Διαδρομή Άγριλος Πολιανή

Εντελώς αυθόρμητα πήρα μέρος στη διαδρομή μεταξύ του οικισμού Άγριλου και της Πολιανής.

Παρά το ότι ο καιρός δεν ήταν ο πιο κατάλληλος, ξεκινήσαμε με μια ομάδα 20 περίπου ατόμων από τα κεντρικά γραφεία του ορειβατικού συλλόγου, αποφασισμένοι να κάνουμε αυτή την εξόρμηση. Φτάνοντας όμως στο χωριό Άγριλος, ο ήλιος έκανε την εμφάνισή του προς μεγάλη μας έκπληξη. Έχοντας ως οδηγούς μας ένα νεαρό ζευγάρι κατοίκων της Πολιανής με το 5 μηνών βρέφος τους (!), ξεκινήσαμε να ανηφορίζουμε το μονοπάτι αφού πρώτα περάσαμε από απέραντα κτήματα γεμάτα από αιωνόβιες ελιές. Ανηφορίζοντας για περίπου 2 ώρες διασχίσαμε πυκνή βλάστηση από σκοίνα, γκι, βάτα και αγριοκουμαριές, σημεία στάσης για πολλούς για την δοκιμή των καρπών τους. Αγναντεύοντας στα δεξιά μας υπήρχε μια εκπληκτική θέα προς το φαράγγι του Τζιρορέματος και μέρος του Μεσσηνιακού κόλπου στο βάθος. (Αν και το μονοπάτι αυτό είχε καθαριστεί πέρσυ τον χειμώνα, σε μερικά σημεία ήταν αναγκαία η παρέμβασή μας για να μπορέσουμε να περάσουμε.)

Περίπου 5 χιλιόμετρα πριν το ψηλότερο σημείο της ανάβασης, ο καιρός μας αιφνίδιασε με απότομη αλλαγή φέρνοντας πυκνά σύννεφα γεμάτα βροχή. Έχοντας λίγο χρόνο να καλυφθούμε με τα απαραίτητα, η πορεία πήρε μια εντελώς διαφορετική όψη, μιας και το τοπίο φάνταζε πιο σκοτεινό, πυκνό και μαγευτικό. Υπήρχαν στιγμές που είχα απορροφηθεί από την ατμόσφαιρα και τη συνεχή καθοδική πορεία όπου αμίλητα όλοι ακολουθούσαμε για περίπου 2 ώρες. Σιγά σιγά το τοπίο μεταμορφωνόταν σε πιο βατό και επίπεδο καταλήγοντας εν τέλει σε μια καταπράσινη πεδιάδα όπου υπήρχε ένα ξωκκλήσι. Μετά από μια μικρή στάση στον χώρο αυτό συνεχίσαμε για περίπου 2 χιλιόμετρα για να καταλήξουμε στο χωριό της Πολιανής. Μπαίνοντας στο χωριό επισκεφθήκαμε ένα πανέμορφο αρχιτεκτονικά χτίσμα αλλά απίστευτα εγκατελλημένο, το σπίτι του Παπαφλέσσα. Λίγο αργότερα φτάσαμε στο χωριό όπου φάνταζε έρημο αλλά εκεί μας περίμεναν φιλόξενα κάτοικοι του χωριού στο μοναδικό καφενείο της περιοχής.

Για μένα αυτή η πρώτη προσέγγιση ορειβατικής εξόρμησης ήταν μοναδική καθώς αισθάνθηκα καλοδεχούμενη από μια ομάδα έμπειρων πεζοπόρων και εκλεκτών ανθρώπων που σέβονται τη φύση, τον συνάνθρωπο και όλα τα όμορφα που προσφέρει η ζωή.

Μαρία Παρασκευοπούλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Άγριλος - Πολιανή ..στα 2.374 μ. »