Μονοπάτι: Πολυλίμνιο

Το ποτάμι - φαράγγι

Ένας από τους ποιο γνωστούς φυσιολατρικούς προορισμούς στη Μεσσηνία είναι το Πολυλίμνιο. Βρίσκεται στο κέντρο του νομού πολύ κοντά στον δρόμο που συνδέει την Καλαμάτα με την Πύλο. Πρόκειται για ένα πανέμορφο σύμπλεγμα λιμνών, τρεχούμενων νερών, εντυπωσιακών καταρρακτών και μιας μοναδικής φύσης σε μια περιοχή που δεν σε προϊδεάζει για αυτό που πρόκειται να συναντήσεις. Το Πολυλίμνιο έχει γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια και εδώ και μια δεκαετία προσελκύει μεγάλο πλήθος επισκεπτών.

Η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω χωματόδρομων και πλακόστρωσης. Επίσης υπάρχουν έργα υποδομής: πάρκινγκ, σήμανση, ενημερωτικές ταμπέλες, κιόσκια και τραπεζάκια (αν και σήμερα σε σημεία χρειάζεται συντήρηση αυτών). Το μονοπάτι κινείται πλάι στο ρέμα και σε πολλά σημεία υπάρχουν σιδερένια σκαλοπάτια και πάσσαλοι για να βοηθήσουν την διάβαση.

Το Πολυλίμνιο είναι καλοκαιρινός προορισμός. Όταν ο καύσωνας ανεβάζει τη θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα τα δροσερά νερά των λιμνών και του ποταμού αποτελούν ιδανικό καταφύγιο. Εδώ μπορείς να κολυμπήσεις, να κάνεις βουτιές να «παίξεις» με το υδάτινο στοιχείο. Το Πολυλίμνιο είναι καλοκαιρινός προορισμός και για έναν ακόμη λόγο ποιο σημαντικό. Τους χειμερινούς μήνες και μερικές φορές μέχρι και αργά την Άνοιξη τα νερά είναι φουσκωμένα, ή στάθμη τους έχει ανέβει, έχουν καλύψει το μονοπάτι το οποίο γίνεται αδιάβατο. Το γεγονός αυτό μαρτυρούν και πινακίδες στις λίμνες που περιγράφουν την ιστορία. Ιστορία ανθρώπων που πνίγηκαν από τα ορμητικά νερά του ρέματος. Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν τμήματα του μονοπατιού που είναι εκτεθειμένα σε βράχια και μπορεί να δυσκολέψουν τους αρχάριους. Επίσης προσοχή χρειάζεται όταν το μονοπάτι είναι βρεγμένο γιατί εύκολα μπορεί κάποιος να γλιστρήσει.

 

Η διαδρομή

Βαθμός δυσκολίας διαδρομής:

Εύκολη - μέτρια (χρειάζεται προσοχή σε μεμονωμένα τεχνικά σημεία)

Μήκος διαδρομής:

3.050 μ

Χρονική διάρκεια:

 1 ώρα, 10 λεπτα

Καθαρός χρόνος

 1 ώρα  30 λεπτά

Εκτιμώμενος χρόνος με στάσεις

Υψομετρικό προφίλ διαδρομής:

Αφετηρία:

285 μ

Τέρμα:

285 μ

Υψομ. Διαφορά:

 0 μ

Ελάχιστο υψόμετρο:

190 μ

Μέγιστο υψόμετρο

345 μ

Έδαφος:

Μονοπάτι, χωματόδρομος, βράχια.

 

Περιγραφή διαδρομής

Η πρόσβαση στο Πολυλίμνιο γίνεται μέσω του οικισμού της Καζάρμας που βρίσκεται επάνω στον επαρχιακό δρόμο Καλαμάτας – Πύλου σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από την Καλαμάτα. Φτάνοντας στην Καζάρμα υπάρχει πινακίδα στον επαρχιακό δρόμο που μας δείχνει την κατεύθυνση προς Πολυλίμνιο και Χαραυγή. Ακολουθώντας την πινακίδα φτάνουμε σε 1 χλμ. στο χωριό Χαραυγή. Ακολουθούμε τις πινακίδες που δείχνουν προς Πολυλίμνιο και βγαίνουμε από το χωριό για να συνεχίσουμε σε χωματόδρομο. Στρίβουμε σε δεύτερο χωματόδρομο (ακολουθώντας την πινακίδα) για να φτάσουμε σε λίγο στο πάρκινγκ έχοντας διανύσει περίπου 2 χλμ. από τη στιγμή που στρίψαμε στη Καζάρμα.

Σημείο

272

Η πορεία μας ξεκινά από το Πάρκινγκ. Ακολουθούμε τον χωματόδρομο που κατηφορίζει μπροστά μας με κατεύθυνση νότια. Υπάρχει και πινακίδα. Στο τέλος του χωματόδρομου συναντάμε ξύλινο κιόσκι (σημείο 273). Συνεχίζουμε στο κατηφορικό πλακόστρωτο δεξιά μας προσπερνώντας χαρακτηριστική πηγή.

Χρόνος

0:00

Απόσταση

0

Υψόμετρο

285 μ

Έδαφος

χωμ.

Σημείο

274

Σημείο που το πλακόστρωτο συναντά το ρέμα. Στρίβουμε αριστερά προς λίμνη Πανάγου. Περπατάμε στο μονοπάτι μέσα σε πυκνή βλάστηση απολαμβάνοντας τη μαγευτική φύση και τα ορμητικά τρεχούμενα νερά. Θέλει προσοχή το μονοπάτι όταν είναι βρεγμένο γιατί γίνεται ολισθηρό. Αρχικά προσπερνάμε τη μικρή λίμνη Πανάγου και στη συνέχεια φτάνουμε στη λίμνη Σταθούλα όπου προσφέρεται περισσότερο για κολύμπι. Στο τελευταίο κομμάτι περπατάμε πάνω σε βράχια που έχουν τοποθετηθεί σιδερένια σκαλάκια.

Χρόνος

0 ώρες, 7 λεπτά

Απόσταση

405

Υψόμετρο

215

Έδαφος

Μον.,

Σημείο

275

Επιστρέφουμε στο σημείο 274 και αυτή τη φορά συνεχίζουμε στο πάνω μέρος του ποταμού. Περνάμε διαδοχικά δύο ξύλινα γεφυράκια με πανέμορφη θέα της φύσης του φαραγγιού και συνεχίζουμε στη δεξιά πλευρά της κοίτης. Περπατάμε δίπλα στο νερό και προσπερνάμε τη λίμνη Καδούλα. Ανεβαίνουμε κάποια βράχια για να βγούμε στη λίμνη Κάδη.

Χρόνος

0 ώρες, 15 λεπτά

Απόσταση

675 μ

Υψόμετρο

190 μ

Έδαφος

Μον.,

Σημείο

276

Λίμνη Κάδη. Πρόκειται για το πιο εντυπωσιακό τμήμα στο Πολυλίμνιο. Μέχρι εδώ φτάνουν οι περισσότεροι επισκέπτες. Μια πανέμορφη λίμνη κάτω από τα πανύψηλα κάθετα τοιχώματα του φαραγγιού έχει ως φόντο και σημείο αναφοράς έναν επιβλητικό καταρράκτη ύψους πολλών δεκάδων μέτρων. Εδώ τους θερινούς μήνες πλήθος κόσμου δροσίζεται στα καθαρά νερά της λίμνης. Η διαδρομή συνεχίζει δεξιά στα βράχια και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Εδώ αποκτά νόημα η σήμανση που συναντάμε συχνά μέσα στο Πολυλίμνιο η οποία προειδοποιεί: «το κολύμπι στη λίμνη και η διάβαση του μονοπατιού γίνεται με δική σας ευθύνη». Σιδερένιοι πάσσαλοι και σχοινιά βοηθάνε του αρχάριους στην ανάβαση στα βράχια. Φτάνουμε στο πάνω τμήμα του καταρράκτη και συνεχίζουμε προσεκτικά στα βράχια πάντα στη δεξιά πλευρά του ρέματος. Μια επόμενη και εξίσου όμορφη λίμνη εμφανίζεται μπροστά μας. Απολαμβάνουμε τις μοναδικές εικόνες αλλά και τους ήχους της φύσης που στο σημείο αυτό είναι απαλλαγμένοι από τη βοή του κόσμου. Ανεβαίνουμε μια σιδερένια σκάλα στο τέλος τη λίμνης για να συνεχίσουμε σε πιο ήπιο μονοπάτι δίπλα στο ρέμα.

Χρόνος

0 ώρες, 30 λεπτά

Απόσταση

1150 μ

Υψόμετρο

235 μ

Έδαφος

μον.

Σημείο

194

Μαύρη λίμνη. Εδώ τελειώνει το μονοπάτι στην τελευταία λίμνη που συναντάμε στη διαδρομή μας. Υπάρχουν τραπεζάκια που μπορούμε να ξεκουραστούμε και επίσης εδώ καταλήγει χωματόδρομος. Τον τελευταίο ακολουθούμε με σκοπό να επιστρέψουμε πιο σύντομα στην αφετηρία μας. Περνάμε το πάρκινγκ που υπάρχει λίγο πιο πάνω (σημείο 193) και συνεχίζουμε επί του δρόμου. Σε επόμενες διασταυρώσεις (277, 187) με δρόμους εμείς ακολουθούμε το χωματόδρομο που κινούμαστε με κατεύθυνση δεξιά. Έχοντας κάνει μια κυκλική αλλά πιο σύντομη πορεία φτάνουμε στο πάρκινγ (σημείο 272) από όπου ξεκινήσαμε (συνολικός χρόνος 1 ώρα, 10 λεπτά)

Οι χρόνοι που έχουν σημειωθεί είναι καθαροί χρόνοι πεζοπορίας. Δεν περιλαμβάνονται χρόνοι για στάσεις (συνήθως υπολογίζονται περίπου 10 - 15 λεπτά στάση ανά ώρα πορείας).

Έτος καταγραφής 2015 σε συνεργασία με τις εκδόσεις Nakas/Road

Φύκιρης Κων/νος / Τοπογράφος Μηχανικός