Ορειβατικό Σκι

Ανάβαση στην Κορφή του Ταυγέτου. Ορειβατικό σκι στα Κοντοβούνια

Around Taygetos mnt from psirro on Vimeo.

Βόλτα με Ορειβατικά σκι στην περιόχη του Τουριστικού. Στο δάσος της Βασιλικής

Κάθε συνειδητοποιημένος και ώριμος ορειβάτης γνωρίζει ότι μια ασφαλή, γρήγορη και επιτυχημένη ανάβαση εξαρτάται από την ικανότητα του να κινείται σε όλα τα είδη περιβάλλοντος που μπορεί να συναντήσει. Αυτά μπορεί να είναι από παγωμένα πεδία με σκληρό χιόνι ή πάγο μέχρι κάθετες πλαγιές με απότομα βράχια και δύσκολα περάσματα. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι η ορειβασία είναι ένα συνονθύλευμα δραστηριοτήτων όπως η πεζοπορία, η αναρρίχηση και το ορειβατικό σκι.

 

Χρονολογικά οι πρώτοι που εφεύραν την χρήση των σκι ως μέσο μετακίνησής ήταν οι λαοί της βόρειας Ευρώπης όπου και οι περιοχές στις οποίες κατοικούσαν παρέμεναν χιονισμένες σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου. Σε χιονισμένο ορεινό περιβάλλον τα ορειβατικά σκι μας δίνουν την δυνατότητα να κινηθούμε άνετα χωρίς σωματικές καταπονήσεις και με σχετική ταχύτητα. Η κατάβαση θα είναι πολύ ποιο γρήγορη και διασκεδαστική. Κερδίζοντας χρόνο άρα και ασφάλεια.

Όπως και όλες οι δραστηριότητες χρειάζονται κάποια εκπαίδευση και εξάσκηση και ειδικά το ορειβατικό σκι χαρακτηρίζεται από την επικινδυνότητα του μιας και δεν κινούμαστε σε κάποια ελεγχόμενη πίστα ενός χιονοδρομικού αλλά σε ελεύθερο ορεινό πεδίο που εγκυμονούν κίνδυνοι όπως χιονοστιβάδες, κρυμμένοι βράχοι, πάγος κλπ. Ο εξοπλισμός του ορειβατικού σκι αποτελείται από τα πέδιλα, τις δέστρες, τις μπότες και τις φώκιες. Η διαφορές τους από το αντίστοιχο σετ για σκι πίστας είναι απλές αλλά σημαντικές. Βασικά η ειδικές δέστρες μας επιτρέπουν να ανασηκώνεται η φτέρνα του ποδιού όποτε εμείς το επιθυμούμε διευκολύνοντας το περπάτημα, οι μπότες είναι ελαφριές με δυνατότητα ελευθέρωσης του αστραγάλου και τέλος οι φώκιες. Συγκεκριμένα οι φώκιες οι οποίες λέγονται έτσι λόγω του ότι παλαιότερα κατασκευάζονταν από δέρμα φώκιας μας δίνουν την δυνατότητα να ανεβαίνουμε στο χιόνι χωρίς να γλιστράμε προς τα πίσω.

Σίγουρα τα ορειβατικά σκι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν σκι πίστας και μάλιστα κάποιος αρχικά θα ήταν καλύτερα να αναζητήσει την αγορά ενός πακέτου ιδανικό για χρήση εκτός και εντός πίστας. Όλος αυτός ο εξοπλισμός κυμαίνεται από ποικιλία τιμών, υλικών, μεγεθών κλπ μιας και υπάρχουν αρκετές εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή τους. Πόλυ χρήσιμα, ιδιαίτερα σε επικίνδυνο για χιονοστιβάδες περιβάλλον είναι τα όργανα εντοπισμού σε περίπτωση που κάποιος παρασυρθεί και θαφτεί από κάποια χιονοστιβάδα. Ένα πακέτο διάσωσης αποτελείται από έναν πομποδέκτη, μια τηλεσκοπική βέργα και ένα ελαφρύ φτυάρι χιονιού. Η χρήση τους απαιτεί ειδική εκπαίδευση. Ο υπόλοιπος εξοπλισμός είναι ο βασικός που χρησιμοποιείται για ορειβασία-αναρρίχηση.

Στην περιοχή της Μεσσηνίας το ορειβατικό σκι είναι κάτι καινούργιο, αρχικά λόγω του μικρού σχετικά χειμώνα που επικρατεί στην περιοχή μας αλλά και του μικρού αριθμού των ατόμων που ασχολούνται με αυτό. Παρόλα αυτά η οροσειρά του Ταϋγέτου με ιδανικές συνθήκες χιονόπτωσης δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις αντίστοιχες οροσειρές τις Βόρειας Ελλάδας.