Μονοπάτι: Ι.Μ. Βελανιδιάς - Λαγού Χάνι

Λίγα λόγια για τη διαδρομή

Πρόκειται για κεντρικό μονοπάτι που ένωνε τα χωριά του Μεσσηνιακού Ταϋγέτου με την πόλη της Καλαμάτας.

Αφετηρία της διαδρομής είναι η μονή Παναγιάς Βελανιδιάς, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα και τέρμα το εντυπωσιακό πεντάτοξο πέτρινο γεφύρι Πολυκάρπου στη θέση Λαγού Χάνι που βρίσκεται στο δρόμο για το χωριό της Νέδουσας λίγο μετά τη διασταύρωση με τον επαρχιακό δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης.

Μέχρι την έλευση του αυτοκινήτου και την δημιουργία των πρώτων οδικών αξόνων αποτελούσε τον κύριο δρόμο επικοινωνίας των χωριών της Νέδουσας, των Πηγών, της Αλαγονίας και της Αρτεμισίας. Ακολουθεί την πορεία του εντυπωσιακού φαραγγιού του Νέδοντα (ο Νέδοντας είναι το ποτάμι που διασχίζει την Καλαμάτα) αρκετές δεκάδες (ή και εκατοντάδες) μέτρα πάνω από την κοίτη του. Η πεζοπορία γίνεται σε καλντερίμι το οποίο όμως, λόγω της εγκατάλειψης, παρουσιάζει φθορές σε πολλά σημεία, και σε αρκετά έχει μετατραπεί σε χωμάτινο μονοπάτι. Εδώ έχουμε εντυπωσιακή θέα της Καλαμάτας, του φαραγγιού του Νέδοντα και στο βάθος των κορυφών του Ταϋγέτου. Το τέρμα της προτεινόμενης αυτής διαδρομής αποτελεί κομβικό σημείο των παλιών μονοπατιών της περιοχής. Για το λόγο αυτό υπήρχε εδώ και το χάνι που έδωσε το όνομα στο σημείο. Ένα κεντρικό μονοπάτι συνεχίζει ανατολικά για τα χωριά Αλαγονία, Αρτεμισία και Πηγές. Βόρεια ακολουθώντας ένα άλλο παρακλάδι του κεντρικού ρέματος φθάνουμε στον οικισμό της Νέδουσας. Εδώ στα εντυπωσιακά κάθετα βράχια έχει πρόσφατα δημιουργηθεί το ομώνυμο αναρριχητικό πάρκο το οποίο επισκέπτονται αρκετοί αναρριχητές κάθε χρόνο.   

Στη διαδρομή αυτή είχαν γίνει έργα σήμανσης και υποδομής στα μέσα της δεκαετίας του 1990 τα οποία όμως λόγω της μη συντήρησής τους παρουσιάζουν έντονα τα σημάδια της φθοράς. Έτσι σε σημεία διασταυρώσεων με κεντρικούς δρόμους υπάρχουν μισοκατεστραμένες μεγάλες πινακίδες που περιέγραφαν τη διαδρομή. Επίσης συναντάμε σε σημεία ενδιαφέροντος πέτρινες κατασκευές (πάγκοι και τραπέζια) που εξυπηρετούν για μια σύντομη ή και μεγαλύτερη στάση.

 

Η πεζοπορική διαδρομή

Βαθμός δυσκολίας διαδρομής:

Εύκολη – μέτρια

Μήκος διαδρομής:

11000 μ

Χρονική διάρκεια:

3 ώρες 20 λεπτά

Καθαρός χρόνος

4 ώρες 10 λεπτά

Εκτιμώμενος χρόνος με στάσεις

Υψομετρικό προφίλ διαδρομής:

Αφετηρία:

302 μ

Τέρμα:

400 μ

Υψομ. Διαφορά:

98 μ

Ελάχιστο υψόμετρο:

302 μ

Μέγιστο υψόμετρο

524 μ

Έδαφος:

Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής γίνεται σε χωμάτινο μονοπάτι που εναλλάσσεται με καλντερίμι.

 

Περιγραφή διαδρομής

Σημείο

: IM BEL 1

Το μονοπάτι ξεκινά από την Ι.Μ. Βελανιδιάς σε απόσταση 5 χλμ βόρεια της Καλαμάτας. Στην τελευταία στροφή του δρόμου πριν την μονή υπάρχει ένα χωμάτινο πλάτωμα και μια μισοσπασμένη ξύλινη ταμπέλα. Εδώ είναι η αφετηρία μας. Έχοντας στην πλάτη μας την μονή διασχίζουμε το πλάτωμα και συνεχίζουμε στο χωματόδρομο που υπάρχει στο τέλος του. Λίγα λεπτά αργότερα συναντάμε ένα μικρότερο χωματόδρομο στα αριστερά μας τον οποίο και προσπερνάμε.

Χρόνος

: 0 ώρες 00 λεπτά

Απόσταση

: 0 μ

Υψόμετρο

: 302 μ

Έδαφος

: χωμ.

Σημείο

: 133

Σε περίπου 40μ συναντάμε μονοπάτι στα αριστερά το οποίο και ακολουθούμε αφήνοντας το χωματόδρομο. Θέλει λίγο προσοχή γιατί η αρχή του μονοπατιού δεν είναι ευδιάκριτη. Κινούμαστε πλέον στο παλιό μονοπάτι χωρίς κίνδυνο να χάσουμε το ίχνος του. Σε αρκετά σημεία περπατάμε πάνω σε καλντερίμι. Στα δεξιά μας και αρκετά χαμηλότερα βρίσκεται το φαράγγι του Νέδοντα.

Χρόνος

: 0 ώρες 04 λεπτά

Απόσταση

: 265μ

Υψόμετρο

: 297 μ

Έδαφος

: μον.

Σημείο

: 61

Συναντάμε υπόσκαφη κατασκευή με σκαλάκια στα δεξιά μας. Εδώ υπάρχουν πέτρινα παγκάκια και πεζούλι. Ιδανικό σημείο για μια σύντομη στάση. Στο τμήμα αυτό η διαδρομή αφήνει για λίγο την κατεύθυνση του Νέδοντα για να την ακολουθήσει ξανά αργότερα στο επόμενο σημείο.

Χρόνος

: 0 ώρες 38 λεπτά

Απόσταση

: 2050μ

Υψόμετρο

: 428 μ

Έδαφος

: μον.

Σημείο

: 64

Σημείο με ερειπωμένο κτίσμα πιθανόν χάνι. Επίσης υπάρχουν πέτρινα παγκάκια και πάγκος. Εδώ η θέα είναι μοναδική . Νότια βλέπουμε την Καλαμάτα σε μια από τις καλύτερες απόψεις της καθώς και τη θάλασσα της Μεσσηνίας. Ανατολικά απλώνεται εντυπωσιακά το βαθύ φαράγγι του Νέδοντα και στο βάθος ο δρόμος που ενώνει την Καλαμάτα με την Σπάρτη ο οποίος στο τμήμα του αυτό κατηφορίζει για να διέλθει σε ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της διαδρομής του. Συνεχίζουμε σε επίπεδη και σχεδόν ευθύγραμμη πορεία πάνω σε καλντερίμι (εως σημείο 134). Ακολουθεί κατηφορική διαδρομή σε ρέμα παράλληλο του Νέδοντα από τον οποίο μας χωρίζει στενή, βράχινη και απότομη κόψη. Στο χαμηλότερο σημείο (135) που συναντάμε το ρέμα υπάρχουν πέτρινοι πάγκοι για σύντομη ξεκούραση. Το επόμενο κομμάτι είναι ανηφορικό.

Χρόνος

: 0 ώρες 52 λεπτά

Απόσταση

: 2745 μ

Υψόμετρο

: 477μ

Έδαφος

: μον., καλντερ.

Σημείο

: 136

Βρισκόμαστε σε ράχη – αυχένα αντικρίζοντας και πάλι χαμηλότερά μας το φαράγγι του Νέδοντα. Κατηφορίζουμε σε συνεχή ζικ ζακ πάνω σε καλντερίμι και κινούμαστε για αρκετή ώρα παράλληλα στο φαράγγι στο πιο στενό τμήμα του απολαμβάνοντας μοναδικές εικόνες. Πρόκειται για το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του πρώτου τμήματος που κινείται πάνω σε καλντερίμι. Σε μερικά σημεία το καλντερίμι παρουσιάζει έντονες φθορές χωρίς όμως να υπάρχουν προβλήματα προσπελασιμότητας.

Χρόνος

: 1 ώρα 34 λεπτά

Απόσταση

: 5085 μ

Υψόμετρο

: 514 μ

Έδαφος

: μον., καλντερ.

Σημείο

: 138

Χαρακτηριστικό σημείο με εντυπωσιακή θέα. Εδώ υπάρχει κοιλότητα στο βράχο με πέτρινα καθίσματα. Το σημείο επιβάλλει μια σύντομη στάση. Ένα κάθετο στο Νέδοντα (σημείο 139) ρέμα μας απομακρύνει για λίγο από αυτόν για να τον συναντήσουμε και πάλι αργότερα. Έχουμε κατηφορίσει αρκετά και πλησιάσει πιο κοντά στο ύψος της κοίτης (υψ. διαφορά περίπου 100μ).

Χρόνος

: 2 ώρες 38 λεπτά

Απόσταση

: 8740 μ

Υψόμετρο

: 410 μ

Έδαφος

: μον., καλντερ.

Σημείο

: 140

Σημείο συνάντησης με χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε δεξιά. Υπάρχει βέλος που δείχνει το καλντερίμι που κινούμαστε. Ο χωματόδρομος στην αντίθετη κατεύθυνση ανηφορίζει προς τον αρχαιολογικό χώρο του ναού της Αρτέμιδος Λιμνάτιδος. Σε λίγα μέτρα συναντάμε τον κεντρικό δρόμο (άσφαλτος) που οδηγεί στο χωριό Νέδουσα (σημείο 81). Εδώ υπάρχει ακουμπισμένη σε βράχο η παλιά πινακίδα του μονοπατιού με ακριβή στοιχεία της διαδρομής. Συνεχίζοντας στην άσφαλτο στα αριστερά σε περίπου 20μ συναντάμε κατεστραμμένη σήμανση. Ακριβώς απέναντι στα δεξιά μας ξεκινά χωματόδρομος που ακολουθούμε

Χρόνος

: 3 ώρες 10 λεπτά

Απόσταση

: 10675 μ

Υψόμετρο

: 410 μ

Έδαφος

: χωμ., ασφ.

Σημείο

: 141

για να βγούμε σε λίγο στο περίφημο πεντάτοξο πέτρινο γεφύρι του Πολυκάρπου. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μνημείο το οποίο γεφυρώνει τη διακλάδωση του ρέματος του Νέδοντα που έρχεται από τη Νέδουσα. Εδώ τελειώνει η πορεία μας.

Το σημείο αυτό είναι γνωστό με την ονομασία Λαγού Χάνι.

Οι χρόνοι που έχουν σημειωθεί είναι καθαροί χρόνοι πεζοπορίας. Δεν περιλαμβάνονται χρόνοι για στάσεις (συνήθως υπολογίζονται περίπου 10 με 15 λεπτά στάση ανά ώρα πορείας).

Έτος καταγραφής 2015 σε συνεργασία με τις εκδόσεις Nakas/Road

Φύκιρης Κων/νος / Τοπογράφος Μηχανικός