα καλά τους για τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου μας κοιτούσαν καλά, καλά που ήμασταν λασπωμένοι από τη διαδρομή, αλλά τα ζεστά μας ροφήματα ήταν μια λύτρωση που μας έκανε να ξεχάσουμε τους γύρω μας. Ακολούθησε μια βόλτα και γεύσεις από τοπικά εδέσματα και κινήσαμε για τα καταλύματά μας.

                Μετά από έναν καλό ύπνο και εκμεταλλευόμενος την αλλαγή της ώρας ξύπνησα έχοντας μερικές αμφιβολίες για το αν έκανα καλά που διάλεξα την ανάβαση για το όρος Αυγό αντί για την ευκολότερη διαδρομή του αρκουδορέματος. Πήγαινε καιρός που δεν είχα κάνει κάτι το δύσκολο και δεν ήξερα πως θα ανταπεξέλθω. Είχα όμως ξεκουραστεί καλά και μετά από ένα σκέτο ελληνικό και λίγο πρωινό ξεκίνησα για το σημείο εκκίνησης. Η πέτρινη γέφυρα που ένωνε τις δύο όχθες του Αώου, στις οποίες είναι χτισμένη η Βοβούσα, είχε ποζάρει για να τη φωτογραφίσουμε οι δύο πρώτοι συνοδοιπόροι μέχρι να έρθουν και οι άλλοι εννιά. Μαγευτικά τα παλιά πέτρινα μονοπάτια του χωριού, γεμάτα με φύλλα που σκόρπισε το φθινόπωρο, μας οδήγησαν σε κάποιο παλιό αλώνι με θέα τον οικισμό. Η πορεία μας μέσα από τα χωράφια μας έστειλε στο δάσος όπου ανάμεσα στα δέντρα συναντήσαμε ένα κτηνοτρόφο με τα ζωντανά του. Δυο κατοστάδες βοοειδή που τα φυλούσαν τσοπανόσκυλα και δε μας άφηναν να φτάσουμε κοντά. Μετά από κάμποσο περπάτημα άρχισαν οι ζόρικες ανηφόρες και η πλαγιά του βουνού είχε τον άνεμο για φίλο. Το κρύο ήταν αρκετό και ήταν ακόμα μια από τις φορές που αναρωτιόμουν γιατί αφήνω το σπιτάκι μου και τρέχω στα βουνά. Όμως ξαφνικά αντίκρισα την κορυφή με το χαρακτηριστικό κτίσμα πάνω της, μάλλον κάποιο ξεχασμένο παρατηρητήριο του στρατού. Όσο μας φυσούσε στην πλαγιά τόσο φιλόξενη ήταν οι κορφή. Ήλιος, άπνοια και καθαρή ατμόσφαιρα μας άφησαν να απολαύσουμε τη θέα των γύρω βουνών, του Ολύμπου στο βάθος, του Σμόλικα και της Γκαμήλας. Ελαφριά τα βήματά μας στην κάθοδο. Με γέλια και χωρίς να το καταλάβουμε φτάσαμε πάλι στη Βοβούσα. Αφού μοιραστήκαμε την εμπειρία μας με τους κάτω, και μάθαμε πως στο αρκουδόρεμα η ομάδα συνάντησε και μια τρομαγμένη αρκούδα, μαζέψαμε τα μπογαλάκια μας και κινήσαμε για την πόλη μας.

                Γράφοντας λοιπόν τις τελευταίες αυτές γραμμές καταλαβαίνω γιατί αφήνω το σπίτι μου και παίρνω τα βουνά. Η γλυκιά κούραση της ορειβασίας και η αίσθηση της κορφής σε κάνει να νιώθεις ότι δαμάζεις τον εαυτό σου.

 

Γιώργος Μπουρίκας

            Μετά από πρόσκληση του φίλου μας και πολύ ενεργού μέλους του συλλόγου Βαλάντη Καλογερόπουλου βρεθήκαμε την περασμένη Κυριακή 1/10/2017 στη Στενωσιά Πυλίας με διπλό στόχο. Ο πρώτος μας σκοπός ήταν να ανακαλύψουμε μια νέα πεζοπορική διαδρομή στη περιοχή και ο δεύτερος να βοηθήσουμε στις εργασίες καθαρισμού και διάνοιξής της. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο από ότι μπορούσαμε να φανταστούμε. Αντικρύσαμε μία από τις πιο όμορφες πεζοπορικές διαδρομές του νομού μας μέσα σε ένα καταπράσινο παρθένο τοπίο με πολλούς καταρράκτες και λιμνούλες. Και όσο αφορά το Βαλάντη το ελάχιστο που μπορούμε να σημειώσουμε εδώ είναι να επιβραβεύσουμε την προσπάθεια του για τη πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει. Μια προσπάθεια που «βάζει στο χάρτη» μια άγνωστη και ανεξερεύνητη από τους πολλούς περιοχή.

            Το βέβαιο είναι ότι θα επιστρέψουμε, τόσο για να βοηθήσουμε στη ολοκλήρωση του καθαρισμού της διαδρομής όσο και για να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερα μέλη και φίλους να γνωρίσουν τον όμορφο αυτό τόπο.

            Ακολουθούν στη συνέχεια εικόνες από την εξόρμηση αυτή.

 

δείτε επίσης: http://humansofkalamata.gr/index.php/kalamata/o-neos-fysikos-paradeisos-tis-messinias-apokalyfthike-sti-stenosia-pylias

Το φαράγγι της Νούπαντης, ξεκινάει από την μονή Βοϊδενίτσας και καταλήγει στη θάλασσα, στη παραλία «Φονέας». Ο Ορειβατικός σχεδόν κάθε χρόνο, έχει στο πρόγραμμα διάσχιση του πιο ενδιαφέροντος τμήματος του φαραγγιού, με εκκίνηση το όμορφο χωριό Σαϊδόνα που βρίσκεται στις παρυφές του Ταϋγέτου σε υψόμετρο 600μ.

            Έτσι και φέτος βρεθήκαμε στις 9:30 το πρωί στην πλατεία του χωριού, όπου είναι και η αφετηρία της διαδρομής μας. Είμαστε περίπου σαράντα άτομα καθώς και η Νεφέλη ( το σκυλάκι του Γιάννη και της Ρίτσας). Ξεκινάμε την πεζοπορία μέσα από κατηφορικό μονοπάτι που στην αρχή διασχίζει τα κτήματα του χωριού και φτάνουμε σε διασταύρωση. Αριστερά το μονοπάτι συνεχίζει για προάστιο, εμείς πάμε δεξιά κατεβαίνοντας προς την κοίτη του χειμάρρου της Νούπαντης. Το μονοπάτι είναι κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο. κινούμαστε συνεχώς σε ένα καταπράσινο τούνελ. Φτάνουμε στην κοίτη και  η πορεία μας από αυτό το σημείο και ύστερα θα είναι συνεχώς μέσα στο φαράγγι. Το πράσινο συνεχίζει να μας συντροφεύει σε όλη μας την πορεία, η διαδρομή στο μεγαλύτερο μέρος της είναι αρκετά βατή, αλλά για να μην είναι και βαρετή η φύση προνόησε και σε τακτά διαστήματα υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες. Μερικές είναι για παιχνίδι, άλλες πιο απαιτητικές. Σε αυτά τα πιο τεχνικά κομμάτια χρησιμοποιούμε τα ορειβατικά σχοινιά που μεταφέρουμε μαζί και έτσι περνάμε όλοι με ασφάλεια. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες είναι νέα μέλη του συλλόγου χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Είναι λοιπόν για όλα αυτά τα νέα άτομα, το πρώτο μάθημα στην έννοια του “RAPEL” ( καταρρίχηση από βράχο με σχοινί και με πιο εξειδικευμένα τεχνικά υλικά) ενώ για τους πιο παλιούς είναι μια καλή ευκαιρία για επανάληψη.
            Σε ένα τμήμα της διαδρομής συναντάμε βάτα και πλούσια θαμνώδη βλάστηση. Καλά πληροφορημένοι, έχουμε φροντίσει να φέρουμε μαζί μας δύο μεγάλες ψαλίδες και έτσι η πορεία μας δεν μένει απροσπέλαστη. Οι πλευρές του φαραγγιού είναι αρκετά ψηλές με μεγάλη κλίση, όπου διαγράφονται όμορφοι βράχινοι σχηματισμοί με ωραία χρώματα. Σε μερικά σημεία το πλάτος του φαραγγιού είναι αρκετά μικρό και εκεί αποκαλύπτεται πιο φανερά το πάλεμα των στοιχείων της φύσης (βράχος-νερό). Η πορεία μας ολοκληρώνεται ύστερα από 4+ ώρες, με τους συμμετέχοντες να είναι όλοι ευχαριστημένοι, αν και κάποιοι λίγο κουρασμένοι.

            Στην επιτυχία της εξόρμησης συνέβαλλε η σωστή κατανομή των πιο πεπειραμένων μελών κατά μήκος της πορείας, οι οποίοι βοηθούν καίρια προκειμένου να αισθανθούν όλοι οι πεζοπόροι μεγαλύτερη ασφάλεια. Το φινάλε γίνεται στα δροσερά νερά του Φονέα. Γυρνάμε έχοντας όλοι σαν ανάμνηση ωραίες εμπειρίες, εικόνες, και τον εξαγνισμό που νοιώσαμε βουτώντας στη γαλάζια θάλασσα όπου με μιάς έφυγαν μαζί η σκόνη, ο ιδρώτας και η κούραση.

Υ.Γ Προς τους ντόπιους: Παιδιά, το φαράγγι και όλη η Φύση που το αποτελεί, αξίζουν να διατηρούνται καθαρότερα.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΜΠΑΣ
    ΜΕΛΟΣ ΕΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ