{googleMaps lat=37.065118 long=22.130742 zoom=13 width=100% height=480 kml=http://eoskal.gr/images/diadromes/Nedontas-route.kml}

Το ποτάμι – φαράγγι

Ο Νέδοντας είναι το ποτάμι που διασχίζει την πόλη της Καλαμάτας. Κι αν το τμήμα του που διασχίζει την πόλη είναι γνωστό σε όλους, ελάχιστοι γνωρίζουν τις ομορφιές και τα μυστικά που κρύβει λίγα μέτρα βορειότερα. Και πάρα πολλοί είναι αυτοί που ούτε καν τα υποψιάζονται…

Κι όμως σε μια διαδρομή που ξεκινά από την άκρη της πόλης, μέσα σε λίγες ώρες, μπορείς να έρθεις σε επαφή με μια φύση μοναδική, μια φύση που βρίσκεται σε πλήρη έξαρση… Πλατάνια, νερά, απόκρημνα κατακόρυφα βράχια – τοιχώματα του φαραγγιού, καθώς και πανύψηλα πέτρινα φράγματα χτισμένα στις αρχές του 20ου αιώνα είναι μερικά από τα στοιχεία που συναντά ο πεζοπόρος.

Το μεγάλο φαράγγι του Νέδοντα παίρνει  την τελική του μορφή στο σημείο «Λαγού Χάνι» όπου δύο μεγάλα ρέματα ενώνονται για να τον σχηματίσουν. Το ένα έρχεται από την Νέδουσα και το άλλο από τα χωριά Αρτεμισία, Πηγές και Αλαγονία. Στον Νέδοντα επίσης καταλήγει και το Καρβελιώτικο ρέμα που ξεκινά από την περιοχή των χωριών Καρβέλι και Λαδά. Ο σχηματισμός το φαραγγιού σταματά ακριβώς πριν την συνάντηση του Νέδοντα με την πόλη.

Ο Νέδοντας, πέραν του αυτονόητου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει ως ένα από τα ομορφότερα φαράγγια του Ταϋγέτου και της Μεσσηνίας έχει δύο ακόμη στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει. Το πρώτο είναι ότι βρίσκεται δίπλα στη μεγαλύτερη πόλη του νομού και μπορεί κάποιος να ξεκινήσει το περπάτημα μέσα από την Καλαμάτα. Το δεύτερο είναι τα μεγάλα πέτρινα φράγματα που είναι χτισμένα μέσα στο φαράγγι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα με σκοπό να προστατέψουν την πόλη από τις πλημμύρες. Οι κατασκευές αυτές παρουσιάζουν από μόνες τους ιστορικό, τεχνικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Και πολύ περισσότερο το ενδιαφέρον απογειώνεται όταν κάποιος επισκεφτεί τα φράγματα μέχρι και το τέλος της Άνοιξης όπου θα συναντήσει εδώ τους πιο όμορφους καταρράκτες μέσα στα όρια του Δήμου Καλαμάτας.

Η προτεινόμενη διαδρομή ξεκινά από το βόρειο άκρο της πόλης και μετά από ένα μικρό τμήμα σε δρόμο εισέρχεται μέσα στο φαράγγι. Από εδώ και στο εξής το περπάτημα γίνεται στις κροκάλες και τα βράχια του ποταμού. Διασχίζει τα τέσσερα μεγάλα φράγματα και ολοκληρώνεται στο τελευταίο. Κάποιος που θα ήθελε να διασχίσει όλο το Νέδοντα θα μπορούσε να συνεχίσει μέσα στην κοίτη για περίπου 5 ώρες ακόμη εως το σημείο Λαγού Χάνι. Η διαδρομή είναι προσπελάσιμη πεζοπορικά τους θερινούς μήνες καθώς και τους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου. Ωστόσο οι τολμηροί εκείνοι που δε θα φοβηθούν να βρέξουν τα πόδια τους θα αντικρύσουν μέσα στην Άνοιξη τις όμορφες εικόνες που προκαλεί το υδάτινο στοιχείο.

 

Η διαδρομή

Βαθμός δυσκολίας διαδρομής:

Μέτρια

Μήκος διαδρομής:

2.500 μ

Χρονική διάρκεια:

1 ώρα

Καθαρός χρόνος

1 ώρα  20 λεπτά

Εκτιμώμενος χρόνος με στάσεις

Υψομετρικό προφίλ διαδρομής:

Αφετηρία:

50μ

Τέρμα:

120μ

Υψομ. Διαφορά:

70μ

Έδαφος:

Χωματόδρομος. Στο μεγαλύτερο μήκος κοίτη φαραγγιού, έδαφος με κροκάλες. Πιθανόν μέσα σε νερό.

 

Περιγραφή διαδρομής

Ακολουθώντας τον δρόμο στην ανατολική πλευρά του Νέδοντα, όπως αυτός συνεχίζει μέσα από την πόλη της Καλαμάτας (κτίριο αγοράς, εγκαταστάσεις – χώρος στάθμευσης οχημάτων Δήμου, σκοπευτήριο – παλιό πεδίο βολής) φτάνουμε μπροστά σε είσοδο η οποία φράσει το δρόμο. Από εδώ ξεκινά η περιγραφή.

Σημείο

361

Πόρτα – είσοδος σε παλιό λατομείο. Δυνατότητα να περάσουμε μετά από συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες. Από εδώ ακολουθούμε το δρόμο εως του συναντήσουμε κτίσματα. Ακριβώς αριστερά μας κυλά ο Νέδοντας μέσα στον οποίο μπορούμε να δούμε κάποια παλιά όμορφα φράγματα. Από τα κτίρια προχωράμε μέσα στο χώρο του παλιού λατομείου ακολουθώντας την ίδια κατεύθυνση (βόρεια). Προς το τέλος του χώρου αυτού εύκολα βγαίνουμε στην κοίτη του φαραγγιού.

Χρόνος

0 ώρες

Απόσταση

0 μ

Υψόμετρο

50μ

Έδαφος

χωμ.,

Σημείο

362

Κοίτη Νέδοντα. Το σημείο είναι εντυπωσιακό. Εδώ αρχίζει να σχηματίζεται το φαράγγι με ψηλά κάθετα τοιχώματα. Κινούμαστε μέσα στην κοίτη η οποία ανάλογα με την εποχή μπορεί να έχει από καθόλου εως πολύ νερό. Στα μέσα του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου το νερό είναι ελάχιστο. Προς το τέλος της άνοιξης θα χρειαστεί σε σημεία να περπατήσουμε και μέσα στο νερό. Η διαδρομή δεν είναι κατάλληλη για χειμερινούς μήνες εκτός κι αν κινούμαστε με εξοπλισμό και τεχνικές κάνιονιγκ.

Χρόνος

0 ώρες, 12 λεπτά

Απόσταση

935 μ

Υψόμετρο

60 μ

Έδαφος

κροκάλες

Σημείο

363

Το θέαμα είναι εντυπωσιακό!! Ένα τεράστιο πέτρινο φράγμα χτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα φράσει το φαράγγι. Αν βρισκόμαστε σε εποχή που το ποτάμι έχει νερά αντικρίζουμε ένα πανέμορφο καταρράκτη. Το φράγμα το ανεβαίνουμε από την πέτρινη σκάλα στη δεξιά πλευρά του. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει όταν αυτή είναι βρεγμένη και υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσουμε. Επίσης η θέα από την επάνω πλευρά είναι μοναδική. Εδώ η κοίτη σταματά στη στέψη του φράγματος. Στην συνέχεια ξαναμπαίνουμε στην κοίτη και κινούμαστε σε αυτήν.

Χρόνος

0 ώρες, 20 λεπτά

Απόσταση

1235 μ

Υψόμετρο

80 μ

Έδαφος

κροκάλες

Σημείο

364

Το δεύτερο φράγμα. Το ανεβαίνουμε με τον ίδιο τρόπο από τις σκάλες στα δεξιά. Η διαδρομή μας συνεχίζεται μέσα στο φαράγγι και συναντάμε ακόμη δύο φράγματα. Συνολικά περνάμε 4 μεγάλα πέτρινα φράγματα ύψους δεκάδων μέτρων. Καθένα από αυτά δημιουργεί ένα ιδιαίτερο πανέμορφο σκηνικό που συνδυάζει τις εντυπωσιακές κατασκευές (φράγματα χτισμένα από πέτρα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα), το τοπίο του στενού επιβλητικού φαραγγιού και την πλούσια βλάστηση. Η κίνηση γίνεται με τον ίδιο τρόπο επιλέγοντας τα καλύτερα πατήματα στις κροκάλες της κοίτης είτε, αν έχει νερό, περπατώντας μέσα σε αυτό όπου είναι απαραίτητο. Στο τέλος της άνοιξης το νερό μπορεί να φτάσει μέχρι το γόνατο

Χρόνος

0 ώρες, 30 λεπτά

Απόσταση

1420 μ

Υψόμετρο

95 μ

Έδαφος

κροκάλες

Σημείο

366

Το 3ο φράγμα.

Χρόνος

0 ώρες, 42 λεπτά

Απόσταση

1940 μ

Υψόμετρο

105 μ

Έδαφος

κροκάλες

Σημείο

367

Το 4ο φράγμα – τέλος της προτεινόμενης διαδρομής. Από εδώ αν συνεχίσουμε το περπάτημα στην κοίτη του φαραγγιού μπορούμε μέσα από μια πολύ όμορφη πορεία να φτάσουμε μετά από 4-5 ώρες στο σημείο Λαγού Χάνι.

Οι χρόνοι που έχουν σημειωθεί είναι καθαροί χρόνοι πεζοπορίας. Δεν περιλαμβάνονται χρόνοι για στάσεις (συνήθως υπολογίζονται περίπου 10 – 15 λεπτά στάση ανά ώρα πορείας).

Έτος καταγραφής 2015 σε συνεργασία με τις εκδόσεις Nakas/Road

Φύκιρης Κων/νος / Τοπογράφος Μηχανικός

 

2018-11-12 10:16:35

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *