Λούκι: διάσελο Χαλασμένου - κορυφή Χαλασμένου

Κορυφή Χαλασμένου βουνού

Η διαδρομή που περιγράφεται στη συνέχεια ξεφεύγει από το πλαίσιο των προτεινόμενων μονοπατιών του Ν. Μεσσηνίας γιατί το μεγαλύτερο τμήμα της δεν είναι μονοπάτι και δεν μπορεί να προσεγγιστεί πεζοπορικά. Χρειάζεται σε πολλά σημεία να χρησιμοποιήσεις και τα χέρια σου για να ανέβεις, είναι εκτεθειμένη, υπάρχει κίνδυνος από το σαθρό έδαφος και τις πέτρες που μπορεί να κυλίσουν από κάποιο στραβοπάτημα. Απευθύνεται σε ορειβάτες με εμπειρία, καλή φυσική κατάσταση και γνώση τεχνικών βουνού. Για τους λόγους αυτούς περιγράφεται χωριστά και ιδιαίτερα για επισημανθούν οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από αυτή την ανάβαση.

Ωστόσο δεν υπάρχει άλλος τρόπος ανάβασης στο Χαλασμένο από όποια πλευρά και να το προσεγγίσεις. Και αυτή ακριβώς η δυσκολία είναι που προσδίδει μια ιδιαίτερη γοητεία σε αυτήν την αυτόνομη και απόκρημνη κορυφή. Και κατά πολλούς την πιο όμορφη κορυφή στον μεγάλο ορεινό όγκο του Ταϋγέτου. 

 

Η ανάβαση

Βαθμός δυσκολίας διαδρομής:

πολύ Δύσκολη

Μήκος διαδρομής:

925 μ

Χρονική διάρκεια:

1 ώρα

Καθαρός χρόνος

   

Υψομετρικό προφίλ διαδρομής:

Αφετηρία:

1860 μ

Τέρμα:

2204 μ

Υψομ. Διαφορά:

344 μ

   
   
   
 

Έδαφος:

Βράχια, σαθρό έδαφος - σάρες

 

Περιγραφή διαδρομής

Σημείο

Diasel hal

Από το διάσελο του Χαλασμένου και κατεύθυνση δυτική ανεβαίνουμε την πλαγιά για να προσεγγίσουμε τη βάση της κορυφής. Πλησιάζοντας τον όγκο της κορυφής κινούμαστε προς τα αριστερά με στόχο να αρχίσουμε την ανάβαση από το νοτιότερο άκρο. Το έδαφος γίνεται όλο και πιο σαθρό καθώς περνάμε κάτω από διάφορα λούκια. Το τελευταίο λούκι (σημείο 325) στα δεξιά μας όπως κινούμαστε αποτελεί μια εναλλακτική διαδρομή προς την κορυφή. Ωστόσο εμείς συνεχίζουμε λίγα λεπτά ακόμα εως ότου εντοπίσουμε μπλε σημάδια στα βράχια.   

Χρόνος

0 ώρες

Απόσταση

0 μ

Υψόμετρο

1860 μ

Έδαφος

 

Σημείο

327

Είμαστε στο νότιο ανατολικό άκρο στη βάση της κορυφής. Από εδώ αρχίζουμε την ανάβαση χρησιμοποιώντας σε αρκετά σημεία και τα χέρια μας. Το τμήμα αυτό έχει κομμάτια εκτεθειμένα και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Την όλη ανάβαση μέχρι την κορυφή την καθοδηγούν τα μπλε σημάδια στα βράχια. Ακολουθούμε την ανατολική πλευρά της κόψης για να συνεχίσουμε σε πλαγιά με μεγάλη κλίση. Πάντα χρησιμοποιούμε τα χέρια μας. Βγαίνουμε στην κορυφογραμμή και συνεχίζουμε μέχρι ένα μικρό διασελάκι (σημείο 326). Από εδώ ξεκινάνε τη μεγάλη τους πορεία, προς τα ανατολικά και τα δυτικά, τα δύο μεγάλα λούκια του Χαλασμένου. Λίγα μέτρα ακόμη ανάβασης και βρισκόμαστε στη κορυφή.

Χρόνος

0 ώρες

20 λεπτά

Απόσταση

495 μ

Υψόμετρο

1930 μ

Έδαφος

βράχια

Σημείο

HALASMENO

Κορυφή Χαλασμένου. Μπορεί ο Πρ. Ηλίας να δεσπόζει απέναντί μας, αδιαμφισβήτητος άρχοντας του Ταϋγέτου, όμως το Χαλασμένο ξεχωρίζει για την ανεξαρτησία του και την οξύτητα της μορφής του. Στέκεται εκεί απέναντι στον Πενταδάχτυλο (η κεντρική κορυφογραμμή του Ταϋγέτου που από εδώ βλέπουμε στην καλύτερή της άποψη) απρόσιτο και μοναχικό, στοιχεία που προσδιορίζουν ακριβώς τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Το Χαλασμένο απευθύνεται σε μυημένους, στους λίγους εκείνους που θέλουν να απομακρυνθούν από πιο πολυσύχναστα μονοπάτια και να γίνουν μύστες των πιο ιδιαίτερων αναβάσεων στο Ταΰγετο    

Οι χρόνοι που έχουν σημειωθεί είναι καθαροί χρόνοι πεζοπορίας. Δεν περιλαμβάνονται χρόνοι για στάσεις. (συνήθως υπολογίζονται περίπου 10 με 15 λεπτά στάση ανά ώρα πορείας)

Έτος καταγραφής 2015 σε συνεργασία με τις εκδόσεις Nakas/Road

Φύκιρης Κων/νος / Τοπογράφος Μηχανικός