Την Κυριακή 30 Ιουνίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας θα βρεθεί στη κεντρική Μεσσηνία και θα πραγματοποιήσει για πρώτη φορά μια καταπληκτική πεζοπορία από το μεσαιωνικό κάστρο “Σαφλάουρο” προς το όμορφο Μαγγανιακό.

Η πεζοπορία ξεκινάει έξω από το τείχος του κάστρου και δίπλα από το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου.  Μέσα από ένα παλιό καλοδιατηρημένο μονοπάτι, περνώντας στο μεγαλύτερο κομμάτι του μέσα από ένα δάσος από αριές, κατηφορίζουμε προς το χωριό “Καλογερέσι”. Φτάνουμε στο πετρόχτιστο χωριό και, αφού κάνουμε μια μικρή στάση στη βρύση, περνάμε μέσα από τα σοκάκια και ανηφορίζουμε ανατολικά προς τη θέση “Καψαλώνι”.  Πίσω από τις τεράστιες βελανιδιές υψώνεται ο ορεινός όγκος των Καλλιγάδων. Ακολουθούμε την κορυφογραμμή και, μέσα από πολλές εναλλαγές του τοπίου, φτάνουμε στην υψηλότερη κορυφή, όπου υπάρχουν τα υπολείμματα ενός κάστρου. Χάρη στο ότι η κορυφή βρίσκεται στο κέντρο της Μεσσηνίας, η θέα από εκεί είναι μοναδική. Κυπαρισσιακός κόλπος, Πύλος, Κορώνη, η οροσειρά του Ταϋγέτου και Επικούριος Απόλλωνας.

Στη συνέχεια, περνάμε από ένα οροπέδιο που μέχρι πριν λίγα χρόνια το έσπερναν με σιτάρι.  Προχωρώντας πότε δεξιά και πότε αριστερά της κορυφογραμμής, περνάμε από τα Σπληθάρια και την κορυφή του Κούτουπα και φτάνουμε στο ξωκκλήσι του Σταυρού, όπου κάνουμε μια τελευταία στάση. Στη συνέχεια της πορείας μας, συναντάμε ένα αιωνόβιο σφεντάμι, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι των μονοπατιών του Καλλιγά και ύστερα κατηφορίζουμε προς το Μαγγανιακό.

Ώρες πορείας: ~7,5

Μήκος Διαδρομής: 15km

Βαθμός δυσκολίας: +2 (μέτριο, απαιτείται καλή φυσική κατάσταση)

Αναχώρηση: Στις 7:00 το πρωί 30/6/2024 από τα από τα γραφεία του συλλόγου.

Συντονιστής – Δηλώσεις συμμετοχής: Κουτσικέας Γιάννης (6974036515)

Οδηγός πεζοπορίας: Κώστας Δημόπουλος (6973226924)

Για τον καλύτερο προγραμματισμό της εξόρμησης παρακαλούμε όπως δηλώσετε έγκαιρα την συμμετοχή σας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *