Παιδική κατασκήνωση στην Αλαγονία (12-13.08.2023)

Πως μπορεί κάποιος να περάσει 24 ώρες στο βουνό και να κερδίσει εμπειρίες, αναμνήσεις και να φύγει τόσο γεμάτος από όμορφα συναισθήματα σαν να πήγε διακοπές εβδομάδας;
 
Λοιπόν αυτό γίνεται όταν η Ιωάννα από τον Ορειβατικό σύλλογο Καλαμάτας και η Ελένη από τον Πολιτιστικό σύλλογο Αλαγονίας ενώσουν τις δυνάμεις τους, προσφέροντας ένα υπέροχο διήμερο στο βουνό για παιδιά με γονείς. Αλλά ας τα πάρω από την αρχή! Ξεκινήσαμε όλοι μαζί Σάββατο μεσημέρι από την Καλαμάτα με προορισμό την όμορφη Αλαγονία. Προορισμός μας το παλαιό γραφικότατο πέτρινο σχολείο όπου στον προαύλιο χώρο στήσαμε τις σκηνές μας μέσα σε χαμόγελα και ανυπομονησία για το τι θα γίνονταν στη συνέχια.Εκεί μας περίμενε και μας καλωσώρησε η Ελένη που μας έκανε από την πρώτη στιγμή να νιώσουμε άνετα και ευπρόσδεκτοι. Μια επίσκεψη στο λαχανόκηπο όπου συναντήσαμε τον κύριο Παναγιώτη και μάθαμε για την φυσική καλλιέργεια εμπνευσμένη από τον Ιάπωνα Fukuoka χωρίς φάρμακα χημικά, βοτάνισμα και ζιζανιοκτονία. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να φυτέψουν σβόλους και να τους ποτήσουν και μια μηλιά μας πρόσφερε τους λαχταριστούς καρπούς της. Αλλο να ανοίγεισ το ψυγείο και να παίρνεις ένα μήλο και άλλο να απλώνεις το χέρι, να κόβεις το μήλο από την μηλιά και να απολαμβάνεις.
 
Στη συνέχεια μια όμορφη βόλτα στο γήπεδο Κερασσούλα όπου μικροί μεγάλοι παίξαμε με την ψυχή μας, δοκιμάσαμε πεντανόστιμες τηγανιτές πατάτες και ο Γιώργος από τον ορειβατικό έδωσε μια γεύση αναρρίχησης στα παιδιά. Ομορφος, βραδυνός περίπατος επιστροφής στο παλαιό σχολείο όπου μας περίμενε δροσιστικότατο καρπούζι και βυσσινάδα. Μετά το βραδυνό μας, που μας έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας πήγαμε για ύπνο στις σκηνές μας!!! Διανυκτέρευση στο βουνό! Σε σκηνές! Εμπειρία μοναδική. Το επόμενο πρωί, γεμάτη λαχτάρα για την πεζοπορεία μας στους καταράκτες, φάγαμε πρωίνο με φρεσκότατα σύκα και ένα κείκ vegan που ήταν απλώς θείκο.
 
Η Ελένη μας περιήγησε στην έκθεση του 2ου Επαλ Καλαμάτας  Ξεριζωμός -  σκηνές και θύμησες που φιλοξενείτε αυτή την περίοδο στο σχολείο και που πιστεύω μας άγγιξε όλους.  Και η πεζοπορεία ξεκίνησε. Ανηφορήσαμε το παλαιό μονοπάτι που έπαιρναν τον παλαιό καλό καιρό τα παιδιά για για να κετέβουν στην πηγή να πιουν νερό, θαυμάσαμε μια βυζαντινή εκκλησία και περάσαμε απέξω από την παλαιά αποθήκη πατάτας. Ο κύριος Δημήτρης από τον πολιτιστικό σύλλογο Αλαγωνίας μας εξηγούσε και μας έδινε πληροφορίες με τρόπο μοναδικό, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στην πεζοπορεία μας.
 
Σειρά μετά είχε η πεζοπορεία δίπλα στο ρέμα. Ανεβήκαμε, κατεβήκαμε, περάσαμε γεφυράκια και πλατσουρίσαμε στον καταράκτη με το κρυστάλινο νερό. Η κυρία Βάνα μας έδειχνε τον δρόμο και μας έλεγε ωραίες ιστορίες, αναμνήσεις Αλαγονίας από την δική της παιδική ηλικία.  Επισκεφτήκαμε το κοινοτικό swap shop και σιγά σιγά πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας και τον Πολιτιστικό σύλλογο Αλαγονίας για την υπέροχη εμπειρία. Από την πρώτη στιγμή νιώσαμε άνετα, και επιστρέψαμε πίσω στην καθημερινότητα, με γεμάτες μπαταρίες, όμορφα συναισθήματα και καινούργιες γνώσεις. 
 
Ιωάννα, Γιώργο, Ελένη, Δημήτρη και Βάνα ευχαριστούμε από καρδιάς!!!
 
Α! Και αν ποτέ ο δρόμος βρεθείτε στην Αλαγωνία, ακριβώς δίπλα από το κοινοτικό swap shop, υπάρχει ένα καφενείο από το παρελθόν, με ένα υπέροχο μπαλκονάκι όπου μπορείτε να απολαύσετε καφέ ή αναψυκτικό σερβιρισμένο από την 83 χρονών ιδιοκτήτρια την κυρία Καλλιρόη. Κάτι σαν χρονομηχανή που σε πάει πίσω στον χρόνο. 
 
Σταυρούλα Πεζώνη (μητέρα μικρού ορειβάτη)
 
Για να δείτε φωτογραφίες πατήστε ΕΔΩ