Σπήλαιο «Καταφύγιο», Άγιος Νικόλαος

Καταφύγι Σελίνιτσας

Κοντά στον Αγ. Νικόλαο στον δρόμο προς Τραχήλα βρίσκεται το σπήλαιο Καταφύγι.

Στη περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος του Αγίου Νικολάου, του Δήμου Δυτικής Μάνης, στο δρόμο προς τη Τραχήλα, 3.5 χλμ. δυτικά βρίσκεται το όμορφο σπήλαιο «Καταφύγιο» (Αγίου Δημητρίου Σελίνιτσας), που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, σύμφωνα με τις απόψεις ειδικών που το έχουν επισκεφθεί.

Στο παρελθόν ένας υπόγειος ποταμός περνούσε απ' αυτό, διανοίγοντας ένα πολυδαίδαλο σύστημα καναλιών μέσα σε μάρμαρο. Η βέβαιη έκταση των στοών του είναι 900 μ. περίπου, το ολικό μήκος του όμως υπολογίζεται σε 1.600μ. Ένα μεγάλο τμήμα του εξερευνήθηκε από το κ. Γιάννη Πετρόχειλο και το Σουηδό βιοσπηλαιολόγο κ. Lindberg το 1953, ενώ οι έρευνες συνεχίσθηκαν από το κ .Ι. Ιωάννου.

Τα όστρακα και Οστά που βρέθηκαν μαρτυρούν ότι χρησιμοποιήθηκε για τόπος κατοικίας και λατρείας. Η εντυπωσιακή είσοδος με τις μεγάλες μαρμάρινες πλάκες κάποτε αποτελούσε την εκβολή ποταμού ο οποίος περνούσε μέσα από αυτό διανοίγοντας μέσα σε μάρμαρο στοές και κανάλια. Όσο προχωράμε στο εσωτερικό απολαμβάνουμε μεγαλοπρεπή στολισμό με ωραιότατα συμπλέγματα σε οροφή, δάπεδο και τοίχο.