Πεζοπορία στα Τσακώνικα μονοπάτια (Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019)

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας σας προσκαλεί να συμμετέχετε την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στην κοινή πεζοπορική εξόρμηση με τον Σύλλογο των Σπηλαιολόγων Ορειβάτων Κυνουρίας (Σ.Ο.Κ), για να γνωρίσουμε μαζί τα ορεινά Τσακώνικα μονοπάτια.

Μετά από 50 χρόνια εγκατάλειψης των νομαδικών διαδρομών της περιοχής Λεωνιδίου - Κοσμά, είμαστε σε θέση να περπατήσουμε για πρώτη φορά το υπό κατασκευή μονοπάτι που εξελίσσεται από το Λεωνίδιο μέχρι την Ιερά Μονή Παναγίας της Έλωνας.

Συγκεκριμένα, θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή που ξεκινάει από το Λεωνίδιο και τη Φάμπρικα Πολιτισμού που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Θα κινηθούμε σε παλαιά ορεινά μονοπάτια, γιδόστρατα, υπέροχους μουλαρόδρομους και καλντερίμια, με πανοραμική θέα. Μέσα στο άγριο βουνό του Πάρνωνα θα διασχίσουμε σάρες, πλαγιές και ρεματιές που βόσκουν αγριογούρουνα και αγριοκάτσικα, θα δούμε πανύψηλα βράχια με σπηλιές που φωλιάζουν αγριοπούλια, όρνια, αετοί, γερακίνες, μπούφοι κουκουβάγιες, και μέρη που κελαηδούν τα αηδόνια. Θα θαυμάσουμε πολύχρωμα ενδημικά φυτά και θα μυρίσουμε τα υπέροχα βότανα του Πάρνωνα, ρίγανη, τσάι, φασκόμηλο, θυμάρι και άλλα αρωματικά φυτά που βρίσκονται στην προστατευόμενη περιοχή του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού.

Για όλα αυτά θα πορευτούμε από το Λεωνίδιο και τον "Κήπο του Διονύσου" με προορισμό το ξωκλήσι του Αϊ Γιώργη (υψόμετρο 120μ.), όπου και ξεκινάει το μονοπάτι μας με κατεύθυνση Ν/Δ τη χαράδρα του χείμαρρου Δαφνώνα και εξελίσσεται παράλληλα με το χείμαρρο. Στη συνέχεια περνάει απέναντι στην τοποθεσία Λινάκα, ανηφορίζει ψηλά στο ρέμα της Βασκίνας, φτάνει στο Μελισσόκηπο, ανεβαίνει στο Προβατιά, περνάει στη Πάνω Καμάρα το πιο ψηλό σημείο της διαδρομής (υψόμετρο 740μ.) όπου θα έχουμε διανύσει το πρώτα 7,5 χλμ. (εδώ βρίσκεται και η ενδεχόμενη διαφυγή μας).

Έπειτα κατεβαίνει ζικ-ζακ στο ρέμα της Μακρυάς, προχωράει στο Σκιαδιάνικο και μετά βγαίνει στον επαρχιακό δρόμο Λεωνιδίου-Κοσμά. Από εδώ ανηφορίζει καλντερίμι 1.400 μ. απόσταση με προορισμό την Ιερά Μονή Ελώνης (500μ. υψόμετρο), όπου το ταξίδι μας στα ορεινά Τσακώνικα μονοπάτια τελειώνει προσκυνώντας την ιερή Εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας της Έλωνας.

Αν υπάρχει χρόνος και μέσο μεταφοράς, ίσως μεταφερθούμε 13 χλμ. μακρύτερα στο "Μπαλκόνι της Κυνουρίας", το κεφαλοχώρι του Κοσμά, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150μ. για να δροσιστούμε με τρεχούμενο νερό από τα τρία κεφαλόβρυσα λιονταριών του 1877. Να δοκιμάσουμε τα χωριάτικα πιάτα τη βραστή γίδα και τα υπέροχα ψητά με ντόπια αγνά κρέατα, που ετοιμάζουν οι παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής. Ακόμη και να γευτούμε το ξακουστό γαλακτομπούρεκο στα καφεζαχαροπλαστεία της πλατείας με τα αιωνόβια πλατάνια. Να προσκυνήσουμε στην εκκλησία των Αγ. Αναργύρων του 1884 (πολιούχοι Κοσμάς και Δαμιανός) και να επισκεφτούμε το λαογραφικό μουσείο της Κοινότητας.

Το μονοπάτι που θα περπατήσουμε αποτελεί τμήμα του Parnon Trail στο οποίο ο Σύλλογος Σπηλαιολόγων Κυνουρίας (Σ.Ο.Κ.) είχε την τιμή να συμμετέχει με τα μέλη του, μαζί με άλλους εθελοντές κατοίκους της περιοχής, σε ολη αυτή την προσπάθεια, ανάδειξη, καταγραφή και καθαρισμό του. Υπό τον συντονισμό της Α ΧΩΡΑ ΝΑΜΟΥ Κοιν.Σ.επ.

Βαθμός Δυσκολίας: 2 (μέτρια φυσική κατάσταση)
Ώρες Πορείας: 6 +/-
Απόσταση Διαδρομής: 13 χλμ.

Εξοπλισμός
--------------------
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν τον παρακάτω εξοπλισμό καθώς και γνώση χρήσης αυτού:

- Καλό ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα (πεζοπορικό/ορειβατικό)
- Μακρύ παντελόνι (προαιρετικό) και άνετο για την πεζοπορία
- Σακίδιο
- Μπατόν (προαιρετικά)
- Νερό
- Γυαλιά ηλίου
- Fleece

Φαγητό
-------------
- Σοκολάτα / Ενεργειακή μπάρα
- Ξηροί Καρποί (Καρύδια - Αμύγδαλα - Φουντούκια κλπ.)
- Αποξηραμένα φρούτα (Σύκα - Σταφίδες - Βερίκοκα κλπ.)
- Σάντουιτς

Πληροφορίες / Δηλώσεις Συμμετοχής
---------------------------------------------------------------
- Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με τα γραφεία του Ορειβατικού Καλαμάτας (Ανατολικό Κέντρο), από Δευτέρα-Παρασκευή και κατά τις ώρες 21:00-22:30, στο τηλέφωνο 27210-97733 & 27211-10437.

- Ώρα αναχώρησης από το Σύλλογο στις 6:30 το πρωί της Κυριακής 1/12/19.

- Γίνονται δεκτές συμμετοχές την τελευταία στιγμή εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

- Παρακαλούμε θερμά να μας ενημερώνετε εγκαίρως αν θέλετε να ακυρώσετε την συμμετοχή σας.

Συντονιστής Ορειβατικής Ομάδας
--------------------------------------------------