Ξάνθη (08-11/03/19)

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Μία μοναδική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν 18 μέλη του ΕΟΣ Καλαμάτας το τριήμερο της Αποκριάς. Με οδηγό την καλή διάθεση και σύμμαχό μας τον καιρό φτάσαμε στην Ξάνθη έπειτα από ένα πολύωρο πλην όμως άκρως απολαυστικό ταξίδι τόσο από πλευράς εναλλαγής τοπίων και εικόνων όσο και  παρέας. Κατά την άφιξη στο καταφύγιο, τις πρώτες πρωινές ώρες, μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη: ένας όμορφος, καλοσυντηρημένος χώρος, ολόστρωτος με φλοκάτες, εξοπλισμένος με τζακολέβητα που ζέσταινε τα δωμάτια αλλά προμήνυε και παρεϊστικες βραδιές δίπλα στο τζάκι συνοδεία κρασιού και μικροεδεσμάτων.

Η ώρα ωστόσο ήταν περασμένη και την επομένη το ξύπνημα πολύ πρωινό αφού στόχος ήταν η κατάκτηση της κορυφής του Γυφτόκαστρου που αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη κορυφή της Κεντρικής Ροδόπης και την υψηλότερη του όρους Χαϊντού ή Ερύμανθου, το οποίο εκτείνεται μεταξύ των νομών Δράμας και Ξάνθης κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Ωρα 7η πρωινή. Αναχώρηση προς το Δασικό χωριό για το χιονοστόλιστο μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή. Εκατέρωθεν του μονοπατιού ορθώνονται επιβλητικές αναρίθμητες συστάδες  οξιών, ύψους άνω των 30 μέτρων. Που και που, κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους πεύκα και έλατα ενώ η φύση μας αντάμειψε με την παρουσία μιας σαλαμάνδρας. Άλλα  είδη που συγκαταλέγονται στην πανίδα της Χαϊντούς είναι οι αρκούδες, τα ζαρκάδια, οι λύκοι, οι αγριόχοιροι καθώς και σπάνια πτηνά όπως ο αγριόκουρκος. Η διαδρομή δεν παρουσίαζε ιδιαίτερη δυσκολία ενώ η θέα από ψηλά ήταν μαγική.

Η δεύτερη εξόρμηση περιλάμβανε την εξερεύνηση του καταρράκτη του Λειβαδίτη, του μεγαλύτερου καταρράκτη των Βαλκανίων. Οξιές, σφένδαμοι, φράξοι και φλαμουριές απαρτίζουν το τοπίο που διασχίζει κανείς μέχρι να αντικρύσει τον αστείρευτο όγκο νερού που κάνει πάταγο πέφτοντας  κατακόρυφα από ύψος 60 περίπου μέτρων χαρίζοντας ταυτόχρονα πλούσια βλάστηση στις σχισμές των βράχων. Η παράδοση λέει πως στα νερά του Λειβαδίτη λούζονταν οι νεράιδες ενώ στις σπηλιές του ύφαιναν σε πέτρινους αργαλειούς το αραχνοΰφαντο νεραϊδόγνεμα.

Τρίτη και τελευταία ορειβατική - πεζοπορική εξόρμηση: ποταμός Νέστος. Αποτελεί ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδος και διακρίνεται για την ομορφιά του καθώς στις όχθες του εκτείνεται πυρόξανθη αμμουδερή παραλία. Όλη η διαδρομή εκτυλίσσεται πάνω σε ένα πετρόχτιστο μονοπάτι, δημιούργημα των εργατών που κατασκεύασαν την σιδηροδρομική γραμμή η οποία εκτείνεται ακριβώς από κάτω, παράλληλα με τον ποταμό. Ηρεμία και γαλήνη επικρατεί μέσα στο δάσος κατάμεστο από πουρνάρια που  υψώνουν το ανάστημά τους παρέχοντας δροσιά στους ταξιδιώτες ενώ πλήθος πουλιών πετούν ανέμελα από δέντρο σε δέντρο προσφέροντας το κελάηδισμά τους δώρο μελωδικό στους ανέμελους πεζοπόρους.

Η φετινή απόδραση όμως συνοδεύτηκε και από την περιήγηση στην παλιά πόλη της Ξάνθης, η οποία είναι χτισμένη από Ηπειρώτες και Μακεδόνες. Τα δαιδαλώδη, λιθόστρωτα σοκάκια της με τα απαράμιλλα σε ομορφιά παραδοσιακά κτήρια αποτελούν δικαίως ακαταμάχητο  πόλο έλξης και θαυμασμού  των επισκεπτών.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία αξίζει το Καρναβάλι της Ξάνθης στο οποίο συμμετείχαν ενεργά όλα τα μέλη του ΕΟΣ Καλαμάτας. Οι κάτοικοι και επισκέπτες, όλοι σε διάθεση γιορτινή, ξεχύνονταν στους δρόμους παρασυρμένοι από το ρυθμό της μουσικής που ακουγόταν από την μια άκρη της πόλης στην άλλη. χορός, τραγούδι, γλέντι και  ξεφάντωμα είναι οι λέξεις που περιγράφουν την ατμόσφαιρα στην πόλη. Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, το «Κάψιμο του Τζάρου» που έπεται της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης και αποτελεί το εφαλτήριο της νυχτερινής διασκέδασης που κρατάει ως το πρωί. Τα κούλουμα με παραδοσιακή λαγάνα και φασολάδα γιορτάστηκαν από τα μέλη μας εν μέσω χορών και τραγουδιών στο χωριό Γαλάνη όπου παρακολουθήσαμε και το πέταγμα του χαρταετού.

Η ώρα της επιστροφής είχε ήδη έρθει. Δίνουμε ραντεβού για την επόμενη εξόρμηση και αυτή τη φορά, ελπίζουμε να είστε και εσείς μαζί μας. A tout à l’heure..

Φωτεινή Παπαδημητροπούλου

 

Για περισσότερες φωτογραφίες ακολοθουθήστε μας στο flickr.com