Ολοκλήρωση καθαρισμού και σηματοδότησης ορεινού μονοπατιού στο Καλάθι Ταϋγέτου

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (ΕΟΣ) Καλαμάτας έχει θέσει ως βασικό στόχο εδώ και πολλά χρόνια την ανάδειξη και προβολή του ορεινού πλούτου της Μεσσηνίας και κυρίως του Ταϋγέτου, που αποτελεί στολίδι της περιοχής. Όλο και περισσότεροι επισκέπτες επικοινωνούν με τον ΕΟΣ Καλαμάτας ζητώντας πληροφορίες για τα ορεινά μονοπάτια της Μεσσηνίας, ενώ ακόμη περισσότεροι κατεβάζουν τα αρχεία .klm από τον ιστοσελίδα του Συλλόγου (www.eoskal.gr) , και με τη βοήθειά τους κινούνται με ασφάλεια στο βουνό.

Ο εντοπισμός, η καταγραφή, ο καθαρισμός και η σήμανση των ορεινών/πεζοπορικών μονοπατιών βρίσκονται στο πρόγραμμα εξορμήσεων του ΕΟΣ Καλαμάτας αρκετές φορές το χρόνο. Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, εθελοντική ομάδα του Συλλόγου συνέχισε και ολοκλήρωσε μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια, με τον καθαρισμό και τη σήμανση μέρους του ορειβατικού μονοπατιού από τη θέση «Κρατήρας» ως την κορυφή του όρους «Καλάθι». Η φθινοπωρινή μέρα ήταν ιδανική για εργασίες στη φύση, και οι συμμετέχοντες κυριαρχήθηκαν από μια αίσθηση πληρότητας ξέροντας ότι η προσφορά τους θα βοηθήσει μελλοντικούς πεζοπόρους να γνωρίσουν τη διαδρομή.

Τοποθετήθηκαν πινακίδες σήμανσης αλουμινίου για να αντέξουν στο χρόνο που φέρουν κόκκινο κύκλο και ανακλαστικό στοιχείο για να εντοπίζονται εύκολα κατά τη διάρκεια της νύχτας με φακό. Τηρήθηκαν όλες οι σύγχρονες προδιαγραφές, εφόσον οι πινακίδες δείχνουν την κατεύθυνση και είναι επαρκείς, κατατοπιστικές και αμφίδρομες για να προκαλούν αίσθημα ασφάλειας στον περιπατητή. Παράλληλα ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός της διαδρομής, με μικρές παρεμβάσεις κλαδέματος, ενώ αφαιρέθηκαν οι πλαστικές κορδέλες προσήμανσης, ώστε οι πεζοπόροι να περπατούν σε ένα καθαρό και απίστευτης ομορφιάς τοπίο, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Καλαμάτα.

Ιωάννα Καραμήτρη, Γραμματέας ΔΣ

Για να δείτε φωτογραφίες πατήστε ΕΔΩ