Φαράγγι Αλογοθέτη (23/07/17)

Δοκιμασία για έναν νέο σήμερα είναι ξεκολλήσει απ’ τον καναπέ του. Αφού το κάνει,  έρχεται αντιμέτωπος με διλήμματα πως θα γίνουν διαφορετικές και παραγωγικές οι μέρες του. Όταν αρχικά μου πρότειναν οι φίλοι μου να αρνηθώ το κυριακάτικο μπάνιο στη Καλαμάτα και να τους ακολουθήσω σε πεζοπορική διαδρομή, δίστασα. Απ’ την άλλη πάντα έχω την θέληση να εξερευνώ νέα μέρη και ειδικά όταν αυτά αφορούν την ελληνική φύση. Έτσι, την Κυριακή 23/7 ξεκινήσαμε πρωί πρωί με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας με προορισμό το Φαράγγι Αλογοθέτη στο νομό Ηλείας.

Η διαδρομή σε όλους τους «καταυλακιώτες» λίγο πολύ, γνωστή. Φτάνοντας στον προορισμό μας, ξεκινήσαμε την κατάβαση στο φαράγγι. Αρχικά το μονοπάτι ήταν αδιάφορο. Χωρίς έντονες γεωμορφές και σε συνδυασμό με τον ήλιο, οι αρχάριοι δαγκωνόμαστε για να μη γκρινιάξουμε.

Προχωρώντας όμως  το τοπίο σιγά σιγά αλλάζει. Η φύση σε πλήρη δημιουργία μας γεμίζει με τα αρώματά της και την ομορφιά της. Τα νερά έχουν δημιουργήσει τα δικά τους σχήματα στις πέτρινες επιφάνειες δίνοντας ζωή στα αρωματικά φυτά και στα δέντρα. Απίστευτες γωνιές για ξεκούραση μας δίνουν να καταλάβουμε ότι η φύση είναι ανεξάντλητη, αρκεί να την κατανοήσεις.

Μετά από περίπου 4 ώρες κατάβασης το υγρό στοιχείο κάνει την εμφάνιση του, ενώ όσο το ακολουθούμε γίνεται όλο και πιο έντονο. Μιας και το ποτάμι δεν είχε βάθος, μπορέσαμε και περπατήσαμε μέσα σ’ αυτό για πολλή ώρα. Πλήρης αναζωογόνηση. Το τοπίο πανέμορφο, και η ζέστη, αν και μέσα καλοκαιριού,  ελάχιστη. Μετά από τόσες ώρες πορείας βέβαια η φύση και ειδικά το βουνό, ανοίγει την όρεξη. Έτσι  η ταβέρνα του πλησιέστερου χωριού ήταν η τελευταία στάση για να αποκαταστήσουμε την κούραση της ημέρας.

Μία όμορφη εμπειρία, που σε γεμίζει εικόνες και χαρά, ειδικά όταν μαθαίνεις ότι η ομάδα που συμμετείχες, ήταν στις πρώτες ομάδες που πάτησαν σ’ αυτό το μονοπάτι. Πάντα τέτοια!

                                                                                            

                                                                                                                                                                                                 Δημήτρης Βούλγαρης