Νέδα (09/08/20)

Εξόρμηση στο φαράγγι της Νέδας

Την Κυριακή που πέρασε, είχα τη χαρά να συμμετάσχω, μαζί με πολλούς άλλους, στη διάσχιση του φαραγγιού του ποταμού Νέδα, μια εξόρμηση που οργάνωσε και είχε υπό την επίβλεψή του ο ορειβατικό σύλλογος Καλαμάτας. Καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποίησα τη συγκεκριμένη διάσχιση, ήμουν από καιρό προϊδεασμένος στο τι να περιμένω, και μπορώ να πω με βεβαιότητα πως το ποτάμι της Νέδας, όχι μόνο δεν απογοήτευσε τις προσδοκίες μου, αλλά τις ξεπέρασε κατά πολύ, για άλλη μια φορά.

Η εξόρμηση ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής, όπως γίνεται τις περισσότερες φορές, από τα γραφεία του συλλόγου στις εγκαταστάσεις του παλιού στρατοπέδου. Η διαδικασία της πρωινής προσέλευσης πέρα του ότι διευκολύνει τη πρόσβαση στο τελικό προορισμό, καθώς η εξόρμηση έγινε με μεταφορικά μέσα που ανέλαβε να οργανώσει ο σύλλογος, επίσης βοηθά στο χτίσιμο της ομαδικότητας μεταξύ το συμμετεχόντων. Μπορώ να πω, με απόλυτη βεβαιότητα, πως το επίπεδο οργάνωσης που συναντώ στο συγκεκριμένο σύλλογο κάθε φορά που επισκέπτομαι την Καλαμάτα, είναι στις περισσότερες πτυχές του εφάμιλλο, αν όχι ανώτερο, αντίστοιχων συλλόγων του εξωτερικού. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα όλοι όσοι είχαν δηλώσει συμμετοχή είχαν φτάσει στο σημείο εκκίνησης και αφού φορέσαμε τις μάσκες μας επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο.

Η Νέδα, είναι ένα από τα ελάχιστα θηλυκά ποτάμια της Ελλάδας,  βρίσκεται στα βόρεια σύνορα του νομού Μεσσηνίας με το νομό Ηλίας και εκβάλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Από όλο το μήκος του ποταμού, ο σύλλογος διασχίζει ένα από τα ομορφότερα σημεία του ξεκινώντας από το γεφύρι της αρχαίας Φυγαλείας και καταλήγοντας στο στόμιο. Αφού κατεβήκαμε στο ποτάμι μέσα από ένα μονοπάτι δίπλα στο γεφύρι, ξεκίνησε η μαγευτική πορεία της διάσχισής. Ακολουθήσαμε τα τρεχούμενα νερά κατά μήκος του ποταμού και περπατήσαμε μέσα από ένα φυσικό παρθένο τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Αρχικά, κινηθήκαμε μέσα σε ρηχά νερά περιβαλλόμενα από πυκνή βλάστηση πλατάνων και αγριοβελανιδιών. Το τοπίο συμπλήρωναν μικροί παραπόταμοι και καταρράκτες. Πολύ γρήγορα όμως, καθώς είχαμε περάσει το ένα τρίτο της διαδρομής, βρεθήκαμε να διασχίζουμε τα πιο στενά σημεία της Νέδας όπου το νερό επί χιλιετίες κόβει κάθετα τα βράχια ωσότου δημιούργησε τους δυο πέτρινους τοίχους που μας περιβάλλαν στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. Εκεί τα νερά έγιναν ποιο ορμητικά και η διάσχιση πιο παιχνιδιάρικη αφού στις εντυπωσιακές πέτρινες κολυμπήθρες δεν έλειψαν οι βουτιές και το κολύμπι.

Όσο πλησιάζαμε προς το τέλος της διαδρομής, όλο και περισσότερο νερό προστίθετο στο ποτάμι από παράπλευρες πηγές και παραπόταμους, με αποκορύφωμα το καταρράκτη πριν το στόμιο όπου ενώνονται δυο μεγάλες μάζες νερού πριν εισέλθουν μέσα στο υπόγειο πέρασμα που λαξεύτηκε με την πάροδο των αιώνων δημιουργώντας ένα τοπίο εξωγήινης σχεδόν ομορφιάς. Είμαστε τυχεροί που κάποια έμπειρα μέλη του συλλόγου προθυμοποιήθηκαν από νωρίς το πρωί να εγκαταστήσουν ένα σκοινί κατά μήκος του υπογείου τούνελ ώστε να γίνει η διάσχιση του με ασφάλεια από τους υπόλοιπους. Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία καθώς η διάσχιση του συγκεκριμένου σημείου μπορεί να γίνει εν δυνάμει επικίνδυνη χωρίς την χρήση της τεχνικής βοήθειας που ο σύλλογος μπορεί και παρέχει για την ασφάλεια των μελών και των επισκεπτών.

Η εξόρμηση κατέληξε με μια μικρή αναρρίχηση στους καταρράκτες και στις γαλάζιες λίμνες κάτω από το χωρίο Πλατάνια όπου και πήραμε το μονοπάτι της επιστροφής στη πλατεία του χωριού. Εκεί είχαμε χρόνο να χαλαρώσουμε πριν την επιστροφή στην Καλαμάτα.

Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη και τους οργανωτές του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας για τις  υπέροχη οργάνωση, το φιλικό κλήμα και την ασφαλή διάσχιση της Νέδας.

Βασίλης Νίκας

Για να δείτε φωτογραφίες απο τις εξορμήσεις μας πατήστε εδώ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σαπιέντζα (26/07/20) Στενωσιά (16/08/20) »