Σαγιάς (08/12/19)

Την Κυριακή 8 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας ανάβαση στην κορυφή Σαγιάς (1218 μ.). Τα πρώτα σημάδια της μέρας προμήνυαν μια όχι και τόσο καθαρή ατμόσφαιρα για το οδοιπορικό, καθώς η κορυφή φαινόταν συννεφιασμένη. Η ανάβαση ξεκίνησε χωρίς καθυστέρηση, μετά την αναχώρηση μας από την τελευταία μας στάση στην Καρδαμύλη και ο καιρός άρχισε σταδιακά να ανοίγει.

Κατά μήκος της πορείας μας πολλές εγκαταλελειμμένες μανιάτικες λίθινες μάντρες και αγροτόσπιτα βρέθηκαν στο δρόμο μας, προσδίδοντας στο τοπίο κάτι το μεσαιωνικό. Το μονοπάτι ανηφορικό, αλλά όλη η ομάδα κινήθηκε αποφασιστικά με προορισμό την κορυφογραμμή. Φτάνοντας στη χαμηλότερη κορυφή, πριν το κεντρικό διάσελο, η ομάδα ένιωσε και πάλι την αλλαγή του καιρού. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα και τη συννεφιά να μας προσπερνά, φάνηκε η θέα που μας περιέβαλε. Από τη μία πλευρά ο Μεσσηνιακός και από την άλλη ο Λακωνικός κόλπος, η ακτογραμμή της Μάνης και πίσω μας η οροσειρά του Ταϋγέτου με την κορυφή της να δεσπόζει λίγο μακρύτερα. Η υπέροχη θέα συνοδεύτηκε με την κατάκτηση της κορυφής του Σαγιά!

Έπειτα από τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες και το διάλειμμα, το μονοπάτι της επιστροφής έγινε ακόμη πια απότομο καθώς κινούμασταν στην απόληξη της κορυφογραμμής. Σταδιακά ήρθε η δύση του ηλίου, μεταλλάσσοντας και πάλι τα χρώματα του άγριου τοπίου. Όλη η ομάδα υγιής συγκεντρώθηκε στο σημείο αναχώρησης γεμάτη κούραση μα και ικανοποίηση. Ευχαρίστησε τον αρχηγό, τα έμπειρα μέλη που βοήθησαν, όταν υπήρξε ανάγκη και φυσικά την εξαιρετική μορφή του οδηγού μας κ. Μανώλη, που μας μετέφερε από και προς τον προορισμό μας.

Αλεξάνδρα Ζαμπέτογλου

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ