Εντυπώσεις απο το Μαίναλο (26.03.2023)

Την Κυριακή 26 Μαρτίου με αφορμή την εθνικη μας εορτή επισκεφτηκαμε με τον Ορειβατικο Συλλογο Καλαματας τα Κολοκοτρωναίικα λημέρια του Μαινάλου. Αρχικά αποβιβαστηκαμε στο χωριό Πιάνα, ένα μικρό όμορφο χωριό το οποίο είναι γνωστό για τους φημισμενους φουρνους εξαιτίας των οποίων οι κάτοικοι τροφοδοτουσαν τους ήρωες της επανάστασης.

Η περιοχή ήταν ιδανική γιατί με βαση τα λεγόμενα των κατοίκων ήταν δύσκολη και δυσεύρετη απο τους Τουρκους-καθως είναι "κρυμμένη" στα δεντρα και σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρα πανω από τη θαλασσα- αλλά παράλληλα όχι πολύ μακριά από την Τρίπολη, επομένως μπορούσαν να προμηθευουν τους συμπατριώτες τους με τρόφιμα. Από το χωριό κατευθυνθηκαμε προς το σπήλαιο του Θεού Πάνα και ακολουθήσαμε το μονοπάτι που οδηγεί στο Αρκουδόρεμα.

Μέσα στην περιοχή του Αρκουδορέματος περπατήσαμε και αντικρισαμε εικόνες και αποκτησαμε εμπειρίες που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί: ακολουθησαμε ένα μονοπάτι κατά μήκος του ποταμού, συναντήσαμε όμορφους μικρούς καταρράκτες με πεντακάθαρα νερα ανάμεσα σε μεγαλοπρεπεις βραχους που κόβουν την ανάσα.

Προς το τέλος της διαδρομής μας ένας συνοδοιπόρος μας με καταγωγή από εκεί τίμησε τα έθιμα και μας μάγεψε με το κλαρίνο που έπαιξε πάνω από το Λιμποβισι, τον τελικό προορισμό μας, και χωριό των ξακουστων Κολοκοτρωναιων με θέα το Μαίναλο.

Στο χωριό υπάρχουν ερείπια από την οικία της οικογένειας των Κολοκοτρωναιων, ωστόσο ακριβώς από δίπλα έχει χτιστεί από απογόνους της οικογένειας ένα μουσείο που αναπαριστα της οικία τους στα χρόνια εκείνα. Στο μουσείο μέσα υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα αντικείμενα της εποχής όπως για παράδειγμα η ενδυμασία του φουστανελλα μαζί με προσωπικά του αντικείμενα αλλά και αποσπάσματα και ποιήματα αφιερωμένα για εκείνες τις περιοχές και τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν. Το πιο εντυπωσιακό όμως κατά τη γνώμη μου είναι ότι στο κτίριο μέσα υπάρχει και ενα μικρο εικονοστάσι το οποίο μας υπενθυμίζει την πίστη και την αφοσίωση των προγονων μας για τη χώρα και τη θρησκεία μας και ότι παρά τις δυσκολίες του πολέμου και την συνθηκών του είχαν τόλμη και κατόρθωσαν να απελευθερωσουν τη χώρα μας για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Στυλιανή Κασωτάκη