Μονοπάτι: Κάτω Βέργα - Άνω Βέργα - Πρ. Ηλίας

Λίγα λόγια για τη διαδρομή

Το Καλάθι είναι ένα βουνό ύψους 1350μ στο βορειοανατολικό άκρο του Μεσσηνιακού κόλπου. Σπάνια ένα βουνό τέτοιου ύψους βρίσκεται τόσο κοντά στη θάλασσα. Η θέα της Καλαμάτας, της θάλασσας και της παραλίας είναι σαν να βρίσκεσαι σε αεροπλάνο και δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτήν που αντικρίζουν οι "παραπεντίστες" που τόσο συχνά πετάνε από εδώ!!

Η διαδρομή που περιγράφεται στη συνέχεια είναι μία από τις πιο όμορφες της Μεσσηνίας, δυτικά του Ταϋγέτου. Έχει αφετηρία τον οικισμό της Κάτω Βέργας και ακολουθεί το καλντερίμι που οδηγεί στην Άνω Βέργα. Από εκεί συνεχίζει εως την κορυφή που βρίσκεται το εκκλησάκι του Πρ. Ηλία (1311μ). Οι εναλλαγές του τοπίου είναι μοναδικές. Περνάμε μέσα από καλλιέργειες με ελιές, βοσκοτόπια, ξερολιθιές, υπέροχα παλιά πέτρινα αλώνια  τα οποία ανεβαίνοντας δίνουν τη θέση τους σε δάση με έλατα και πεύκα και  εκπληκτική θέα στη θάλασσα, την Καλαμάτα, την Μεσσηνία αλλά και βέβαια τον κεντρικό Ταΰγετο που από εδώ προβάλει μοναδικός. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τους δύο οικισμούς της Άνω και Κάτω Βέργας που λόγο των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους αποτελούν από μόνοι τους λόγο επίσκεψης της περιοχής.

Θα μπορούσε η διαδρομή αυτή να αυτονομηθεί σε δύο. Δηλαδή μια διαδρομή από την Κάτω στην Άνω Βέργα και μία από την Άνω Βέργα στον Πρ. Ηλία.

Το μονοπάτι έχει καλή σήμανση η οποία αποτελείται από μεταλλικά τετράγωνα σήματα στα οποία αποτυπώνεται ένα κόκκινο τετράγωνο σε λευκό πλαίσιο. Η σήμανση έχει γίνει από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

 

Η πεζοπορική διαδρομή

Βαθμός δυσκολίας διαδρομής:

Εύκολη – μέτρια

Μήκος διαδρομής:

5670 μ

Χρονική διάρκεια:

2 ώρες 12 λεπτά

Καθαρός χρόνος

2 ώρες 50 λεπτά

Εκτιμώμενος χρόνος με στάσεις

Υψομετρικό προφίλ διαδρομής:

Αφετηρία:

322 μ

Τέρμα:

1301 μ

Υψομ. Διαφορά:

979 μ

   

Ελάχιστο υψόμετρο:

322 μ

Μέγιστο υψόμετρο

1311 μ

   

Έδαφος:

Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής γίνεται σε μονοπάτι που εναλλάσσεται με καλντερίμι. Ένα τμήμα χωματόδρομου διασχίζουμε στο τελευταίο κομμάτι.

 

Περιγραφή διαδρομής

Σημείο

: 154

Αφετηρία μας είναι το ανατολικό άκρο του οικισμού της Κάτω Βέργας σε απόσταση περίπου 10 χλμ νότιο – ανατολικά της Καλαμάτας. Έχοντας διασχίσει το μεγαλύτερο τμήμα του οικισμού βρισκόμαστε σε πάρκινγκ ταβέρνας δίπλα σε μικρό ρέμα. Στην απέναντι πλευρά του δρόμου και στα αριστερά ξεκινά το μονοπάτι. Ένα χαρακτηριστικό δέντρο σε κλίση με τη σχετική σήμανση σηματοδοτεί την αρχή της πορείας μας. Σε λίγα μέτρα συναντάμε πηγή με πλακόστρωτο. Είναι ένα καλό σημείο να γεμίσουμε τα παγούρια μας. Αμέσως μετά στρίβουμε αριστερά σε καλντερίμι που ανηφορίζει. Λίγο αργότερα στρίβουμε δεξιά σε μονοπάτι. Θέλει λίγο προσοχή να δούμε τη σήμανση επάνω σε ελιά.

Χρόνος

: 0 ώρες 00 λεπτά

Απόσταση

: 0 μ

Υψόμετρο

: 322 μ

Έδαφος

: μον., καλντ.

Σημείο

: 156

Συναντάμε τσιμεντόδρομο τον οποίο ακολουθούμε προς τα πάνω για βγούμε σε ασφάλτινο δρόμο. Έχουμε πάντα ως οδηγό τη σήμανση του μονοπατιού. Συνεχίζουμε στην αριστερή διακλάδωση έχοντας αφήσει πίσω μας τον οικισμό. Λίγο αργότερα το μονοπάτι φεύγει στα αριστερά μας. Ωστόσο, λόγω της πυκνής βλάστησης, είναι προτιμότερο να ακολουθήσουμε τον δρόμο και να μπούμε στο μονοπάτι στην επόμενη συνάντηση με το δρόμο (σημείο 158).

Χρόνος

: 0 ώρες 05 λεπτά

Απόσταση

: 325 μ

Υψόμετρο

: 359 μ

Έδαφος

: ασφ.

Σημείο

: 158

Αφήνουμε το δρόμο και μπαίνουμε στο μονοπάτι στα δεξιά μας στο οποίο και συνεχίζουμε την ανάβασή μας με τα σήματα να μας καθοδηγούν. 10 λεπτά αργότερα συναντάμε και πάλι χωματόδρομο στον οποίο στρίβουμε δεξιά για να δούμε σε λίγα μέτρα στα αριστερά μας τη συνέχεια του μονοπατιού (σημείο 159)

Χρόνος

: 0 ώρες 09 λεπτά

Απόσταση

: 555 μ

Υψόμετρο

: 392 μ

Έδαφος

: μον.

Σημείο

: 159

Το μονοπάτι εναλλάσσεται σε καλντερίμι και χώμα. Σε περίπου ένα τέταρτο συναντάμε πρανές. Στο κομμάτι αυτό το καλντερίμι καταστράφηκε από διάνοιξη δρόμου. Ανεβαίνοντας το πρανές συναντάμε μικρό χωματόδρομο στον οποίο κινούμαστε αριστερά για να βγούμε σε μεγαλύτερο δρόμο όπου στρίβουμε αριστερά και μετά δεξιά όπου σχεδόν αμέσως βλέπουμε τον πιο κεντρικό δρόμο που έρχεται από την Κάτω Βέργα.

Χρόνος

: 0 ώρες 17 λεπτά

Απόσταση

: 865 μ

Υψόμετρο

: 441 μ

Έδαφος

: μον., καλντερ.

Σημείο

: 160

Εδώ στη στροφή του κεντρικού δρόμου στα αριστερά μας βλέπουμε το μονοπάτι ανακατασκευασμένο στο οποίο και ανηφορίζουμε. Συνεχίζουμε ανηφορικά σε βλάστηση μέσα από πουρνάρια. Η θέα της θάλασσας και της Καλαμάτας ανεβαίνοντας γίνεται όλο και ποιο εντυπωσιακή.

Χρόνος

: 0 ώρα 34 λεπτά

Απόσταση

: 1500 μ

Υψόμετρο

: 583 μ

Έδαφος

: μον., καλντερ.

Σημείο

: 161

Συναντάμε πηγή λίγο πρίν την Άνω Βέργα. Το καλντερίμι στο τμήμα αυτό είναι καλύτερα διατηρημένο.

Χρόνος

: 0 ώρες 51 λεπτά

Απόσταση

: 2165 μ

Υψόμετρο

: 736 μ

Έδαφος

: μον., καλντερ.

Σημείο

: 162

Οικισμός Άνω Βέργας, σημείο που το μονοπάτι διασταυρώνεται με τον κεντρικό δρόμο που έρχεται από Καλαμάτα. Αμέσως απέναντι ακολουθούμε το σήμα σε δρομάκι πίσω από «το αρχοντικό του Άδωνη» για να συναντήσουμε πλακόστρωτο ανηφορικό δρόμο όπου στρίβουμε δεξιά.

Χρόνος

: 1 ώρα 04 λεπτά

Απόσταση

: 2675 μ

Υψόμετρο

: 851 μ

Έδαφος

: ασφ.,

Σημείο

: 163

Το κέντρο του οικισμού Άνω Βέργας όπου συναντάμε πηγές με άφθονο νερό. Εδώ σίγουρα πρέπει να κάνουμε μια στάση και να ανέβουμε τα σκαλάκια στα δεξιά μας για να βρεθούμε στο χώρο μπροστά από την εκκλησία με τα πανύψηλα πλατάνια. Είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία της διαδρομής.

Συνεχίζουμε την πορεία μας στα αριστερά των πηγών και ακολουθώντας τη σήμανση βγαίνουμε από το χωριό.

Χρόνος

: 1 ώρα 06 λεπτά

Απόσταση

: 2825 μ

Υψόμετρο

: 872 μ

Έδαφος

: μον., καλντ.

Σημείο

: 164

Στο σημείο αυτό μπαίνουμε σε μια περιοχή με αναβαθμίδες, ξερολιθιές και παλιά πέτρινα αλώνια. Η κλίση είναι πιο ομαλή. Αργότερα συναντάμε και πάλι καλντερίμι που με συνεχείς στροφές μας οδηγεί στο σημείο 165. Κοιτάζοντας προς τα πίσω, οι αναβαθμίδες του εδάφους, που είχαν δημιουργηθεί με σκοπό την καλλιέργεια, μας δημιουργούν την αίσθηση ενός τεράστιου θεάτρου με θέα τη θάλασσα και τη Μεσσηνία.

Χρόνος

: 1 ώρα 20 λεπτά

Απόσταση

: 3385 μ

Υψόμετρο

: 1000 μ

Έδαφος

: μον., καλντ.

Σημείο

: 165

Το μονοπάτι αλλάζει κατεύθυνση όπως και το τοπίο. Είναι το σημείο που εισερχόμαστε στο ελατόδασος. Σε λίγα μέτρα πρέπει να προσέξουμε και να στρίψουμε δεξιά αφήνοντας το μονοπάτι που κινείται ευθεία. Ανηφορίζουμε μέσα στα δέντρα ακολουθώντας τα σήματα. Για 20 περίπου λεπτά κινούμαστε στο πιο ανηφορικό κομμάτι της διαδρομής. Σε λίγο αφού περάσουμε ένα φυσικό ξέφωτο του δάσους βγαίνουμε σε

Χρόνος

: 1 ώρα 38 λεπτά

Απόσταση

: 4105 μ

Υψόμετρο

: 1143 μ

Έδαφος

: μον.,

Σημείο

: 167

χωματόδρομο τον οποίο και ακολουθούμε στα δεξιά. Ο χωματόδρομος κινείται στο ψηλότερο τμήμα του βουνού και μας οδηγεί στο εκκλησάκι του Πρ. Ηλία. Μέσα από τα ανοίγματα που αφήνουν τα δέντρα μπορούμε να απολαύσουμε την εντυπωσιακή θέα της κορυφογραμμής του Ταϋγέτου.

Χρόνος

: 2 ώρες 00 λεπτά

Απόσταση

: 4730 μ

Υψόμετρο

: 1286 μ

Έδαφος

: χωμ.

Σημείο

: 168

Το εκκλησάκι του Πρ. Ηλία σε ξέφωτο μέσα στο δάσος. Περπατάμε για λίγο με κατεύθυνση νότια (μας κατευθύνει σημάδι σε δέντρο) και στρίβουμε λοξός δεξιά για να βγούμε σε λίγο

Χρόνος

: 2 ώρες 10 λεπτά

Απόσταση

: 5535 μ

Υψόμετρο

: 1311 μ

Έδαφος

: μον.

Σημείο

: 169

σε ένα μπαλκόνι με μοναδική θέα. Κύριο χαρακτηριστικό της διαδρομής αυτής είναι η εντυπωσιακή θέα που όσο ανεβαίνεις αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Έτσι λοιπόν το τέλος της πορείας είναι το σημείο με την πιο όμορφη θέα.

Οι χρόνοι που έχουν σημειωθεί είναι καθαροί χρόνοι πεζοπορίας. Δεν περιλαμβάνονται χρόνοι για στάσεις. (συνήθως υπολογίζονται περίπου 10 με 15 λεπτά στάση ανά ώρα πορείας)

Έτος καταγραφής 2015 σε συνεργασία με τις εκδόσεις Nakas/Road

Φύκιρης Κων/νος / Τοπογράφος Μηχανικός