{googleMaps lat=36.9410389 long=22.3579742 zoom=12 width=100% height=480 kml=http://eoskal.gr/images/diadromes/Taygetos-route.kml}

To βουνό

Αν επιχειρούσαμε να ιεραρχήσουμε τα μονοπάτια της Μεσσηνίας σίγουρα στη πρώτη θέση θα βρισκόταν η διαδρομή που περιγράφεται στη συνέχεια. Πρόκειται για το μονοπάτι που ξεκινά από τον Άγιο Δημήτριο του δάσους της Βασιλικής και οδηγεί στην υψηλότερη κορυφή του Ταϋγέτου στον Πρ. Ηλία στα 2407μ. Πρόκειται δηλαδή για την Μεσσηνιακή διαδρομή ανάβασης στη κορυφή του Ταϋγέτου.

Υπάρχουν αρκετά μονοπάτια που οδηγούν στον Πρ. Ηλία. To ποιο γνωστό και πρώτο σε επισκεψιμότητα είναι αυτό που ξεκινά από το ορειβατικό καταφύγιο στη θέση Βαρβάρα της Λακωνίας. Είναι η πιο προσιτή διαδρομή για την κορυφή με καλή σήμανση και χάραξη καθώς και δυνατότητα διαμονής σε καταφύγιο. Παρ’ όλα αυτά η ανάβαση από Βασιλική είναι ασύγκριτα ποιο όμορφη και από τις ωραιότερες που μπορούν να γίνουν στον εμβληματικό Ταΰγετο. Είναι μια ανάβαση με πολλές εναλλαγές. Το πρώτο της τμήμα διέρχεται μέσα στο δάσος της Βασιλικής για να βγει στη συνέχεια στην αλπική ζώνη περνώντας από την τελευταία πηγή στα Μουσγιά. Πανέμορφες εικόνες ξεκουράζουν τις αισθήσεις σου στο σημείο αυτό. Ωστόσο η πραγματική αποκάλυψη έρχεται αργότερα όταν μετά από ανάβαση στο αλπικό πεδίο βγούμε στο διάσελο Πατιστό (Μουσγιά), στο ωραιότερο μπαλκόνι του Ταϋγέτου. Εδώ ο Ταΰγετος ξεδιπλώνεται μπροστά σου σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Η κορυφή του Πρ. Ηλία δεσπόζει στην άκρη της κορυφογραμμής με τον μεγάλο όγκο και ύψος της. Η θάλασσα της Μεσσηνίας, ο νότιος Ταΰγετος, το άκρο Ταίναρο, το απομονωμένο και δυσπρόσιτο Στενό Λαγκάδι είναι εικόνες που σε καθηλώνουν. Αυτό όμως που πραγματικά κλέβει την παράσταση είναι η απόκρημνη κορυφή του Χαλασμένου βουνού που ακριβώς μπροστά σου σε προκαλεί να δοκιμάσεις τα όρια σου σε μια ανάβαση κατευθείαν προς τον ουρανό…

Ωστόσο η διαδρομή στη συνέχεια γίνεται ακόμη ποιο εντυπωσιακή καθώς πλέον κινείται επάνω στην κεντρική κορυφογραμμή του Ταϋγέτου που αποτελεί το όριο των νομών της Μεσσηνίας και της Λακωνίας. Εδώ ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται. Το μονοπάτι κατά διαστήματα παρακάμπτει μικρότερες κορυφές πότε από ανατολικά πότε από δυτικά για να φτάσουμε στη βάση της ίδιας της κορυφής. Ο Ταΰγετος δε σου χαρίζεται, απαιτεί προσπάθεια για να τον ανέβεις και αυτό το καταλαβαίνεις στο τελευταίο κομμάτι, στην τελική ανάβαση στα 2.407μ στο ψηλότερο σημείο της Πελοποννήσου. Είναι σαν το βουνό να σε δοκιμάζει και να σε προκαλεί να αποδείξεις ότι είσαι άξιος να σταθείς στην κορυφή του και να ατενίσεις έναν απεριόριστο ορίζοντα που καλύπτει όλη την Πελοπόννησο. Έναν ορίζοντα που σε μέρες καθαρής ατμόσφαιρας επεκτείνεται από το Ιόνιο εως το Αιγαίο και από τα βουνά της Στερεάς εως την ίδια τη Κρήτη.

Η διαδρομή έχει πρόσφατα σηματοδοτηθεί από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας. Η σήμανση αποτελείται από μεταλλικά τετράγωνα ταμπελάκια (κόκκινο τετράγωνο σε λευκό φόντο) επάνω σε δέντρα και βράχια. Στην αλπική ζώνη τη σήμανση συμπληρώνουν μεταλλικοί στύλοι. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η σηματοδότηση έχει φτάσει εως τη θέση «Κακοσκάλι» δηλαδή λίγο πριν την τελική ανάβαση της κορυφή. Αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί η σήμανση του μονοπατιού.

Η διαδρομή που περιγράφεται εδώ για αρκετούς μήνες το χρόνο, λόγω του μεγάλου υψομέτρου, είναι καλυμμένη με χιόνι. Το διάστημα αυτό το μονοπάτι δεν φαίνεται και η ανάβαση ακολουθεί διαφορετική. Εμπειρία και γνώση χειμερινού βουνού είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Σημεία με χιόνι μπορούμε να συναντήσουμε μέχρι και το τέλος Μαΐου. Επισημαίνεται ότι η περιγραφή που ακολουθεί δεν αφορά χειμερινές συνθήκες.  

 

Η διαδρομή

Βαθμός δυσκολίας διαδρομής:

Δύσκολη

Μήκος διαδρομής:

5.075 μ

Χρονική διάρκεια:

 3 ώρες

Καθαρός χρόνος

 4 ώρες  

Εκτιμώμενος χρόνος με στάσεις

Υψομετρικό προφίλ διαδρομής:

Αφετηρία:

1.495 μ

Τέρμα:

2.407 μ

Υψομ. Διαφορά:

 912 μ

Ελάχιστο υψόμετρο:

1.495 μ

Μέγιστο υψόμετρο

2.407 μ

Έδαφος:

Μονοπάτι

 

Περιγραφή διαδρομής

Το μονοπάτι ξεκινά από το δασικό δρόμο περίπου 350 μέτρα από το εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου. Η πρόσβαση στο σημείο αυτό καθώς και στο δάσος της Βασιλικής περιγράφεται στο κείμενο για τη διαδρομή του Βυρού.

Σημείο

249

Στο δασικό δρόμο στα αριστερά μας υπάρχει σήμανση επάνω σε δέντρο. Λίγα μέτρα αργότερα στα δεξιά του δασικού δρόμου συναντάμε την αρχή του μονοπατιού πλάι σε ξύλινη καλύβα. Χαρακτηριστική σήμανση (μεταλλικά τετράγωνα ταμπελάκια – κόκκινο τετράγωνο σε λευκό φόντο) σηματοδοτεί τη διαδρομή μας η οποία ξεκινά ανηφορική μέσα στο δάσος. Λίγα λεπτά αργότερα μετά τις τελευταίες καλύβες στρίβουμε αριστερά για να συναντήσουμε περίφραξη από σύρμα. Το μονοπάτι κινείται ακριβώς δίπλα στο σύρμα. Συνεχίζει τραβερσάροντας μέσα στο πυκνό δάσος. Η σήμανση και οι αραιοί κούκοι μας καθοδηγούν. Σε στύλο (σημείο 295) που συναντάμε απολαμβάνουμε τη θέα ολόκληρου του δάσους της Βασιλικής καθώς και της κορυφής της Μαυροβούνας που υψώνεται στο ανατολικό άκρο του δάσους. Συνεχίζοντας το δάσος αρχίζει να αραιώνει για να φτάσουμε στο τέλος του (σημείο 296).  Από εδώ και πέρα σποραδικά συναντάμε κάποια δέντρα.

Χρόνος

0:00

Απόσταση

0

Υψόμετρο

1495 μ

Έδαφος

μον.

Σημείο

PHGH MOUZI

Πηγή Μουσγιά. Η τελευταία πηγή που συναντάμε. Μια σύντομη στάση για να γεμίσουμε τα παγούρια μας είναι απαραίτητη. Έχουμε μπει πλέον καθαρά στην αλπική ζώνη και η θέα προς το νότο είναι εντυπωσιακή. Το δάσος της Βασιλικής, οι τελευταίες κορυφές του Ταϋγέτου, η «Μέσα» Μάνη, το άκρο Ταίναρο, οι κόλποι της Μεσσηνίας και της Λακωνίας και κάποια νησιά που  κάνουν την εμφάνισή τους συνθέτουν το σκηνικό που απλώνεται προς το νότο. Προς βορά η διαδρομή συνεχίζει ανηφορική στο γυμνό αλλά πολύ ιδιαίτερο τοπίο χωρίς να παρουσιάζει δυσκολίες. Οι μεταλλικοί στύλοι που έχουν τοποθετηθεί από τον ΕΟΣ Καλαμάτας δείχνουν την κατεύθυνση της πορείας μας.  

Χρόνος

1 ώρα

Απόσταση

2185

Υψόμετρο

1790

Έδαφος

Μον.,

Σημείο

STYLOS 06

Η ανάβαση μας οδηγεί στο διάσελο Μουσγιά ή Πατιστό με μια εκπληκτική θέα (περιγραφή στο εισαγωγικό κείμενο). Από εδώ συνεχίζουν μονοπάτια για την περιοχή της Αγίας Παρασκευής, το Στενό Λαγκάδι και το διάσελο του Χαλασμένου. Εμείς συνεχίζουμε δεξιά στο διάσελο περνάμε τους δύο βράχους που υπάρχουν εδώ (σημείο DSL MOYZIA) για να ανηφορίσουμε σε χαρακτηριστικό μυτερό βράχο τον οποίο περνάμε από δεξιά του. Πάντα η σήμανση μας καθοδηγεί. Το μονοπάτι τραβερσάρει την κορυφή Άγιος Γεώργιος για να βγει λίγο αργότερα, αφού έχουμε περάσει μια σχετικά σαθρή πλαγιά επάνω στη κεντρική κορυφογραμμή (σημείο 297)

Χρόνος

1 ώρα,    20 λεπτά

Απόσταση

2625 μ

Υψόμετρο

1920 μ

Έδαφος

Μον.,

Σημείο

297

Κινούμαστε επάνω στη κορυφογραμμή με θέα και στους δύο νομούς (Μεσσηνία και Λακωνία). Την επόμενη κορυφή που βλέπουμε μπροστά μας (Σπανακάκι 2098) την τραβερσάρουμε από αριστερά (από το σημείο 298). Το έδαφος είναι κατά τμήματα σαθρό και σε λίγο το μονοπάτι γίνεται απότομο και κοφτό. Κάποια σημεία είναι εκτεθειμένα χωρίς ωστόσο να παρουσιάζουν μεγάλη τεχνική δυσκολία. Ακολουθώντας τη σήμανση και με λίγο προσοχή περνάμε το κομμάτι αυτό. Ένα τελευταίο σαθρό και ανηφορικό τμήμα μας οδηγεί και πάλι στη κορυφογραμμή (σημείο STYLOS 08)

Χρόνος

1 ώρα,  30 λεπτά

Απόσταση

3090 μ

Υψόμετρο

1995 μ

Έδαφος

μον.

Σημείο

STYLOS 08

Συνεχίζουμε στην κορυφογραμμή εως ότου συναντήσουμε μπροστά μας επόμενη κορυφή την οποία παρακάμπτουμε από δεξιά (τμήμα 300 – 302).

Χρόνος

2 ώρες

Απόσταση

3845

Υψόμετρο

2105

Σημείο

300

Τμήμα 300 – 302. Πρόκειται για παράκαμψη της κορυφής από ανατολικά. Ακολουθούμε τη σήμανση.

Χρόνος

2 ώρες,   5 λεπτά

Απόσταση

4020

Υψόμετρο

2157

Έδαφος

Μον.,

Σημείο

302

Κινούμαστε ξανά στη κορυφογραμμή. Ακολουθεί μια μικρή παράκαμψη κάποιων βράχων από δεξιά για να συνεχίσουμε στη συνέχεια στα αριστερά (δυτικά) της κορυφογραμμής. Αργότερα και λίγο ψηλότερα από εμάς φαίνεται η θέση Κακοσκάλι. Πρόκειται για έναν κάθετο τοίχο που δημιουργεί ένα σημείο ασυνέχειας στη κορυφογραμμή. Στο σημείο αυτό έχει σταματήσει η σηματοδότηση (η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2015)  Συνεχίζουμε την τραβέρσα από δυτικά.

Χρόνος

2 ώρες, 25 λεπτά

Απόσταση

4315 μ

Υψόμετρο

2160 μ

Έδαφος

Μον.,

Σημείο

304

Εδώ στα δεξιά μας υπάρχει σήμανση προς κορυφή. Το τμήμα αυτό είναι πιο σύντομο, προϋποθέτει όμως σκαρφάλωμα μερικών μέτρων σε βράχο. Εμείς ακολουθούμε την πιο εύκολη πορεία ευθεία.

Χρόνος

2 ώρες,  35 λεπτά

Απόσταση

4660 μ

Υψόμετρο

2250 μ

Έδαφος

μον.

Σημείο

305

Η βάση της πλαγιάς της κορυφής. Είναι το τελευταίο κομμάτι της ανάβασης με μεγάλη σχετικά κλίση σε σαθρό έδαφος. Αρχικά κινούμαστε προς τη κορυφογραμμή (δεξιά) και συνεχίζουμε κάνοντας μερικά μεγάλα «ζικ – ζακ» ψάχνοντας και για κάποιους κούκους που δείχνουν την καλύτερη επιλογή.   

Χρόνος

2 ώρες,  45 λεπτά

Απόσταση

4790

Υψόμετρο

2270 μ

Σημείο

306

Η προσπάθειά μας έφτασε στο τέλος. Βρισκόμαστε στο ψηλότερο σημείο της Πελοποννήσου και μια από τις ποιο εντυπωσιακές κορυφές της Ελλάδας. Η εκπληκτική θέα μας καθηλώνει. Ο Ταΰγετος μας ανταμείβει με το παραπάνω. Ανύποπτοι κάποιοι θα πανηγυρίσουν νομίζοντας ότι κατέκτησαν την κορυφή. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο ίδιος ο Ταΰγετος είναι που μας κατακτά και από εδώ και στο εξής καταλαμβάνει μία θέση μόνιμη μέσα στην καρδιά μας.  

Οι χρόνοι που έχουν σημειωθεί είναι καθαροί χρόνοι πεζοπορίας. Δεν περιλαμβάνονται χρόνοι για στάσεις. (συνήθως υπολογίζονται περίπου 10 με 15 λεπτά στάση ανά ώρα πορείας)

Έτος καταγραφής 2015 σε συνεργασία με τις εκδόσεις Nakas/Road

Φύκιρης Κων/νος / Τοπογράφος Μηχανικός

 

 

2018-11-08 12:37:36

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *