{googleMaps lat=36.9871931 long=22.2863056 zoom=12 width=100% height=480 kml=http://eoskal.gr/images/diadromes/rintomopigadia-route.kml}

Περιγραφή

Το φαράγγι του Ριντόμου – Κοσκάρακας θα μπορούσε να συμπεριληφθεί ανάμεσα στα ποιο σημαντικά πεζοπορικά φαράγγια στον Ελληνικό χώρο καθώς δεν έχει να ζηλέψει και πολλά πράγματα από ποιο διάσημους συγγενείς του όπως τη Σαμαριά στη Κρήτη και το Βίκο στην Ήπειρο για παράδειγμα. Με μήκος μεγαλύτερο των 25 χιλιομέτρων ξεκινά τη μεγάλη του διαδρομή κατευθείαν από τις ψηλές κορυφές του Ταϋγέτου για να καταλήξει στην όμορφη παραλία της Σάνταβας. Κατά τμήματά του είναι γνωστό με διάφορες ονομασίες με επικρατέστερες την ονομασία Ρίντομο στο ανατολικό και υψηλότερο τμήμα του και το όνομα Κοσκάρακα στο δυτικό κομμάτι που οδηγεί στη θάλασσα. Επίσης, σύμφωνα με τον Παυσανία, στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Χοίρειος Νάπη, προφανώς από τα πολλά αγριογούρουνα που υπήρχαν εδώ.

Η προτεινόμενη διαδρομή αφορά το ανώτερο τμήμα του φαραγγιού και ξεκινά από τον οικισμό Πηγάδια για να καταλήξει στον πιο δυσπρόσιτο οικισμό στη Πελοπόννησο, αυτόν του Ριντόμου.

Η πρόσβαση με αυτοκίνητο στα Πηγάδια περιγράφεται στη συνέχεια. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο οικισμό στην αρχή ενός φαραγγιού σχεδόν ακατοίκητο σήμερα. Η ιδιαιτερότητα των Πηγαδιών έχει να κάνει με την φυσική θέση του τα κτίσματά του και ένα περιβάλλον σχεδόν παρθένο στη καρδιά του Ταϋγέτου. Από τα Πηγάδια κατεβαίνουμε σε μονοπάτι – καλντερίμι που κινείται παράλληλα σε χαράδρα για να φτάσουμε στο περίφημο σημείο του «πηγαδιώτικου γεφυριού» το οποίο είναι το ποιο χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο τμήμα του φαραγγιού του Ριντόμου. (περιγράφεται στη συνέχεια στη διαδρομή). Μια πιο μικρή πεζοπορική διαδρομή που θα μπορούσε να προταθεί αυτόνομα είναι ακριβώς αυτή: από οικισμό Πηγάδια σε Πηγαδιώτικο γεφύρι κατέβασμα στην κοίτη και επιστροφή.

Η πορεία στη συνέχεια κινείται μέσα στο Ρίντομο προσφέροντας στον πεζοπόρο μια σπάνια εμπειρία ενός από τα ωραιότερα φαράγγια της Ελλάδας. Κάθετα τοιχώματα εκατοντάδων μέτρων, τεράστιοι ορεινοί όγκοι, μια ιδιαίτερη πανίδα και χλωρίδα, το μεγάλο μήκος και η παρθένα φύση τοποθετούν αδιαμφισβήτητα το φαράγγι του Ριντόμου – Κοσκάρακας στην πρώτη θέση μεταξύ των πολλών φαραγγιών του Ταϋγέτου. Στο ανώτερο τμήμα τρία μεγάλα ρέματα ενώνονται για να σχηματίσουν τη συνέχεια του Ριντόμου. Το κομβικό αλλά και εντυπωσιακό σημείο συνάντησής τους είναι η θέση Κλήμα όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγιάς Καψοδεματούσας. Από εδώ παίρνουμε την διακλάδωση που οδηγεί στον ομώνυμο οικισμό Ρίντομο.

Η έκπληξη που σου προκαλεί ο συγκεκριμένος οικισμός είναι ότι βρίσκεται εκεί ακριβώς που δεν περιμένεις να συναντήσεις ανθρώπινη παρουσία. Είναι στην καρδιά του Ταϋγέτου σε ένα από το ποιο δύσκολα προσεγγίσιμα φαράγγια. Η μόνη πρόσβαση μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν μόνο μέσω της διαδρομής που προτείνεται εδώ. Δηλαδή πεζοπορία 4-5 ωρών από το πλησιέστερο κατοικήσιμο σημείο. Σήμερα ένας πολύ κακοτράχαλος χωματόδρομος μπορεί να σε οδηγήσει επίσης εδώ. Ο οικισμός ήταν εποχιακός, δηλαδή κάποιες οικογένειες κτηνοτρόφων έμεναν εδώ τους θερινούς μήνες.

 

Η διαδρομή

Βαθμός δυσκολίας διαδρομής:

Δύσκολη

Μήκος διαδρομής:

 8.675 μ

Χρονική διάρκεια:

3 ώρες

Καθαρός χρόνος

4 ώρες  15 λεπτά

Εκτιμώμενος χρόνος με στάσεις

Υψομετρικό προφίλ διαδρομής:

Αφετηρία:

905μ

Τέρμα:

1060μ

Υψομ. Διαφορά:

155μ

Ελάχιστο υψόμετρο:

730μ

Μέγιστο υψόμετρο

1.060μ

Έδαφος:

Μονοπάτι, χωματόδρομος, μικρά τμήματα καλντεριμιού. Στο μεγαλύτερο μήκος σε κοίτη φαραγγιού, έδαφος με κροκάλες.

 
Περιγραφή διαδρομής

Ο οικισμός Πηγάδια βρίσκεται 26 χλμ ανατολικά της Καλαμάτας και είναι από τους ποιο απομονωμένους της Μεσσηνίας. Το δύσκολο της πρόσβασης με αυτοκίνητο έχει να κάνει με τον στενό, ανηφορικό και γεμάτο στροφές δρόμο που οδηγεί στον οικισμό και ο οποίος (δρόμος) στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι χωμάτινος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα 26 χλμ. να διανύονται σε περίπου μία ώρα. Ο δρόμος από Καλαμάτα διέρχεται από τα χωριά Ελαιοχώρι και Δενδρά για να συνεχίσει στο δασικό οδικό δίκτυο εως τα Πηγάδια.

Σημείο

PIGADIA

Αφετηρία της πορείας μας το κέντρο του οικισμού Πηγάδια με τον τεράστιο χαρακτηριστικό πλάτανο. Με κατεύθυνση νοτιοδυτική αφήνουμε την πλατεία για να κατέβουμε τα σκαλάκια και να κινηθούμε μέσα στο ρέμα. Λίγα μέτρα παρακάτω ακολουθούμε το μονοπάτι στα αριστερά μας για να αφήσουμε σε λίγο πίσω μας τα τελευταία σπίτια του χωριού. Η εντυπωσιακή εκκλησία των Πηγαδίων εποπτεύει το χώρο σαν φρουρός ψηλά πάνω στο βράχο της. Το μονοπάτι ακολουθεί κατεύθυνση νοτιοανατολική για να κατηφορίσει σε χωματόδρομο τον οποίο και διασχίζουμε εως το τέλος του. Ξανασυναντάμε το μονοπάτι και κατηφορίζουμε έχοντας το ρέμα στα δεξιά μας. Ένα πέτρινο αλώνι που προεξέχει αριστερά μας σαν πύργος (σημείο 309) κερδίζει την προσοχή μας.

Χρόνος

0 ώρες

Απόσταση

0 μ

Υψόμετρο

905μ

Έδαφος

μον., χωμ., καλντ.

Σημείο

310

Ένα τσιμεντένιο γεφύρι δεξιά μας οδηγεί σε εντυπωσιακό καλντερίμι στην δυτική όχθη του φαραγγιού. Εμείς το αφήνουμε και συνεχίζουμε ευθεία στην ανατολική πλευρά. Κινούμαστε σε ένα όμορφο καλντερίμι που όμως θέλει συντήρηση και καθάρισμα από τα φυτά. Κατηφορίζουμε και το φαράγγι δεξιά μας βαθαίνει. Η ομορφιά του χώρου προχωρώντας αυξάνεται γεωμετρικά. 

Χρόνος

0 ώρες, 20 λεπτά

Απόσταση

1225μ

Υψόμετρο

755

Έδαφος

Μον., καλντ.

Σημείο

311

Το περίφημο Πηγαδιώτικο γεφύρι. Το τοπίο είναι συγκλονιστικό!!. Βρισκόμαστε στο ωραιότερο σημείο ενός από τα ποιο ενδιαφέροντα φαράγγια της Ελλάδας. Το βουνό λες και είναι κομμένο με ένα τεράστιο μαχαίρι. Εδώ το φαράγγι το οποίο κατεβαίναμε εως τώρα συναντά το μεγαλύτερων διαστάσεων Ρίντομο. Μετά το γεφύρι το μονοπάτι δεξιά οδηγεί στις Γαϊτσες. Εμείς στρίβουμε αριστερά για να κατέβουμε στην κοίτη του φαραγγιού. Ένας μεγάλος βράχος που έχει πέσει από ψηλά έχει σφηνώσει στα τοιχώματα δημιουργώντας μια φυσική αψίδα. Πολλές δεκάδες μέτρα ψηλότερα βλέπουμε το γεφύρι με τα δύο του τόξα το ένα πάνω στο άλλο.

Η πορεία μας συνεχίζει ανατολικά ακολουθώντας την κοίτη προς τα πάνω. Τα τοιχώματα αριστερά και δεξιά υψώνονται κατακόρυφα σε ύψος εκατοντάδων μέτρων αποκλείοντας κάθε δίοδο διαφυγής. Περπατάμε πάνω στις κροκάλες. Σε σημεία συναντάμε κόκκινα σημάδια και κούκους. Το περπάτημα στις κροκάλες και τα βράχια της κοίτης καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μήκος της διαδρομής. Ανεβαίνοντας οι εικόνες εναλλάσσονται και οι πλευρές του φαραγγιού πότε ανοίγουν και πότε κλείνουν. Στα σημεία 314 – 315 παρακάμπτουμε την κοίτη από μονοπάτι στα αριστερά. Θέλει προσοχή να δούμε τη σήμανση με χρώματα και κούκους. Στη συνέχεια η κοίτη φαρδαίνει αρκετά.     

Χρόνος

0 ώρες, 30 λεπτά

Απόσταση

1550

Υψόμετρο

665

Έδαφος

μον, κροκάλες

Σημείο

317

Εδώ το φαράγγι στρίβει αριστερά και στο βάθος βλέπουμε μεγάλους βράχους στην κοίτη. Εμείς παρακάμπτουμε από μονοπάτι στα δεξιά μας. Αναγνωρίζουμε το σημείο από τσιμεντένια κυβική κατασκευή η οποία παρεμβάλλεται σε αγωγούς ύδρευσης. Εδώ μπορούμε να προμηθευτούμε νερό. Το μονοπάτι ανηφορίζει σε ένα από τα ποιο όμορφα σημεία με υπέροχη θέα του φαραγγιού. Θέλει λίγο προσοχή γιατί υλικά από τη διάνοιξη δρόμου ψηλότερα έχουν προκαλέσει φθορές στο λιθόστρωτο.   

Χρόνος

1 ώρα,  55 λεπτά

Απόσταση

5495 μ

Υψόμετρο

800

Έδαφος

μον., καλντ.

Σημείο

318

Σημείο συνάντησης με χωματόδρομο. Για να βγούμε εδώ ανεβαίνουμε τα πρανή του δρόμου που έχουν καλύψει το μονοπάτι. Συνεχίζουμε στο δρόμο ο οποίος σε λίγο κινείται μέσα στην κοίτη η οποία εδώ έχει πλάτος πολλών δεκάδων μέτρων. Μια πλούσια βλάστηση, κυρίως από έλατα, στις όχθες δημιουργεί ωραίες εικόνες.

Χρόνος

2 ώρες, 10 λεπτά

Απόσταση

5780 μ

Υψόμετρο

880 μ

Έδαφος

Χωμ., κροκαλ.

Σημείο

319

Παναγιά Καψοδεματούσα – Θέση Κλήμα. Πρόκειται για το πιο κομβικό σημείο του φαραγγιού. Δυο τεράστια ρέματα – φαράγγια ενώνονται εδώ για να συνεχίσουν στο φαράγγι από το οποίο ερχόμαστε. Μεγάλοι ορεινοί όγκοι περιβάλουν το χώρο. Η πρόσφατα ανακαινισμένη εκκλησία με το περίβολό της αποτελεί ιδανικό σημείο για στάση. Ακολουθούμε το ρέμα με τη νότια κατεύθυνση (υπάρχει σήμανση: προς Ρίντομο) και το δρόμο που ελίσσεται μέσα στις κροκάλες της κοίτης. 

Χρόνος

2 ώρες, 25 λεπτά

Απόσταση

6670 μ

Υψόμετρο

942 μ

Έδαφος

Χωμ., κροκαλ.

Σημείο

Rintomo vl

Ο οικισμός Ρίντομο, το τέρμα της πορείας μας.

Χρόνος

3 ώρες

Απόσταση

8675 μ

Υψόμετρο

1060 μ

Έδαφος

Κροκαλ.

Οι χρόνοι που έχουν σημειωθεί είναι καθαροί χρόνοι πεζοπορίας. Δεν περιλαμβάνονται χρόνοι για στάσεις (συνήθως υπολογίζονται περίπου 10 με 15 λεπτά στάση ανά ώρα πορείας).

Έτος καταγραφής 2015 σε συνεργασία με τις εκδόσεις Nakas/Road

Φύκιρης Κων/νος / Τοπογράφος Μηχανικός

 

2018-11-09 11:45:56

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *