Καρδαμύλη - Εξωχωρί (2.10.2022)

Συμμετέχοντας για δεύτερη μόλις φορά σε δράση του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας και έχοντας ενδοιασμούς αναφορικά με την καταλληλόλητα της φυσικής μου κατάστασης αποφάσισα να δοκιμάσω τη διαδρομή στην περιοχή Καρδαμύλη - Εξωχώρι. Νομίζω η απόφασή μου δικαιώθηκε πλήρως! Η πεζοπορία ήταν ακριβώς ό,τι έπρεπε.

Φτάνοντας στην πλατεία της Καρδαμύλης ξεκινήσαμε την ανάβαση για το παραδοσιακό χωριό Εξωχώρι. Περνώντας μέσα από ένα γραφικό και σχετικά ήπιο μονοπάτι που προσέφερε μαγευτική θέα προς την κορυφή του Ταϋγέτου, την «Πυραμίδα», φτάσαμε στο χωριό. Στην εν λόγω διαδρομή βοηθήσαμε μια κατσίκα που συναντήσαμε στο δρόμο, ξεμπλέκοντας το σκοινί με το οποίο ήταν δεμένη - φάνηκε ότι τα δύο μπροστινά ποδαράκια της δεν μπορούσε να τα πατήσει - και της βάλαμε νερό να πιεί.

Στο χωριό επισκεφτήκαμε το λαογραφικό μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο. Ο προθυμότατος κ. Γιάννης και η γλυκύτατη κ. Μαρία μας ξενάγησαν στα εκθέματα του μουσείου, δίνοντας μας πολύτιμες σχετικές πληροφορίες. Μετά την επίσκεψή μας στο μουσείο, κάναμε στάση εξ ήμισι στα δύο παραδοσιακά καφενεία του χωριού τα οποία προσφέρουν μαγευτική θέα στο μεσσηνιακό κόλπο αλλά και στα γύρω χωριά.

Και μετά την αναγκαία στάση ξεκινήσαμε την κατάβασή μας και την επιστροφή στην Καρδαμύλη, ακολουθώντας ένα άλλο μονοπάτι, το οποίο περνούσε μέσα από το χωριό της Αγίας Σοφίας, με την ομώνυμη πανέμορφη εκκλησία. Καταλήξαμε στην Παλιά Πόλη της Καρδαμύλης, συναντώντας τα ιστορικά μνημεία (οχυρό συγκρότημα) των Τρουπάκηδων ή Μούρτζινων.

Η διαδρομή ολοκληρώθηκε με μία βουτιά στην παράλια των Ριτσών, όπου ειδικά αυτόν τον καιρό, τα πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά κάνουν το μπάνιο φανταστικό.

Ας ευχαριστήσουμε λοιπόν το Σύλλογο για την καλή του διάθεση να οργανώνει τέτοιου τύπου εκδρομές με γνώμονα την ασφάλεια αλλά και την απόκτηση νέων εμπειριών για τους συμμετέχοντας και ας πούμε…και εις άλλα με υγεία!

Μαρία

Για να δείτε φωτογραφίες απο την εξόρμηση πατήστε ΕΔΩ