Η χρονιά που πέρασε ... η χρονιά που έρχεται. Ημερολόγιο 2021

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Ορειβατικού Συλλόγου (Ε.Ο.Σ.) Καλαμάτας ευχόμαστε στα μέλη μας, στους φίλους, αλλά και σε όλο τον κόσμο χρόνια πολλά και μια καλή νέα χρονιά. Και στις συνήθεις ευχές των ημερών προσθέτουμε, την γνωστή στον ορειβατικό κόσμο, ευχή αλλά και χαιρετισμό: «ΠΑΝΤΑ ΨΗΛΑ». Πάντα ψηλά στις πορείες και στις αναβάσεις μας, πάντα ψηλά σε ότι και αν κάνουμε σε κάθε τομέα της ζωής μας, πάντα ψηλά σε κάθε βήμα στη πορεία του βίου μας. Και ας σταθούμε ψηλά στη νέα χρονιά που ξεκίνησε.

Και οι περισσότεροι εύχονται η νέα χρονιά να είναι καλύτερη από αυτή που πέρασε. Να μην επαναληφθούν ξανά τα γεγονότα που κυριάρχησαν το 2020. Ένα έτος όπου ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με την πανδημία του ιού covid19 να διαδραματίζει τον καθοριστικότερο ρόλο. Και βέβαια ο Σύλλογος δεν έμεινε ανεπηρέαστος.

Το 2020 ξεκίνησε για τον ορειβατικό Καλαμάτας με τη καθιερωμένη δράση του. Ως χρονιά εκλογών είχαμε ανανέωση του Διοικητικού Συμβουλίου. Πέρα από τις εξορμήσεις σε εβδομαδιαία βάση ξεχώρισε η κοπή της πίτας του Συλλόγου στο Τρίκορφο Μεσσηνίας και η γιορτή ελαιολάδου στα γραφεία μας. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο, ακολούθησε η επέλαση του κορονοϊού, οι απαγορεύσεις στη κυκλοφορία και η αναστολή στις δραστηριότητές μας. Παρ΄ όλα αυτά μέσα στο δυσμενές κλίμα είχαμε και θετικά νέα. Μια προσπάθεια πολλών ετών καρποφορεί. Τα νέα αφορούν την ανέγερση ορειβατικού καταφυγίου στο δάσος της Βασιλικής στον Ταΰγετο. Μετά από ένα μακρύ διάστημα και πολύπλοκες διαδικασίες έχουμε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Από εδώ και πέρα ξεκινά το τελικό στάδιο με στόχο την ολοκλήρωση το 2023.

Η λήξη της πρώτης περιόδου καραντίνας επέτρεψε και πάλι την ομαλή λειτουργία του συλλόγου, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας που είχαν τεθεί για τον περιορισμό της πανδημίας. Το ξεκίνημα και πάλι των εξορμήσεων έγινε με ανανεωμένο ενθουσιασμό και κόσμο. Πλέον η ανάγκη για επαφή με τη φύση ήταν πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο έντονη και ήταν κάτι που εισπράξαμε για όσο διάστημα λειτούργησε ο Σύλλογος στη δεύτερη αυτή περίοδο. Αντίστοιχο ενθουσιασμό και δράση είχαμε στα αναρριχητικά δρώμενα. Το καλοκαίρι έγινε πλήρη ανακαίνιση στις πίστες αναρρίχησης στα γραφεία μας, οι οποίες στη συνέχεια λειτουργούσαν σχεδόν σε καθημερινή βάση. Η αναρριχητική δράση κορυφώθηκε με τη διοργάνωση το Φθινόπωρο, σχολής αναρρίχησης, για πρώτη φορά από το Σύλλογο.

Ένας άλλος τομέας που ο Σύλλογος συνέχισε το έργο του μέσα στο 2020 είναι αυτός τον μονοπατιών. Μετά την συντήρηση, σηματοδότηση και ανάδειξη ενός δικτύου μονοπατιών στη δυτική πλευρά του Ταϋγέτου, με επίκεντρο τη περιοχή της Βασιλικής, κάναμε ένα ακόμα βήμα σε μια προσπάθεια να συνδέσουμε την προηγούμενη περιοχή με την Καλαμάτα. Συγκεκριμένα σηματοδοτήθηκε τμήμα της διαδρομής που ενώνει την Άνω Βέργα με τα Πηγάδια και έγιναν αρκετές προσπάθειες να βρεθεί το τελευταίο «χαμένο» κομμάτι αυτής. Επίσης πολύ σημαντικός ήταν, τον Οκτώβριο, ο καθαρισμός του μονοπατιού που συνδέει τους οικισμούς Άνω με Κάτω Καρβέλι σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο. Ωστόσο το δεύτερο κύμα των περιοριστικών μέτρων ανέστειλε και πάλι τη λειτουργία του Συλλόγου μέχρι και σήμερα.

Διανύουμε ήδη τις πρώτες μέρες του 2021 και οι γραμμές αυτές, πέρα από έναν συνοπτικό απολογισμό του περασμένου έτους, σκοπό έχουν να υποδεχτούν τη νέα χρονιά. Ήδη η πρώτη υποδοχή ξεκίνησε με το νέο ημερολόγιο του Συλλόγου για το 2021. Η ιστορία της έκδοσης ημερολογίου από τον ορειβατικό ξεκινά σχεδόν μαζί με το Σύλλογο. Πρόκειται για μια παράδοση που δεν θέλαμε να σταματήσουμε λόγω της πανδημίας. Ίσως και ως μια αντίδραση σε αυτήν. Στο ημερολόγιο έχουμε εικόνες από τη δράση μας καθώς και το πρόγραμμα εξορμήσεων όπως έχει σχεδιαστεί για το 2021, προσδοκώντας ότι η εξέλιξη των πραγμάτων θα μας επιτρέψει να το υλοποιήσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Οι φωτογραφίες και ο σχεδιασμός έχει γίνει από εμάς τους ίδιους. Το ημερολόγιο αποτελεί μια εικόνα του Συλλόγου. (Όσοι θέλουν να το προμηθευτούν ας επικοινωνήσουν στο τηλ.: 6977716580)

Σε κάθε περίπτωση τα βουνά μας δείχνουν το δρόμο, είτε κυριολεκτικά, είτε μεταφορικά – συμβολικά. Και αυτός ο δρόμος είναι ένας: προς τα πάνω!! Ας τον ακολουθήσουμε λοιπόν και με αυτή τη διάθεση ας καλωσορίσουμε το 2021 και πορευτούμε στη νέα χρονιά.

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το νέο έτος!

Το Δ.Σ. του Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας